10,217.17 TRY BIST 100 BIST 100
4.49 CNY CNY CNY
34.70 EUR EUR EUR
32.31 USD USD USD
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44.91 TRY Interest Interest
83.66 USD Fossil Oil Fossil Oil
27.11 USD Silver Silver
4.61 USD Copper Copper
117.55 USD Iron Ore Iron Ore
386.00 USD Ship Dismantling Ship Dismantling
2,406.24 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Çin Fabrikaları ve Taşımacılığı Virüs Nedeniyle Kullanılamaz Halde

Dünyanın en büyük çelik üreticisi olan Çin, ülke genelinde emek, lojistik ve talebi etkilediği görülen ölümcül, hızla yayılan virüsün etkileriyle boğuşuyor.

Çin Fabrikaları ve Taşımacılığı Virüs Nedeniyle Kullanılamaz Halde

Avatar Commodities Pte'nin kurucusu ve eski demir cevheri finansal ticaretinin eski başkanı Anglo American Plc konuyla ilgili şunları söyledi:” İnsan etkisinin, Çin'deki çelik değer zinciri boyunca hem işlemler hem de fiziksel hareketler için önemli lojistik etkileri vardır.”

Toyota Motor Corp. Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yeni virüs nedeniyle Çin'deki ticari faaliyetleri azaltan küresel şirketlerin büyüyen listesine katılarak 9 Şubat'a kadar Çin'de operasyonları durdurduğunu söyledi.

Tangshan'nın en büyük çelik üretim merkezi, toplu taşıma araçlarını Salı sabahı askıya aldı ve hizmetlerin ne zaman devam edeceğini belirledi. Bu, 130'dan fazla kişiyi öldüren virüsün yayılmasını engellemeye yönelik ülke çapında daha fazla ve daha katı hükümet önlemlerinin potansiyel bir habercisi.

Diğer son önlemlerin yanı sıra Çin, işçi seyahatini, nakliye lojistiğini etkilemek ve fabrika ve inşaat faaliyetlerinin yeniden başlatılmasını geciktirmek için öngörülen bir hareket olan Ay Yeni Yılı tatili uzattı.

Wood Mackenzie Ltd.'de küresel demir cevheri ve çelik maliyetleri için ana analist olan Rohan Kendall, çelik stoklarının mevsimsel olarak artması ve inşaat faaliyetinin yeniden başlatılmasında gecikme olması nedeniyle “Kısa vadede çelik talebinde bir düşüş bekliyoruz” dedi.

Bununla birlikte, orta vadede, virüsün ekonomik etkisine karşı koymak için hükümetin ikinci yarıdaki potansiyel uyarısı çelik talebini artırabileceğinden, hepsi olumsuz değildir. Ve Kendall'a göre, üretimdeki herhangi bir azalma arzın kesilmesindeki maliyetler nedeniyle “şu anda korkulandan daha az şiddetli” olmalıdır.

Demir cevheri vadeli işlemleri Çarşamba günü toparlanmadan önce bu haftanın başında düştü ve Singapur’da 84,73 $ seviyesinde işlem gördü. Gerçek piyasa seviyesi sadece önümüzdeki iki hafta içinde gerçekten bilinecek.

Fabrikalarda insan gücü ve lojistiğin herhangi bir şekilde bozulması üretim ile ilgili endişeleri artırdı. Çelik üreticileri birkaç haftalık hammadde envanterine sahip olacaklarsa da, lojistiğin iki haftadan fazla bir süre boyunca kesintiye uğramasını göz önüne alırlarsa üretim planlarını ayarlayabilirler.

Salgının kendisinin nasıl geliştiği konusundaki belirsizlikler nedeniyle, bu aşamada etkinin süresi ve kapsamını tahmin etmek son derece zordur. Fiyatlandırmada oynaklık bekleniyor.

Kaynak: Bloomberg

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Iron ore prices in Germany declined

Monday, May 6, 2024

SSAB to supply fossil-free steel to Nordec Group

Monday, May 6, 2024

Türkiye's iron ore imports increased by 37.9% in the January-March period

Monday, May 6, 2024

Oman-UAE railway network aims to cross borders and increase trade

Monday, May 6, 2024

659 million dollar steel production plant to be built in Kazakhstan

Monday, May 6, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now