9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik ve temiz enerjiye odaklanarak büyümeye devam ediyor

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2023 yılına dair değerlendirmelerde bulunarak, pandemi sonrası yaşanan zorluklara rağmen sürdürülebilirlik ve temiz enerjiye odaklanarak büyümeyi sürdürdüklerini açıkladı. Tosyalı 2024 yılı öngörülerini paylaştı.

Tosyalı Holding, sürdürülebilirlik ve temiz enerjiye odaklanarak büyümeye devam ediyor

Fuat Tosyalı; 2023 yılı, pandemi önlemlerinin azalması sonrası Çin'den düşük maliyetli ürünlerin ülkemize ithalatının yeniden etkili olmaya başlaması, Rusya - Ukrayna savaşının olumsuz etkileri, bazı ülkelerin devlet destekli uygulamalarıyla Türkiye pazarına rekabeti zorlayıcı şekilde girmeleri, artan korumacılık önlemleri, enerji fiyatlarının beklenen düzeyden yüksek kalması ve yurt içinde şubat ayında yaşadığımız deprem gibi sebeplerle oldukça sıkıntılı bir yıl oldu. Tüm bu etkenlerle birlikte demir-çelik sektöründe kapasite kullanım oranları ve ihracatımız açısından öngörülenin ötesinde olumsuz sonuçlarla karşılaştık.  Tosyalı Holding olarak bu değişken koşullara rağmen 2023'te de büyümemizi sürdürdük" 

Türkiye'nin yürüyen en büyük sanayi yatırımı olan ve depremin tam merkezinde yer alan İskenderun'daki Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi yatırımını tamamlayarak iki Quantum ocağından ilkinde üretime başladıklarının altını çizen Tosyalı, " Buradan ilk ihracatımızı da Cezayir'e gerçekleştirdik. Tosyalı Demir Çelik Sarıseki ile 500'e yakın faklı kalitede, ebatta yeni ürünü portföyümüze kattık. Bu tesisimiz ile özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde kullanılan nitelikli çelik ürünleri konusunda Tosyalı olarak çok ciddi bir ilerleme sağladık. Ayrıca Sarıseki tesisimizde ve bölgedeki mevcut şirketlerimizde yarattığımız ilave istihdamla birlikte toplamda 2000 kişiyi aşan yeni istihdam sağladık" dedi. 

"Türkiye'ye komşu bölgelere odaklanacağız"

2024 öngörülerini paylaşan Tosyalı, "2024'te başta ABD merkez bankası Fed olmak üzere küresel ekonomide belirleyici olan gelişmiş ülke merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sürecini tamamlayacağı öngörülüyor. Özellikle yılın ikinci yarısıyla birlikte kısmen daha gevşek para politikasına geçilmesi beklentisi bulunuyor. Bunun küresel pazarlarda daralmış ve ötelenmiş talebi, tekrar gün yüzüne çıkartacağını öngörüyoruz. Buradan hareketle önümüzdeki yıl ana ihracat pazarlarımızda hem miktar hem ciro olarak artışların gerçekleşmesini bekliyoruz. Biz de Tosyalı Holding olarak iç pazarda Tosyalı Demir Çelik Sarıseki tesisin katkısıyla gelen talepleri güçlü bir şekilde karşılayacağız. Bu tesisimiz Türkiye'nin 4 milyon ton yassı çelik ithalatını ortadan kaldıracak ve katma değerli ihracat konusunda Türkiye'nin örnek tesislerinden biri olacak. Bu tesisimizden de aldığımız güçle 2024'te ihracatta AB, ABD, Kuzey Afrika ve Türkiye'ye komşu bölgelere odaklanacağız" diyereks sözlerine devam etti.

"Ana gündemimiz sürdürülebilirlik"

Tosyalı Holding olarak ana gündemimiz sürdürülebilirlik diyen Fuat Tosyalı, "Bu konuda uzun yıllardır yatırım yapıyoruz. AB Yeşil Mutabakatı ile ilgili uygulamalara hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamlamış durumdayız. Yeşil çelik üretiminde çok önemli olan, karbon ayak izini gösteren EPD denilen, Çevresel Ürün Beyanı belgelerimizi de aldık. Bununla birlikte güneş ve hidrojen gibi temiz enerji yatırımlarımız var ve önümüzdeki dönemde bunları daha da büyütmek istiyoruz. Temiz enerji üretiminde 2.5 GW'ın üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Bu hedefe yönelik olarak 2023 yılında Cebelibereket Erzin Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi şirketini kurduk. Osmaniye Erzin bölgesinde yaklaşık 25 milyon metrekarelik bir alanın üzerinde Tosyalı Holding grup şirketlerimizin kendi iç ihtiyacını karşılayacak şekilde ve depolamaya da uygun güneş enerji santralleri kurulumu çalışmalarına başladık. Toplamda 2 GW civarında bir kurulu güç hedefiyle 3 yıl içerisinde bu projeyi tamamlayacağız. Mevcut tesislerimizdeki GES kurulu gücümüzü de bu yıl 235 MW'a çıkarıyoruz. Bu sayede yaklaşık 171 milyon kg karbon salımını engelleyerek dünyanın en temiz en yeşil çelik üretimini yapan tesislerden biri olacağız. Bununla birlikte hem Cezayir hem de Türkiye'de hidrojenle çalışmaya uyumlu tesisler kuruyoruz. Güneş santrallerinden elde ettiğimiz enerjiyi hidrojen üretiminde kullanılabilir hale getirecek teknolojilere yatırım yapıyoruz. Tosyalı olarak bu teknolojilere ilk aşamada yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Ayrıca jeotermal enerji odaklı yatırımlara başlıyoruz, hedefimiz yıllık 500 MW" dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Koreli çelik devlerinin performansı ilk çeyrekte düşüş gösterdi

27 Nisan 2024 Cumartesi

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin'in çelik fazlası sorunu küresel boykotlarla karşı karşıya

27 Nisan 2024 Cumartesi

Güney Kore çelik sektöründe durgun iç talep ihracatı tetikliyor

24 Nisan 2024 Çarşamba

Vietnam kömür üretimini artırmayı planlıyor

27 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun