10,208.65 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
34.70 EUR EUR EUR
32.31 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.27 TRY Interest Interest
83.94 USD Fossil Oil Fossil Oil
26.74 USD Silver Silver
4.50 USD Copper Copper
117.55 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,402.11 TRY Gold (gr) Gold (gr)

İstanbul'un Gözde Semtlerinde Ofis Kiraları Düştü

Levent'te metrekare başına ve döviz bazında ofis kiraları yüzde 8,6 azaldı. Gayrettepe'de yüzde 9,1 ve Maslak'ta da yüzde 32,1 düşüş kaydedildi.

İstanbul'un Gözde Semtlerinde Ofis Kiraları Düştü

Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield, 2018 yılı dördüncü çeyrek Türkiye raporunu yayımladı.

Yılın ilk üç çeyreğinde 2017'nin aynı dönemine göre cadde mağazaları ve ofislerde kiralar yüzde 22'ye varan oranlarda gerilemişti. Bu eğilimin sürdüğünü gösteren dördüncü çeyrek rapor sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki ofis kiraları döviz bazında ortalama yüzde 20 düşerken, perakende pazarında da yüzde 25 civarı bir azalma kaydedildi.

Yılın dördüncü çeyreği aralık sonuçlarına göre, İstanbul Levent'te metrekare başına ve döviz bazında ofis kiraları 2017'nin aynı dönemine oranla yüzde 8,6 azalarak 32 dolara, Gayrettepe'de yüzde 9,1 düşüşle 20 dolara, Maslak'ta yüzde 32,1 düşüşle 19 dolara, İstanbul Anadolu Yakası'nda ise yüzde 4'lük düşüşle 24 dolara geriledi. Söz konusu rakamlar İzmir'de yüzde 7.1 azalışla 13 dolar olurken, Ankara'da yüzde 6.7 düşerek 14 dolar olarak hesaplandı.

Satılık gayrimenkul sayısı arttı
Artan satılık gayrimenkuller ile birlikte, yatırım faaliyetlerinin ivme kazanmaya devam edeceğinin öngörüldüğü rapora göre, dördüncü çeyrekte birincil perakende kiralarındaki metrekare fiyatları, Türkiye genelinde döviz bazında ortalama yüzde 25 civarında azaldı. Birincil perakende kiraları İstanbul'da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 27.8 azalarak 140 dolara geriledi. İzmir'de yüzde 25 düşüşle 70 dolar, Ankara'da ise yüzde 21.7'lik düşüşle 90 dolar olarak gerçekleşti.

Dördüncü çeyrekte, sanayi ve lojistik yatırım işlemleri de temel olarak arazi satın alımları nedeniyle sınırlı kaldı. Rapora göre, dördüncü çeyrekte birincil endüstriyel kiralar İstanbul'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.2 düşerek 5.75 dolar oldu. Ankara'da ise bu rakam yüzde 7.1 azalarak 3.25 dolar olarak hesaplandı.

Kiralar üzerinde baskı devam edecek
Rapora göre; 2018 sonu itibariyle kurdaki yüksek dalgalanma ve enflasyonun çift haneli seviyelerde devam ettiği ekonomik koşulların ardından, arsa fiyatlarının, döviz cinsinden düşmesi ve kiralar üzerindeki yükselen baskının devam etmesi bekleniyor.

Bununla birlikte, yeni İpek Yolu projesinin de dahil olduğu küresel ticaret rotalarının doğuya kaydığı ve ayrıca Türk Akımı gibi projeler ile birlikte bölgenin enerji koridoru haline gelmesiyle bu dönemde Türkiye'nin bir lojistik merkezine dönüşmesinin mümkün olduğu öngörülüyor.

Ayrıca rapor, küresel e-ticaret şirketlerinin Türkiye pazarına girerek, stratejik yatırımlar yaptığı bir dönemde, artan perakende ve elektronik ticaret satışlarının hem nitelikli depolara hem de kentsel lojistik çözümlerine yönelik talebi daha da artıracağını öngörüyor.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Swiss Steel will make additions to the board of directors

Friday, May 3, 2024

Mercedes-Benz opens logistics centre in Gebze with 210 million TL

Friday, May 3, 2024

Ajaokuta Steel Company to be revamped

Friday, May 3, 2024

Acciaierie d'Italia plans to increase crude steel production

Thursday, May 2, 2024

Authorities in Brazil demand more despite Vale and BHP's $25 billion mining disaster settlement offer

Thursday, May 2, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now