10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye’nin çelik haritası

Türkiye, dünya genelinde 8. sırada ve Avrupa'da 2. sırada yer alarak çelik üretiminde önemli bir oyuncu konumunda. Ülkenin çelik haritası, demir çelik sektörüne ilgi duyan herkesin göz atması gereken bir konu olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin çelik haritası

2023 yılı, Türkiye'nin çelik haritası açısından bazı zorluklarla karşılaşsa da ülke, çelik üretimine olan bağlılığını asla yitirmiyor. Türkiye'nin çelik üretimi, doğusundan batısına ve kuzeyinden güneyine kadar yayılmış durumda. Türkiye çelik haritasına baktığımızda 41 ham çelik üretim tesisi, 3 entegre tesis, 27 elektrikli ark ocağı, 11 indüksiyon ocak bulunmakta.

 Demir çelik sektörünün önemli oyuncularının yer aldığı Türkiye'nin çelik haritasını sizin için derledik.

 TEKİRDAĞ

 Kaptan Demir Çelik, uluslararası sertifikalı demir çelik üretiminde öncü bir konumda bulunuyor. 1.400.000 ton/yıl kütük kapasiteli çelikhanesi ve 3 haddehanesi ile dikkat çekiyor.

 KOCAELİ

 Çolakoğlu, yıllık 3,5 milyon mt sıcak rulo sac üretim kapasitesi ile büyük bir üretici konumundadır.

 Diler Demir Çelik, yıllık 1.300.000 ton sıvı çelik kapasitesi ile sektörde önemli bir oyuncudur.

 Kroman Çelik,  Yücel Grup çatısı altında faaliyet gösteren Kroman Çelik, 1950'lerden bu yana sektörde bulunmaktadır. 8 şirketi, 5 üretim tesisi ve büyük bir işgücü ile Türkiye'nin çelik sektöründeki en geniş ürün yelpazesine sahiptir.

 Sıddık Kardeşler, 1967 yılında demir çelik sektörüne adım atmış ve Kocaeli Gebze'de inşaat demiri üretimine başlamıştır. Kütük imalatı da yapan firma, sektörde önemli bir rol oynamaktadır.

 ÇANAKKALE

 İçdaş, 1970 yılından bu yana inşaat çeliği ve alaşımlı çelik üretmektedir. Türkiye'nin çelik haritasında 2. büyük çelik üreticisi konumundadır.

 BİLECİK

 Bilecik Demir Çelik, yıllık 300.000 tonluk nervürlü yapı çeliği üretimi ile çevre illerdeki tek çelik üretim merkezlerinden biridir. Çevre dostu ve yüksek verimli bir çelik üreticisi olarak ön plana çıkar.

 BOLU

 İlamet Metal, 2014 yılında inşaat demiri çekmek ve çelik üretmek amacıyla kurulmuştur.

 BURSA

 Asil Çelik, otomotiv, makine imalatı, enerji sektörü için alaşımlı çelik üretimi yapmaktadır. Yıllar içinde kapasitesini artırmış ve kaliteli ürünler sunmaktadır.

 Çemtaş, vasıflı çelik alanında hizmet vermektedir. Otomotiv ana sanayi firmalarına da denge çubuğu üretmektedir.

 İZMİR

 Çebitaş, İzmir'de bulunan geniş üretim tesisleri ile çeşitli çelik ürünleri üretmektedir.

 EDE

 Ege Çelik,  İzmir Aliağa tesislerinde yıllık 2.000.000 ton sıvı çelik ve 1.200.000 ton inşaat demiri üretim kapasitesi ile hizmet vermektedir.

 HABAŞ, sınai gaz üretimi ve çelik üretiminin yanı sıra LNG, CNG ve LPG gibi enerji ürünlerini de dağıtmaktadır.

 İzmir D.Ç, İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş., yıllık 1.500.000 ton sıvı çelik ve 1.000.000 ton nervürlü inşaat demiri üretimini sürdürmektedir.

Aliağa D.Ç, Aliağa'da bulunan haddecilik tesisi, çeşitli çelik ürünlerinin üretimini gerçekleştirmektedir.

 Kar-demir,  Kardemir’in haddecilik üzerine İzmir ve Denizli’de üretim tesisleri bulunmaktadır.

 Kılıçlar, 2014 yılı itibariyle  Hatay Payas ve İzmir Aliağa bölgelerinde yer alan demir çelik tesislerinde çelik kütükleri ve inşaat çelikleri üretmektedir.

 Özkan Demir Çelik Sanayi 1953 yılında İzmir- Aliağa demir çelik bölgesinde 460.000m2 lik bir alanda üretim yapmaktadır. Çelikhane yıllık üretim kapasitesi 1.000.000 ton ve haddehane ve yıllık üretim kapasitesi 700.000 ton olan

 Sider

 ZONGULDAK

 Erdemir, Türk sanayisinin yassı çelik ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Uluslararası standartlarda ürünler üretmektedir.

 BARTIN

 Mescier, 1960'lı yıllarda demir çelik ürünleri ticaretine başlamış ve uluslararası arenada büyümüştür.

 KARABÜK

 Alter Demir-Çelik, Karabük Organize Sanayi Bölgesi'nde önemli bir üretici olarak faaliyet göstermektedir.

 Aygünsan, 1992 yılında kaliteli ve özel çelikler üretmek amacıyla kurulmuş ve üretim kapasitesini yıllar içinde artırmıştır.

 Kardemir : Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası olan Kardemir’in temelleri Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal sanayileşme hamlelerinden birisi olarak dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937 tarihinde atıldı. 10 Eylül 1939’da İlk Türk Demirini üretildi.

 KIRIKKALE

 Kırdemir, çelik üretimi yaparak Türkiye'nin kaliteli inşaat demiri ihtiyacını karşılamak amacıyla faaliyet göstermektedir.

 MKEK,  Türk savunma sanayiinin öncülüğünü üstlenmiş olan Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Anonim Şirketi değişik ad ve statüler altında 15. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu dönemine değin uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Kurumun çekirdeğini, İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet Han tarafından kurulan Top Dökümhanesi oluşturmaktadır.

 SAMSUN

 Yeşilyurt Demir Çelik, Karadeniz bölgesinin önemli bir çelik üreticisi olarak öne çıkmaktadır.

 SİVAS

 Sivas Demir Çelik Türkiye'nin demir çelik sektöründe önemli bir rol oynayan şehirlerden biridir. Sivas'da bulunan Sivas D.Ç, yıllardır yüksek kaliteli demir çelik üretimi konusunda öne çıkan bir firmadır.

 OSMANİYE

 Osmaniye, demir çelik sektörünün büyüdüğü ve geliştiği bir diğer ilimizdir. İşte Osmaniye'de bulunan önemli demir çelik üreticileri:

 Baştuğ Metalurji, Teknolojik yatırımlarla büyümeyi ve kaliteli üretimi bir refleks haline getiren Baştuğ Metalurji, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet göstermektedir. 1 milyar doları aşan cirosu ve 700 bin m2'lik tesisleri ile dikkat çekmektedir. Ayrıca, dünyada ilk kez kullanılan teleskopik tip elektrikli ark ocağına sahiptir.

 Koç Metalurji, 1993 yılında demir çelik sektöründe ticari hayatına başlayan Koç Metalurji A.Ş., Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde yıllık 1.2 milyon ton sıvı çelik kapasitesine sahip bir çelikhaneye sahiptir.

 Platinum, 2000 yılında kurulan Platinum, kütük demir üretimi konusunda faaliyet göstermektedir.

 Tosçelik, İskenderun Sanayi Bölgesi'nde sanayi borusu ve kutu profil üretimi yapmaktadır. Türkiye'nin en büyük kapasiteli spiral boru tesisi de yine bu bölgede bulunmaktadır.

 HATAY

 İşte Hatay'da önemli demir çelik üreticileri:

 EEY Demir Çelik: Payas İlçesi Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan EEY Demir Çelik, yıllık 1.5 milyon ton çelik kütük ve inşaat demiri üretim kapasitesine sahiptir.

 Cansın Metalürji: Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Cansın Metalürji, nervürlü inşaat demiri üretim kapasitesiyle ön plana çıkar.

 Ersan Metalurji: Ersan Metalurji, elektrik iletim ve telekomünikasyon sektörlerinde kullanılan çelik yapılar ve direklerin imalatını yapmaktadır.

 Ekinciler: Ekinciler Holding, 1960'lı yıllarda demir çelik üretimine başlamış ve Türkiye'nin milli kalkınma hareketine katkıda bulunmuştur.

 İsdemir: İsdemir, Türkiye'nin en büyük entegre demir ve çelik fabrikalarından biridir. 3.5 milyon ton/yıl sıcak haddeleme kapasitesi ile uzun ve yassı ürünler üretmektedir.

 Kılıçlar 2

 MMK Metalurji, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olarak sıcak, galvaniz ve boyalı yassı çelik ürünleri imalatında lider konumdadır.

 Yazıcı Demir Çelik: Yazıcı Demir Çelik, İskenderun/Sariseki'de modern bir çelikhane tesisi ile yüksek kaliteli inşaat demiri üretmektedir. Toplam 137.817 m2 açık alan üzerine kurulu olan tesis, 41.350 m2 kapalı alana sahiptir.

 Bu demir çelik üreticileri, Türkiye'nin demir çelik sektörünün büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye’nin hurda ithalatı mart ayında %21,5 azaldı

3 Mayıs 2024 Cuma

Otomotiv satışları nisan ayında geriledi

3 Mayıs 2024 Cuma

Coal India’nın kömür üretimi Nisan ayında yükseldi

3 Mayıs 2024 Cuma

Dış ticaret açığı nisan ayında yüzde 13,3 arttı

3 Mayıs 2024 Cuma

Swiss Steel, yönetim kuruluna ekleme yapacak

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun