9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

TÇÜD; Artan ithalata karşı tedbir Türkiye ekonomisi ve sektör için hayati önem taşıyor

Türkiye Çelik Üreticiler Derneği, dış ticaret ve çelik üretimi verilerine ilişkin basın bültenini yayınladı. Dernek, ithalatın son dönemde çok fazla artış göstermesi ile ilgili "Dampingli ve kalitesiz ürünlerin ülkemize yönelik artan ithalatının engellenmesini ve sektörümüzün ihracatının tekrar eski seviyelerine çıkarılmasını teminen, ABD ve AB başta olmak üzere, pek çok ülkenin uyguladığı korunma tedbirlerine benzer tedbirlerin ülkemiz tarafından acilen uygulamaya aktarılması, hem çelik dış ticaretimiz, hem de ülkemizin ekonomisi açısından hayati önem arz etmektedir." Şeklinde açıklama yaptı.

TÇÜD; Artan ithalata karşı tedbir Türkiye ekonomisi ve sektör için hayati önem taşıyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, Haziran ayı ile ilgili değerlendirmesinde şunları ifade etti;

2022 yılının ilk yarısında 19 milyon ton ham çelik üretimi ile dünya ham çelik sıralamasında 8. sırada yer alan Türkiye, 2023 yılının aynı döneminde %16,3 oranında azalış ve 15,9 milyon ton ham çelik üretimi ile Vietnam’dan sonra üretimi en çok azalan ülke olarak, İran ve Brezilyanın ardından 10. sırada yer aldı. Dünya ham çelik üretiminin %1,1 azaldığı bir konjonktürde, Türk çelik sektörünün ham çelik üretiminin %16,3 oranında azalması, sektörün dünya çelik sektöründen negatif yönde ayrıştığını net bir şekilde ortaya koydu.

Diğer taraftan, üretim %16,3 oranında geriler iken, deprem bölgesinin yeniden inşasına yönelik faaliyetlerin de etkisi ile, iç piyasada ortaya çıkan talep artışı sonrasında, Ocak-Haziran döneminde tüketimin %15,8 oranında artmasına karşılık, ithalatın %23 oranında artması, ihtiyacın yurt içi üretimin aleyhine, ithalat yolu ile karşılandığını göstermekte ve bu durum ciddi rahatsızlığa yol açmaktadır.

2023 yılının ilk yarısında, ihracat %46 azalırken, ithalatın %23 oranında artması, 2022 yılının ilk yarısında %96,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının, 2023 yılının ilk yarısında %47,9 seviyesine gerilemesine yol açtı. Yılın ilk altı aylık döneminde, filmaşin ithalatının %82,5 oranında yükselmesi ile birlikte, sektörümüzün uzun ürün ithalatında  %43,4 oranında artış gözlendi. Türkiye’nin net ihracatçı konumunda olduğu uzun ürünlerde, ithalatın olağanüstü bir seviyede yükselmesi, sektörün dış ticaret açığının giderek artacağı yönündeki endişeleri kuvvetlendirdi.

Düşen enerji maliyetleri sayesinde rekabet güçleri artan Çin, Hindistan, Güney Kore ve Endonezya gibi Asya ülkelerinin, Türkiye’nin başta Avrupa olmak üzere, geleneksel pazarlarındaki paylarını giderek artırarak, çelik ihracatımızı azaltmaları ve aynı zamanda dampingli fiyatlar ile ülkemize yönelerek, çelik ithalatımızı artırmaları, çelik dış ticaretimiz açısından ciddi bir tehdit oluşturmuş bulunmaktadır.

Dampingli ve kalitesiz ürünlerin ülkemize yönelik artan ithalatının engellenmesini ve sektörümüzün ihracatının tekrar eski seviyelerine çıkarılmasını teminen, ABD ve AB başta olmak üzere, pek çok ülkenin uyguladığı korunma tedbirlerine benzer tedbirlerin ülkemiz tarafından acilen uygulamaya aktarılması, hem çelik dış ticaretimiz, hem de ülkemizin ekonomisi açısından hayati önem arz etmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye’nin toplam ihracatı düşerken çelik sektörü ivme kazandı

29 Nisan 2024 Pazartesi

Siyasetten enerji sektörüne atılım! O isim, Kardemir Enerji'nin yönetim kurulu başkanı oldu

25 Nisan 2024 Perşembe

İsdemir 79,5 milyon dolar değerindeki yeni yatırımını devreye soktu

26 Nisan 2024 Cuma

Dünya ham çelik üretimi mart ayında %4,3 azaldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Tosyalı ikinci sürdürülebilirlik raporunu yayınladı

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun