9,915.62 TRY BIST 100 BIST 100
4.51 CNY CNY CNY
34.89 EUR EUR EUR
32.51 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.70 TRY Interest Interest
89.50 USD Fossil Oil Fossil Oil
27.20 USD Silver Silver
4.58 USD Copper Copper
119.16 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,438.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Yapı güçlendirme izin şartları belli oldu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı güçlendirme çalışmaları dahilinde alınacak güçlendirme izinleriyle ilgili şartları duyurdu. Hiçbir şekilde parsel sınırlarını aşacak biçimde güçlendirme izni verilmeyecek...

Yapı güçlendirme izin şartları belli oldu!

Yapı güçlendirme izni şartları belli oldu. Parsel sınırlarını aşan güçlendirmeye izin yok. Güçlendirme için kat veya parsel maliklerinin en az beşte dördünün muvafakatı aranacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapı güçlendirme çalışmaları kapsamında alınacak güçlendirme izinleriyle ilgili şartları açıkladı. Buna göre, hiçbir şekilde parsel sınırlarını aşacak şekilde güçlendirme izni verilmeyecek. Ancak güçlendirmeye konu yapının üçüncü kişilere ait taşınmazlara tecavüzlü olması durumunda güçlendirme izni için üçüncü şahısların da muvafakatı aranacak. Güçlendirilecek yapının üzerinde bulunduğu taşınmazın mülkiyetinin belediyeye veya Hazine’ye ait olması durumunda, taşınmaz satın alınmadıkça güçlendirme izni başvuruları dikkate alınmayacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelge uyarınca, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmuş olan yapılarda kat maliklerinin, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmamış parsellerde ise parsel maliklerinin en az beşte dördünün yazılı muvafakatleri alınmadan güçlendirme izni için başvurulamayacak. Ancak yapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde kat maliklerinin rızası aranmayacak.

İmar Kanunu kapsamında alınan yapı kayıt belgesinin mevzuata uygun olmadığının ilgili idarece anlaşılması halinde, güçlendirme izni verilmeyerek. Usulüne aykırı düzenlenmiş olan yapı kayıt belgesi iptal edilecek.

Güçlendirme projeleri ve başvuru evrakları ilgili idare tarafından incelenerek, eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde onaylanacak.

Yapının taşıyıcı kolon ve perdelerinin büyütülmesi ile yapının dış konturları dışına taşmadan yapılan ilave kolon ve perde imalatları haricinde yapının mevcut haline ilave inşaat alanı ihdas edilmeyecek. Mimari ve teknik nedenlerle, yapının dış konturları dışına taşmadan kolon ve perde büyütülmesinin yapının güçlendirmesi için yeterli olmadığının tespit edilmesi halinde ya da yapının taşıyıcı sistemi dış konturlarına betonarme/çelik/kompozit taşıyıcı sistem eklemeleri yapılmadan yapının güçlendirilemeyeceğinin proje müellifi tarafından tespit edilmesi durumunda, gerekçe ve yapılacak güçlendirmeye dair projeyi içeren proje müellifi tarafından düzenlenecek teknik raporun Yapı Denetim Kuruluşu uygun görüşü ve idarece onaylanması halinde, parsel hudutları dışına taşmamak kaydı ile yapının taşıyıcı sistemine eklenecek olan asgari ölçülerdeki betonarme/çelik/kompozit taşıyıcı eleman ilaveleri ilave bir inşaat alanı olarak değerlendirilmeyecek.

Güçlendirme izin süresi onaydan itibaren 5 yıl olacak!

Yapı müteahhidi ve şantiye şefi olmadan veya bunların değişikliklerinde bu görevler yeniden üstlenilmeden güçlendirmenin devamına ilgili idarece müsaade edilmeyecek. Güçlendirme izninin süresi onay tarihinden itibaren 5 yıl olacak. Bu süre içerisinde imalata başlanmaması halinde izin hükümsüz hale gelecek. Güçlendirme projesine aykırı olarak imalat yapıldığının ilgili idarece tespit edilmesi halinde yapı mühürlenecek ve projesine aykırı imalatlar en çok 1 ay içerisinde düzeltilmezse güçlendirme izni iptal edilecek.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Vişne Madencilik launches IPO process

Wednesday, April 24, 2024

Implats is laying off 3,900 employees in South Africa

Sunday, April 28, 2024

Wu'an Xin Feng is planning to build a hot rolled coil facility in Egypt

Saturday, April 27, 2024

Germany experienced a decrease in steel sales for March

Friday, April 26, 2024

Tata Steel decides to invest for construction of electric arc furnace

Friday, April 26, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now