9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Şişecam'dan 4 milyar liralık yeni yatırım

Şişecam, Ankara Fabrikası’ndaki TR8 fırınının resmi açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirdi. Törende yeni yatırım planlarını da açıklayan Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman, 4 milyar liralık iki yeni float hattı devreye alacaklarını duyurdu.

Şişecam'dan 4 milyar liralık yeni yatırım

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kırman, Türkiye'de mimari cam ve otomobil ham camı alanlarında üretim yapacak 2 yeni float hattı yatırımına başlayacaklarını açıkladı.

Kırman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Şişecam Polatlı Fabrikası Yeni Üretim Hattı Resmi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada yeni yatırım planlarını da duyurdu.

Kırman, "Ülkemizde mimari cam ve otomobil ham camı alanlarında üretim yapacak 2 yeni float hattı yatırımına başlıyoruz. Mimari cam ve otomobil ham camı alanlarında bu yatırım 4 milyar liranın üzerinde olacak. Önümüzdeki dönemde cam üretimi alanında planladığımız diğer yatırımlar göz önüne alındığında 2023 sonuna kadar 6 milyar liralık bir yatırım planımız var. Bunlar bugün itibarıyla kesinleşmiş yatırımlar" dedi.

Üretim kapasitesi yüzde 30 artacak

Bu arada yeni yatırımlarla ilgili KAP'a yapılan bilgilendirmede; Türkiye'deki mevcut yıllık float üretim kapasitesinin yüzde 30 oranında artırılarak 2,6 milyon tona yükseltilmesinin hedeflendiği bildirildi. Açıklamaya göre; gerçekleştirilecek günlük 1.200 ton kapasiteli mimari cam float hattı yeni yeşil saha yatırımının, hızlı bir ivme ile artan düzcam talebinin karşılanması amacıyla, 24 ay içerisinde devreye alınması planlanıyor. Diğer yandan devreye alınacak günlük 750 ton üretim kapasiteli otomotiv camına yönelik hattın ise 18 ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor. Ayrıca, otomotiv camına yönelik fırın yatırımının tamamlanmasıyla mevcut durumda otocama yönelik üretim yapan Kırklareli TR1 Float hattının mimari cam faaliyetine kaydırılması ve bu hattın 2024 yılında yapılması planlanan soğuk tamir aşamasında günlük üretim kapasitesinin 1.000 ton seviyesine kadar yükseltilmesi hedefleniyor.

Düzcam fırın yatırımı 2 milyar liraya ulaştı

Ankara'da gerçekleştirdikleri düzcam fırın yatırımının da Türkiye için yarattıkları en güncel değerlerden olduğuna işaret eden Kırman, "İkinci fırın yatırımımızla birlikte yıllık üretim kapasitesi 540 bin tona ulaşan Ankara düzcam fabrikamız, Avrupa'nın en büyük düzcam üretim merkezlerinden biridir. Ülkemizdeki düzcam fırını sayımızı 8'e ulaştıran bu yatırım, global düzcam üretim kapasitemizi yıllık 3,6 milyon ton civarına ulaştırmakta." diye konuştu. Kırman, 2014'te başladıkları yatırım kapsamında ikinci tesiste de 1 milyar liralık harcama yaptıklarını belirterek, Polatlı'ya yaptıkları son hamleyle beraber toplam yatırım rakamının 2 milyar lirayı aştığını bildirdi. 

Polatlı’da istihdam 300 kişiyi aştı

Salgın nedeniyle resmi açılış töreninin dün gerçekleştirildiği fırına ilk camı 26 Ekim 2020'de çektiklerini anlatan Kırman, şöyle konuştu: "Bu yatırımdan sonra ileri teknoloji ürünlerimizi hızla Türkiye pazarına sunduk. Yıllık 240 bin tonluk üretim kapasitesine sahip yeni düzcam fırın yatırımımızın devreye girmesiyle sadece üretim kapasitesini artırmadık, üretim kabiliyetlerimizi de farklılaştırdık. Şişecam yetkinliklerini yansıtan, ileri teknolojiyle donatılan yeni fırın yatırımımızda fabrikamızda artık renkli ve hat üstü kaplamalı cam üretimi yapma kabiliyetini de bu yolla sağlamış bulunuyoruz. Bu arada Ankara Polatlı'da toplam çalışanımız 300 kişiyi de aştı."

Son 5 yılda toplam 10 milyar lira civarında yatırım yaptıklarını belirten Kırman, bunun yüzde 20'yi aşan bölümünün yeni "yeşil saha" yatırımı olduğuna, bu konuda yatırım müjdelerini vermeye devam edeceklerine dikkati çekti. Kırman, açıkladıkları dev yatırım müjdelerinin sadece parasal anlamda önemli olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mimari camlar alanında yeni kuracağımız float hattı 1200 ton üretim kapasitesiyle dünyanın ilk 5 fırınından biri olacak. Girdi verdiğimiz sektörlerin ihtiyacını karşılayacak ve ihracatımıza da katkı sağlayacak bu yatırım için sadece yeni bir hat yapmayacağız, yeni bir fabrika da yapacağız. Gerçekleştireceğimiz bu yeşil saha yatırımı sonunda hayata geçireceğimiz float hattı, ülkemizin de en büyük float hattı olacak. Bu çalışmalarımıza da durmaksızın devam ediyoruz. Lüleburgaz fabrikamızda ise otomotiv ham cam ihtiyacını karşılamak için yeni bir float yapıyoruz. Bu yatırımları da 2023 sonuna kadar kayda geçirmek üzere bir çalışma içinde olacağız."

Erdoğan: Şişecam'ın Ar-Ge çalışmalarına 124 milyon lira kaynak aktardık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şişecam'ın engin tecrübesi, ileri teknolojisi, kalifiye personeli ve güçlü kapasitesiyle bu eksiği giderebileceğine inandığını dile getirdi. Şişecam'ın bilim, teknoloji ve tasarım merkezinde yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleriyle dinamizmini korumasının takdire şayan olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Cam yüzeylerdeki virüs ve bakterilere karşı geliştirdiği teknolojiyle firmamız bu alanda oyun değiştirici bir rol üstleniyor. Geri dönüşüm projeleriyle de yeşil ekonomiye katkı sağlayan Şişecam'ın atılımlarını, zirvede kalma iradesinin güçlü bir işareti olarak görüyorum. Bu süreçte devletimiz de verdiği desteklerle Şişecam'a sahip çıkmıştır.

Şişecam'ın yaptığı Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 124 milyon lira kaynak aktardık. Firmamız adına bugüne kadar 3 milyar 856 milyon lira tutarında 20 adet teşvik belgesi düzenledik. Şu an içinde bulunduğumuz bu fabrika için iki adet yatırım teşvik belgesi düzenleyerek 751 milyon liralık yatırımın önünü açtık. Devletimizden aldığını fazlasıyla milletimize geri veren Şişecam dünya çapındaki üretim ağıyla bu destekleri ziyadesiyle hak ettiğini göstermiştir."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

Birleşik Krallık, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasını talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalyan Parlamentosu, CBAM düzenlemesi hakkında görüşme sağlayacak

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun