9,915.62 TRY BIST 100 BIST 100
4.51 CNY CNY CNY
34.89 EUR EUR EUR
32.51 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.70 TRY Interest Interest
89.50 USD Fossil Oil Fossil Oil
27.20 USD Silver Silver
4.58 USD Copper Copper
119.16 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,438.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Ülkemizde Hızla Yaygınlaşan Ilık Karışım Asfalt / Warm Mix Asphalt

Ilık karışım asfalt (WMA) , 1990’ların sonlarında ilk kez Almanya ve Norveç’te ortaya çıkan malzeme ülkemizde yeni kullanılmaya başlanmasına rağmen hızla yaygınlaşıyor.

Ülkemizde Hızla Yaygınlaşan Ilık Karışım Asfalt / Warm Mix Asphalt

Çevre Kirliliği ve Enerji Sarfiyatı Oldukça Arttı

Günümüzde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak çevre kirliliği ve enerji sarfiyatı oldukça artmıştır. Asfalt kaplamalarda kullanılmak üzere üretilen sıcak karışım asfalt (BSK) yaklaşık 160°C kadar ısıtılıyor. ‘’bunda ne var’’ diye soranlara hemen şunu söylemeliyim; bu sıcaklık atmosferde karbon emisyonu oluşturmakla kalmıyor; çok büyük enerji harcanıyor. Üstüne üstlük bitümü ısıtarak içerisindeki uçucu gazları kaybediyoruz ve onu yaşlandırıyoruz. Sonra ne mi oluyor? Zaten ithal olarak aldığımız petrol yan ürünü olan bitümün maliyetine bir de ekonomik yönden artış geliyor demektir. Okside olan yani yaşlanan bitüm yeteri kadar esnek davranmayıp gevrekleşebilir, bu da tekerleklerden gelen çekiçleme etkisini karşılayamayabilir ve kırılabilir demektir. Göz önünde bulundurulması gereken bir konu vardır ki 160°C bitümlü sıcak karışım asfaltın plentten alındıktan sonra  90°C-136°C arasında hemen serilip sıkıştırılması gerektiğini eğer 90°C altına düşerse sıkıştırılamayacağını bilmeliyiz ki BSK’da sıcaklık kaybı çok hızlı gerçekleşmektedir. Çıkaracağımız sonuç ise adeta ‘’zamanla yarışmak’’oluyor.
Ilık karışım asfalt (WMA) , 1990’ların sonlarında ilk kez Almanya ve Norveç’te ortaya çıkmıştır. 2002 yılında ise Ulusal Asfalt Kaplama Birliği (NAPA) WMA’ı piyasaya çıkarmıştır.


30°C Kadar Isıdan Kazanç Sağlanıyor

Öngörülen hususlar doğrultusunda üretimi hızla yaygınlaşan ılık karışım asfalt ortaya çıkmış ve böylelikle 30°C kadar ısıdan kazanç sağlanmıştır. Ilık karışım asfaltı 100°C- 140°C arasında ısıtılıyor. Bu sayede plentte karıştırma sıcaklığının düşmesiyle enerjiden %40 tasarruf sağlanıyor. Karışımın hazırlanması esnasında 10°C sıcaklığın düşmesi demek karbon emisyonunu %50 azaltıyor.  WMA ile sıcaklık azaltılırken viskozite de çeşitli yöntem ya da katkı maddeleri ile düşürülerek bitümün agrega ile tamamen kaplanması sağlanıyor ve böylece işlenebilirlik arttırılıyor. BSK’ya göre daha yavaş soğuması sebebiyle yol inşaatı sezonunu arttırıyor ve daha uzun mesafelere nakledilebiliyor. Ayrıca daha az ısıtıldığından termal segregasyonlar, yaşlanmalar azalıyor ve yolumuzun asfalt kaplama hizmet ömrü daha uzun oluyor.
Peki ılık karışım asfaltın hiç mi dezavantajı yok? Mesela üretim esnasında düşük ısı kullanılıyor ve bu da agregalarda yeterli kuruma sağlamayabiliyor ve nem hasarına yol açabiliyor. Yada viskoziteyi düşürmek amacıyla katkı maddesi kullanılırsa bu da otomatik olarak maliyete etki ediyor. Çünkü katkı maddeleri ne yazık ki ithal…
‘’Hayır, ben kimyasal katkı maddesi kullanmayacağım’’ derseniz eğer hemen köpürtme tekniğinden bahsedeyim size. Bu yöntem ile bitüme plentte bitüme su püskürterek hacmini 20 kat arttırabiliyoruz. Hacmi artan bitümün viskozitesi düşmüş oluyor ve agregaların tüm yüzeyini kaplayabilecek özelliğe ulaşıyor. Bünyesinde suyu soğuyana kadar hapsediyor ve sonra su buharlaşıp kendiliğinden uzaklaşıyor, bitüm hacmi azalıyor. Amacımıza ulaşmış oluyoruz oldukça ekonomik bir yöntemle.
ABD’de asfalt üretiminin %13’ü ılık asfalttır. Bu da yaklaşık 47 milyon ton WMA demektir. Böylelikle 30 milyon galon yakıt ve 80 milyon dolar kazanç sağlanmıştır.
Ülkemizde ise kullanımı yeni olmasına rağmen hızla yaygınlaşmaktadır.

Haber: İnşaat Mühendisi Berna YILDIRIM

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Vişne Madencilik launches IPO process

Wednesday, April 24, 2024

Implats is laying off 3,900 employees in South Africa

Sunday, April 28, 2024

Wu'an Xin Feng is planning to build a hot rolled coil facility in Egypt

Saturday, April 27, 2024

Germany experienced a decrease in steel sales for March

Friday, April 26, 2024

Tata Steel decides to invest for construction of electric arc furnace

Friday, April 26, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now