10,319.96 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
35.03 EUR EUR EUR
32.22 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.53 TRY Interest Interest
83.58 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.64 USD Silver Silver
4.91 USD Copper Copper
116.38 USD Iron Ore Iron Ore
382.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,467.82 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Paslanmaz çelikte 2024 için yükseliş umutları var

Paslanmaz çelik endüstrisi için gelecek yıl %4'e varan büyüme ile olumlu hareket bekleniyor.

Paslanmaz çelikte 2024 için yükseliş umutları var

Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu (Bureau of International Recycling - BIR) verilerine göre, Çin'in öncülüğünde 2024 yılında paslanmaz çelik endüstrisinin yaklaşık %4 büyümesi bekleniyor. Bu olumlu haberler umut verici rakamlar diye değerlendirildi. 

Özellikle Avrupa'da yaşanan yavaşlama, küresel imalat faaliyetinin üçüncü çeyrekte yaşadığı durgunluğu yansıtmış olsa da, BIR Paslanmaz Çelik ve Özel Alaşımlar Komitesi Başkanı Joost Van Kleef, bu konuda daha iyimser düşünüyor. 

Geçen yıl Avrupa'ya üçüncül ülkelerden ithal edilen paslanmaz çelik yassı ve uzun ürünlerin büyük hacimli stokları uzun bir sürede eritilmişti. Avrupa'da fabrikalar ithalatın ve ithal ürün girişinin normal seviyelere dönmesiyle birlikte kendi üretimleri için biraz nefes aldı.

Van Kleef, hurda talebinin üçüncü çeyrekte güçlendiğini, ancak tedarikin büyük ölçüde yavaş üretim faaliyeti nedeniyle sınırlı kaldığını bildirdi. Ayrıca 'küresel çapta paslanmaz çelik üretim rakamları 2023'te yıllık bazda muhtemel bir artış daha görecek' dedi. Analistler bu yıl için % 3, hatta %4 civarında bir büyüme öngörüyor. Bir kez daha genişleme Çin’den gelecek diye düşünülüyor.

Asya'da belirsizlik

Asya'da ise bölgesel bazda paslanmaz çelik sektörünün Eylül ayında toparlanmadan önce Ağustos ayındaki fiyat ve talep açısından dibe ulaştığı belirtiliyor. Uzmanlara göre bu küçük toparlanmanın geçici mi, küçük ölçekli mi olduğu soruları akılları meşgul ediyor.

Dördüncü çeyreğe girerken, paslanmaz çelik hurdasına yönelik talep tablosu ise bulanık görünüyor, makroekonomik yavaşlamanın etkileri imalat faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Düşük hacimli hurda ve düşük hurda fiyatları uzmanlara göre pazarın muhtemel stresini gözler önüne seriyor.  Paslanmaz çelik son ürünler için ise üretim seviyeleri yüksek değil.

Hindistan Paslanmaz Çelik Geliştirme Derneği'nin son verilerine göre, iç tüketim son mali yılda yaklaşık %10 artarak dört milyon tona ulaşmıştı. Küresel ortalama paslanmaz çelik üretimi 2021 takvim yılında 58,2 milyon tondan %5,2 düşmüş ve 2022'de 55,2 milyon tona gerilemişti. 

Diğer bölgelerin durumu

ABD Ticaret Bakanlığı, ABD'nin 2023'ün ilk yarısında 267 bin tondan fazla geri dönüştürülmüş paslanmaz çelik ihraç ettiğini bildirdi. Bu, 2022'nin aynı dönemine göre %78 artış anlamına geliyordu. Meksika, Hindistan ve Tayvan'dan gelen talebin artması, bu artışın ana itici güçleri olarak değerlendirildi. 

Orta Doğu'da çeşitli sanayi sektörlerinde paslanmaz çeliğe yönelik artan talep, Körfez İşbirliği Konseyi bölgesindeki büyümenin önemli bir sonucu olarak görüldü. İnşaat projeleri ve altyapı geliştirme çalışmalarının artışı, metal ihtiyacını artırdı.

Paslanmaz çelik piyasasının yükselişi BAE inşaat faaliyetleri ve yüksek hammadde maliyetlerine rağmen 2023'ün ikinci çeyreğinde neredeyse %50 arttı. Bu artış ülkenin öncü konut sektörü, ticari sektörleri ve altyapı hareketleriyle bağlantılı; seviyelerin sırasıyla %35 ve %44 artışı olumlu gelişmeler arasında değerlendiriliyor.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Stainless steel consumption in Russia fell by 2.8% in the first quarter

Friday, May 17, 2024

Russian HRC is limited on the international market

Friday, May 17, 2024

Türkiye imported scrap prices continue to decrease

Friday, May 17, 2024

Russian scrap dealers sign Memorandum of Understanding with Bureau of Middle East Recycling

Friday, May 17, 2024

German iron ore prices continue to decrease

Friday, May 17, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now