10,208.65 TRY BIST 100 BIST 100
4.50 CNY CNY CNY
34.67 EUR EUR EUR
32.38 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.27 TRY Interest Interest
83.94 USD Fossil Oil Fossil Oil
26.74 USD Silver Silver
4.50 USD Copper Copper
117.55 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,402.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Metal sektörü arz-talep savaşı içinde!

2020'nin ilk yarısında derin bir küresel ekonomik daralma karşısında, endüstriyel metal fiyatları önemli ölçüde dirençli oldu.

Metal sektörü arz-talep savaşı içinde!

2020'nin ilk yarısında derin bir küresel ekonomik daralma karşısında, endüstriyel metal fiyatları önemli ölçüde dirençli oldu. Bakır, yılın başında salgın öncesi seviyelere yükseldi ve alüminyum fiyatları 2020'nin başından daha düşük olsa da, son dönemdeki düşük seviyelerinin oldukça altında. Demir cevheri fiyatları da bu yıl şimdiye kadar yükseldi, ancak çelik önemli ölçüde düştü.

Çoğu endüstriyel metalin dayanıklılığı, arzın son yıllarda nasıl arttığı düşünüldüğünde biraz şaşırtıcı. 1990'larla karşılaştırıldığında dünya endüstriyel metallerle dolu. Geçtiğimiz çeyrek yüzyılda, bakır madenlerinden yıllık üretim % 112 arttı. Çelik üretimi % 162 arttı. 1994 yılından bu yana alüminyum ve demir cevheri madenciliği arzı sırasıyla % 235 ve % 243 artmıştır. Ekonomik faaliyetteki keskin düşüş göz önüne alındığında, endüstriyel metal fiyatlarının pandeminin bir sonucu olarak önemli ölçüde düşmesi beklenebilirdi.

Peki fiyatları destekleyen nedir?

Azalan küresel talebin etkisi, metal sektörü genelinde koronavirüse bağlı arz şokuyla kısmen dengeleniyor. Güney Afrika'da, 170 işçinin COVID-19 testi pozitif çıkmasının ardından, dünyanın en derin altın madeni Mart ayında kapatıldı. Benzer şekilde, Peru ve Zambiya'da da aynı nedenle Mart ve Nisan aylarında bakır madenleri kapatıldı. Chuquicamata'daki büyük bir Şili bakır madeni, Brezilya'nın en büyük demir cevheri madencisinin madenlerinden birinde bir koronavirüs salgınının ortasında üretiminin% 10'unu askıya aldığı Haziran ayında üretimi durdurdu. Dahası, madencilik şirketleri, yeni koronavirüs salgınları ve küresel talepte potansiyel olarak yavaş bir toparlanma korkusu nedeniyle küresel seyahat önemli ölçüde kısıtlandığı için yeni madencilik faaliyetlerine yatırımları erteliyor.

Esasen, bakır ve diğer endüstriyel metaller bir çekişme çekişmesine yakalanıyor: koronavirüs salgınları hem talebi hem de arzı tehdit ediyor. Salgın azalırsa ve azaldığında, hem talep hem de arz toparlanabilir.

Talep görünümü

Endüstriyel metaller ayrıca inşaat sektöründeki gelişmelere karşı savunmasız olabilir. İş alışkanlıklarındaki salgın sonrası değişikliklerin bir sonucu olarak ofis inşaatı önemli ölçüde yavaşlarsa, bu talep üzerine düşüş eğilimi gösterebilir.

Çin, endüstriyel metaller için tek ve en önemli talep kaynağıdır. Dünya demir cevherinin yaklaşık üçte ikisini kullanırken dünyadaki ham alüminyum, bakır ve çeliğin % 40 ila % 50'sini satın alır. Ancak bu rakamlar, Çin’in bu pazarlardaki rolünü biraz abartıyor. Çin büyük bir hammadde payı satın alırken, alımlarının yaklaşık üçte biri ila yarısı ara mallarda veya mamul mallarda bileşenler olarak yeniden ihraç ediliyor.

İlk çeyrekte % 6,8'lik daralmanın ardından ikinci çeyrek rakamının pozitif olması bekleniyor. Neredeyse tüm Çin göstergeleri, Li Keqiang endeksi denilen emtia piyasalarıyla yüksek oranda korelasyon gösteren dar bir ekonomik faaliyet göstergesi de dahil olmak üzere, ikinci çeyrekte faaliyette bir toparlanma gösteriyor. Endeks üç faktörden oluşmaktadır: Banka kredileri (% 40), elektrik üretimi (% 40) ve demiryolu taşımacılığı (% 20).

Çin'in resmi GSYİH'sinden farklı olarak Li Keqiang endeksi, Çin'in pandemik kapanması sırasında negatif büyüme göstermedi, sadece Aralık'taki % 8,9'dan Ocak'ta % 0,9'a yavaşladı. O zamandan beri büyüme Şubat'ta yıllık bazda % 2,3'e, Mart'ta % 2,2'ye, Nisan'da % 3,3'e ve Mayıs'ta % 6,6'ya yükseldi. Bu ölçüye göre, Çin'in endüstriyel büyümesindeki yavaşlama aslında 2014 ve 2015'e göre daha az şiddetli ve daha kısa sürdü. Li Keqiang endeksindeki toparlanma ve ikinci çeyrekte pozitif GSYİH büyümesine olası geri dönüş endüstriyel metaller için olumluyken, talep Çin sınırlarının ötesinde muhtemelen oldukça zayıf kalıyor ve bu muhtemelen önümüzdeki aylarda Çin'in ihracat büyümesini olumsuz etkileyecek.

Son 15 yılda, endüstriyel metaller Çin'deki büyüme ile yüksek bir korelasyon gösterdi. (ancak genellikle 18 aya (altı çeyrek) varan önemli bir gecikme ile.) Deneyim herhangi bir kılavuzsa, koronavirüsün metal talebi üzerindeki gerçek etkisi altı aydan bir yıla kadar veya daha uzun bir süre tam olarak ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle, 2020'nin 1. ve 2. çeyreğinde Çin'deki ve küresel talepteki düşüş, 2021'e kadar fiyatları etkileyebilir.

 

 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

South African government's steel investment threatens ArcelorMittal mills

Friday, May 3, 2024

Scrap imports decreased in Taiwan

Thursday, May 2, 2024

European HRC prices may start to rise

Friday, May 3, 2024

Ajaokuta Steel Company to be revamped

Friday, May 3, 2024

Jindal Stainless plans to produce stainless steel in Indonesia

Friday, May 3, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now