9,915.62 TRY BIST 100 BIST 100
4.51 CNY CNY CNY
34.89 EUR EUR EUR
32.51 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.70 TRY Interest Interest
89.50 USD Fossil Oil Fossil Oil
27.20 USD Silver Silver
4.58 USD Copper Copper
119.16 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,438.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Türkiye En Çok Leed Sertifikasını Alan 6. Ülke!

Dünya’da ise LEED Platin Sertifikası İstanbul Bahçelievler’de açılan Memorial Sağlık Grubu Hastanesi oldu. Detaylar haberimizde…

Türkiye En Çok Leed Sertifikasını Alan 6. Ülke!

İnşaat Mühendisi Berna Yıldırım; insaatnoktasi.com ziyaretçilerine özel LEED Platin Sertifikası ve Yeşil Bina hakkında detaylı araştırma yaptı. Sözlerinde doğanın önemini çok kez vurgulayan Yıldırım, önemine dikkat çekmek için daha fazla çalışma yapılmasını öneriyor.

Sadece kendi çıkarlarını düşünen insanoğlu maalesef doğayı da bu hedef doğrultusunda mahvetti. Sanayi devriminin gelişmesiyle fabrikalar kuruldu, yakıt tüketimi arttı, ağaçlar kesildi, ormanlar yakıldı ve daha niceleri… neden ? Daha fazla para kazanmak uğruna hırslarına yenik düştüler. Peki dünyanın da bizlere tepki verdiğini görebiliyor muyuz? Yaklaşık 4,5 milyar yaşında olan dünyamızda buzullar erimeye, orman yangınları artmaya, iklimler kaymaya ve doğal afetler gerçekleşmeye başladı. İnşaat sektörü de masum değil tabi ki. İnşa edilen binalarımızla biz bu yangına körükle gidiyoruz. Nefes almayan evler yapıyoruz. Tabiatın güzellikleri arasına adeta bombalar kuruyoruz.

Doğayı evinize uydurmaktansa, evinizi doğaya göre yapmaya ne dersiniz? Sizleri ‘’yeşil bina’’ ile tanıştırayım.  Yeşil binalar, aslında tahmin ettiğimizden çok akıllıdır. Mesela kendi kendine enerji üretebilir ve bununla akşam sizin aydınlanmanızı sağlayabilir. Veya gelen yağmur sularını arıtıp sizin için depolayabilir. Sadece bu kadar da değil, güneş ışığını en etkin biçimde alarak minimum enerji ile içinizi ısıtabilir ve doğayla iç içe kalarak motivasyonunuzu yükselterek verimli çalışma performansı kazandırabilir.
Yeşil bina tasarımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus inşa edilecek bölgenin coğrafi konumudur. İklim şartlarına göre malzeme seçimi yapılmalı ve tercih edilen malzemenin yerel olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca mevcut bitki örtüsüne zarar verilmeden, yapıların güneş enerjisinden en fazla faydalanacağı yönde konumlandırılmasına özen gösterilmelidir. Eğer yeşil çatı uygulaması da yapılacaksa,  yeşillendirme çevreye uyum sağlayabilecek, bakımı kolay bitkilerden olmalıdır. Yağmur sonrası arıtılarak depolanmış suyun bahçe sulama veya temizlikte kullanılabileceği, düşük rezervuarlar ve ekonomik armatürler oluşturulmalıdır. Bu hususlar doğrultusunda bir yapı tasarlar ve inşa ederseniz ‘’yeşil bina’’yapmış olursunuz ve ısı adası oluşumunu büyük ölçüde engellersiniz.

Yaşam alanımız olan binalarımızda soluduğumuz havanın kalitesinden kullandığımız enerjisinin sonucu salınan karbon miktarına kadar her türlü bilgiye erişebilme hakkımız olmalıdır. Bu bağlamda etiket görevi üstlenen sertifikalar ortaya çıkar. Eğer yeşil binanıza sertifika alabilirseniz, tüketiciyi teşvik edip kurumunuza prestij sağlayabilirsiniz. Ancak bu sertifikaları almak sandığınız kadar kolay değildir. Ön planda olan LEED Sertifikası alınması en zor fakat bir o kadarda değerli olan etikettir. Peki nasıl alabiliriz? Yapının değerlendirilmeye alınması için öncelikle her koşulu sağlaması gerekmektedir. Tasarım ve yapım olmak üzere iki aşamada gerekli belgeler denetimi sağlayan ABD Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından incelenir. Her bölüm için ayrı ayrı puanlandırma yapılır. Toplam puan belirlendikten sonra Sertifika, Gümüş , Altın ve Platin kategorilerinden hangisine uygunsa, yapı onu almaya hak kazanır.
Ülkemiz 10.90 milyon metrekare sertifikalı yeşil alan ile 150 ülke arasında 6. Sırada yer almaktadır. Türkiye’de İlk kez LEED Platin sertifikasını Ankara’da Eser Holding Binası alırken, Dünya’da ise LEED Platin sertifikası İstanbul Bahçelievler’de açılan Memorial Sağlık Grubu Hastenesi ile ilk kez bir hastaneye verilmiştir.


İnşaat Mühendisi Berna Yıldırım
Düzenleyen: Ayşe Nur Ustaoğlu

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Germany experienced a decrease in steel sales for March

Friday, April 26, 2024

Tata Steel decides to invest for construction of electric arc furnace

Friday, April 26, 2024

BMZ produced about 530 thousand tonnes of steel in the Q1 2024

Friday, April 26, 2024

Shenfeng to build iron factory in Egypt, strengthening economic ties

Wednesday, April 24, 2024

GravitHy and EDF signed an agreement for electricity supply

Monday, April 22, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now