10.082,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
32,37 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,34 TRY Faiz Faiz
88,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,78 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,51 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.427,31 TRY Altın(gr) Altın(gr)

SPK’dan Erdemir raporu için Bank of America’ya inceleme

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bank of America'nın (BofA) Erdemir hakkındaki 29 Şubat tarihli raporunu incelemeye alma kararı aldı.

SPK’dan Erdemir raporu için Bank of America’ya inceleme

Geçtiğimiz hafta yayımlanan Ereğli şirket raporuyla ilgili, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından inceleme başlatıldığı iddia edildi. Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör'ün ortaya attığı iddiaya göre, SPK, Bank of America (BoFA) tarafından hazırlanan raporu kasıtlı olarak piyasaya sunup sunmadığını değerlendirecek.

BoFA'nın 29 Şubat'ta Erdemir hisseleri için 45 TL'nin üzerinde işlem gören hedef fiyatını 17 TL'ye düşürdüğü gün, hisse yüzde 3 düşüş yaşamıştı. OYAK Maden Metalurji Finansal Yönetim ve Mali İşler Grup Başkan Yardımcısı Serdar Başoğlu, yazılı bir açıklama yaparak, raporu yazan analistin son iki yılda şirketin hiçbir yatırımcı sunumuna, konferansına veya analist brifingine katılmadığını ifade etti ve "Rapora katılmıyoruz" dedi.

Sabah’tan Dilek Güngör SPK BofA’ya inceleme başlattı!” başlığıyla kaleme aldığı yazısında; 

“Olacak iş değil… Sanırım, bir ilk… Hayır arada birkaç TL olsa ‘hata payı’ anlaşılabilir. Ama biri 17, diğeri 47… Aradaki farka bakar mısınız?

Bank of America’nın (BofA), Erdemir raporundan bahsediyorum. Biliyorsunuz, 29 Şubat’ta, 45 TL’nin üzerinde işlem gören Erdemir hisseleri için kurum hedef fiyatını 17 liraya düşürdü. Hisse o gün yüzde 3 düştü. Erdemir o gün tepkisini koydu. OYAK Maden Metalurji Finansal Yönetim ve Mali İşler Grup Başkan Yardımcısı Serdar Başoğlu, yazılı bir açıklama yapıp, raporu yazan analistin son iki yılda şirketin hiçbir yatırımcı sunumuna, konferansına veya analist brifingine katılmadığını söyledi. Başoğlu, “Rapora katılmıyoruz” dedi.

Düşünsenize, 2 yıl şirketin hiçbir toplantısına katılmadan rapor yazıyorsun. Onu yayınlıyorsun. Hissede binlerce yatırımcının parasıyla oynuyorsun!

Tabii, bu rapor çıktıktan sonra OYAK Grubu teyakkuz ilan etti.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in konuyu bizzat takip ettiğini biliyorum. BofA ile görüşmeler yapıldı. Yaptığı işin yanlış olduğu anlatıldı. Tepkiler üzerine BofA 4 Mart pazartesi günü hissede hedef fiyatı revize edip 47 TL olarak açıkladı. Oyak Grubu, Erdemir yatırımcılarını mağdur etmemek için pazartesi günü 6.5 milyon lot geri alım yaptı. Savaş Erdem dün yaptığı açıklamada, “Yatırımcılar adına hassasiyetimizi BofA’nın ciddiyetle ele alıp, değerlendirerek rapordaki modeli düzeltmesi yerinde bir karar olmuştur. Doğru bir iletişimle, hem raporu hazırlayan kuruma hem de kamuoyuna durumu anlattık ve analist raporundaki yanlış modelin düzeltilmesini sağladık. Yatırımcılarımızın Erdemir’e güvenmesi, Erdemir’in de yatırımcılarını koruması esasına dayalı mekanizma çalıştı, yanlışlık ortadan kalktı” dedi.

Peki bundan sonra ne olacak?

Yatırımcı için iyi, BofA için kötü bir haber vereyim.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) konuyla ilgili inceleme başlatmış durumda… BofA’nın bu raporu kasıtlı olarak piyasaya sunup sunmadığı inceleniyor. İlk raporun yayınlandığı gün ve hedef fiyatla ilgili düzeltmenin yapıldığı günün işlemleri inceleniyor.

Kurumun raporunun fiyat hareketlerine neden olduğu kesin. Fakat bu iki fiyatta kim işlem yapmış? Asıl önemli olan bu… İşte tüm bu konular şu anda SPK’nın merceği altında… Eğer, bu iki rapor arasındaki fiyat hareketlerinden BofA yararlanmışsa meselenin rengi değişir.

Benden söylemesi…” dedi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Norveçli Blastr, Finlandiya’da yeşil çelik tesisi kuruyor

30 Nisan 2024 Salı

Çelik fiyatlarındaki artış Pakistan'da inşaat sektörünü vuruyor

30 Nisan 2024 Salı

Özbekistan metalürji endüstrisinde projeler gerçekleştirmeyi planlıyor

30 Nisan 2024 Salı

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı

KARÇEL, Avrupa’da büyümeye devam ediyor

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun