10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Üretim üssü olmanın peşinden giden bir ülkeyiz

Türkiye İMSAD 43. Gündem Buluşmaları, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu'nun açılış konuşması, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan'ın moderatörlüğü ve UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal'ın katılımıyla gerçekleşti. "Denizyolu Konteyner Taşımacılığında Neler Oluyor?" konulu gündem buluşmasının ayrıntıları haberimizde.

Üretim üssü olmanın peşinden giden bir ülkeyiz

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu pandemi sebebi ile Zoom üzerinden yaptıkları 12. buluşma olduğunu belirtirken " Konumuz pandemi etkisiyle olağan üstü değişim gösteren lojistik dünyasındaki değişimlerin ülkemize ve sektörümüze olan etkilerini kavramak ve çözüm yolları üretebilmek. Lojistik her kategoride hayatımızı olması gerekenden daha fazla etkiledi. Öyle ki birkaç önceki gündem buluşmamızda lojistiğin yurt içi etkilerini konuşmuşken bugün konumuz uluslararası değişimi incelemek." dedi. 

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan ülkemizi tanımlarken emtia dünyasıyla pazar ve teknoloji dünyası arasında olduğumuzu, köprü ülke konumunda olduğumuzu dile getirerek " Bir yüzümüz batıya bir yüzümüz doğuya dönük. Batının standartlarıyla üretim yapan doğunun standartlarıyla rekabet etmeye çalışan bir ülke konumundayız. İhracatımızın %60'ı Avrupa'ya gerçekleşiyor. Üretim üssü olmanın peşinden giden bir ülkeyiz. Yükte ağır pahada hafif ihracatı yapan dolayısıyla bir işi bir kerede yapma, doğru yapma mecburiyeti olan, maliyeti düşük, hızlı çalışan, hızlı taşıyan bir ülkeyiz." şeklinde açıklamada bulundu. 

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizyolu Çalışma Grubu Başkanı Cihan Özkal " Deniz yolu taşımacılığının dünya üzerinde ki hacmi %84'leri bulmuş vaziyette. Bunun neredeyse %75'i konteyner taşımacılığıyla, konteyner gemileri ile yapılıyor. Bu sektör çok hızlı gelişen bir sektör ve dünya ticaretindeki yeri tartışılmaz. Pandemi öncesindeki dönemde deniz yolu ticaretinde ciddi bir durgunluk vardı. Çin, pandeminin başlangıcında ciddi anlamda bir kapanma sağladığı için ve aynı zamanda bu konteynerların üretim yeri olduğu için üretim hatları durdu. Bunun üzerine Çin'den özellikle doğu ve batı güzergahında devasa konteyner gemileri yük alamamaya başladı. O dönem çok ciddi sayıda sefer iptalleri gerçekleşti. Sonunda Çin süratle koşulları iyileştirdi ve çalışılabilir duruma getirdi. Bu durumun sonunda bekleyen talep yoğunluğu vardı ve armatörler bunu fırsata çevirdi. Bu süreçte en büyük ithalat limanları gelen büyük konteyner gemilerini tahliye edemez oldular ve ürün boşaltan gemilerin limandan ayrılması 60 günleri buldu. Bununla beraber ortaya sorunlar çıktı. Örneğin Amerika'daki tarım ürünü ihracatçıları şikayetlerde bulundu." şeklinde bilgilendirmeler yaptı. 

%79 pandeminin bu yıl bitmeyeceğini düşünüyor

Gündem buluşması sonunda yapılan ankete göre ;

Lojistik sektöründeki online platformları kullanıyor musunuz sorusuna %60 evet dedi,

Sınırda karbon vergisi ve Yeşil Mutabakat ile gelecekte taşımacılık hangi alanda yoğunlaşacaktır sorusuna %53 denizyolu cevabını verirken %29 demir yolu cevabını verdi,

Sorulardan biri ise sizce pandemi 2021 sonunda bitecek mi şeklindeydi ve bu soruya %79 oranında hayır cevabı geldi. 

Bir başka soruda ise denizyolu konteyner taşımacılığında TİO ile mi yoksa  armatörlerle mi çalışmak istersiniz diye sorulduğunda %71 TİO'yu tercih etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kırgız-Özbek otomobil fabrikasının açılması planlanıyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı

Kömürlü termik santralleri 45 milyar dolar zarar bekliyor

30 Nisan 2024 Salı

Türkiye ve Yunanistan arasında yeni bir köprü yapılacak

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun