10,208.65 TRY BIST 100 BIST 100
4.50 CNY CNY CNY
34.67 EUR EUR EUR
32.38 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.27 TRY Interest Interest
83.94 USD Fossil Oil Fossil Oil
26.74 USD Silver Silver
4.50 USD Copper Copper
117.55 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,402.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

“Yeni Tip İmar Yönetmeliğini İyi Anlamak Gerekli”

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Ne Getiriyor?" semineri Tepekule kongre merkezinde gerçekleşti...

“Yeni Tip İmar Yönetmeliğini İyi Anlamak Gerekli”

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin düzenlediği "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği Ne Getiriyor?" semineri Tepekule kongre merkezinde gerçekleşti.
Seminerde konuşan Türkiye Belediyeler Birliği İmar ve Şehircilik Müdürü Şehir Plancısı Ayşe Ünal Yeni Tip İmar Yönetmeliği ile ilgili bilgiler verdi. 2013 yılında hazırlanan yeni yönetmeliğin 8-9 kez değiştirildiğini belirten Ünal, “Yeni Tip İmar Yönetmeliği dediler ama tipini kaybeden bir yönetmelikle karşı karşıya kaldık” dedi.

Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenen seminere İzmir Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkililer, özel sektörde çalışan mimar ve mühendisler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kuzu, “Daha önce yeni imar yönetmeliği ile alakalı küçük çapta bir bilgilendirme toplantısı yapmıştık. Mimarlar Odası da bir toplantı yapmıştı. Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü ile bir toplantı gerçekleştirdik. Tespit ettiğimiz sorunları-eksiklikleri il müdürlüğüne ve bakanlığa ilettik. Bu toplantıyı yeni imar yönetmeliğindeki emsal hesaplama, kotlandırma, resen tevhid gibi kafa karıştıran konuları biraz daha açmak için düzenliyoruz. İnşallah faydalı olur” dedi.

SORUN HAVUZU OLUŞTURULACAK

Seminere katılan kişilere salon girişinde yeni yönetmelikle ilgili sorunları ile ilgili forma doldurulması istendi. Ağırlıklı mimar ve mühendislerin doldurduğu sorun formları daha sonra incelenerek temel sorunlar çevre şehircilik il müdürlüğü ve bakanlığa iletilecek.

TİPİNİ KAYBEDEN BİR YÖNETMELİK

30 yıldır bu mesleğin içerisinde olduğunu ve belediyenin her kademesinde çalıştığını ifade eden Türkiye Belediyeler Birliği İmar ve Şehircilik Müdürü Şehir Plancısı Ayşe Ünal, “Yeni imar yönetmeliği 2013 yılında yayınlandı. O süreden sonra 8-9 kez değişikliğe uğradı. Yeni Tip imar yönetmeliği dediler ama tipini kaybeden bir yönetmelikle karşı karşıya kaldık” dedi.

GÜNCELİ TAKİP ETMENİZ GEREK 

Yönetmeliklerdeki değişiklikleri güncel olarak takip etmek gerektiğini hatırlatan Ünal, Özellikle belediyede çalışan arkadaşlarımız ile proje hazırlayan mimar-mühendis arkadaşlarımız yönetmeliklerdeki değişiklikleri güncel olarak takip etmeleri gerekir. Yeni 30 Eylül itibariyle 33 hüküm değişikliğe uğradı ve yürürlüğe girdi. İçme suyunun korunma alanlarındaki mevcut yapılar, Su yalıtımı yönetmeliği, korunan alanların tespit ve derecelendirilmesi ile ilgili yönetmelik, maden yönetmeliği son bir ayda yayınlandı. Bu yüzden haftada bir kez resmi gazeteyi inceleyip değişiklikleri güncel olarak takip etmek gerekiyor” diye konuştu.

DEĞİŞTİRİLEBİLİR VE DEĞİŞTİRİLEMEZ HÜKÜMLERİ BİLMEK ÖNEMLİ

Ünal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Planlı alanlar imar yönetmeliği ile ekim ayında yeni bir uygulamaya geçtik.  Asıl üstünde durmamız gereken konu değiştirilemez hükümler. Özellikle belediyede çalışan arkadaşlarımız bu değiştirilebilir ve değiştirilemez maddelerini iyi bilmeli.  Belediye meclisinin hangi hususları değiştirebileceği, hangi hususlarda değişiklik yapamayacağı konusunda dikkat etmeli. Örneğin; Madde 1’deki amaç, kapsam, dayanak, Madde 2’deki genel ilkeler, Madde 6’daki Projeler ve yapı izin belgeleri, Madde 7’deki Denetime dair hükümler değiştirilemez. Ancak Madde 3’teki arsalara ilişkin hükümler, Madde 4’teki Yapılaşmaya ilişkin hükümler, Madde 5’teki yapılara ilişkin hükümler idarelerce değiştirilebilir.”

RUHSAT VERİRKEN O PARSELİN 100 YILINI İPOTEK ALTINA ALIYORUZ

Ruhsat verilen parselin 50-100 yıl boyunca ipotek altına alındığını belirten Ünal, “Bir ruhsat verirken ruhsat verilen parsele yapılacak olan taşınmazla 50-100 yılı ipotek altına alınıyor. 100 yılı hesaplayarak Bu yüzden ruhsat verecek olan belediyedeki arkadaşlarımız sadece o parsele bakmamalı. Yan parsellere, sokağa da bakmalı. Yapılaşmasını 50-100 yıl sonrasına göre hesaplamalı. Buna göre çekme mesafesini hesaplamalı, buna göre açık veya kapalı çıkma vermeli” dedi.

Ayşe Ünal seminerin ilerleyen kısımlarında yeni yönetmelik maddeleri ile ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Seminerin sonunda soru-cevap bölümü yapıldı. 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Ajaokuta Steel Company to be revamped

Friday, May 3, 2024

Acciaierie d'Italia plans to increase crude steel production

Thursday, May 2, 2024

Authorities in Brazil demand more despite Vale and BHP's $25 billion mining disaster settlement offer

Thursday, May 2, 2024

KARÇEL is continuing to grow in Europe

Tuesday, April 30, 2024

Khouzestan Steel company recognized as a global steel export leader in Iran

Monday, April 29, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now