10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

RUSAL, düşük karbonlu alüminyum üretimi ve sürdürülebilirlik konusunda öncü rol oynuyor

Düşük karbonlu alüminyumun üretiminde dünyanın önde gelen şirketlerinden olan RUSAL,  ALLOW adını verdiği, yüzde 98’den fazla oranda yenilenebilir hidro enerji kullanımı ile üretilen ve dünya ortalamasından yüzde 65 oranında daha düşük karbon ayak izi sunan alüminyumunun, stratejik sektörlerin düşük karbonlu ekonomiye geçişini kolaylaştırmasını öngörüyor.  

RUSAL, düşük karbonlu alüminyum üretimi ve sürdürülebilirlik konusunda öncü rol oynuyor

RUSAL, tek başına, dünyadaki düşük karbonlu alüminyumun yüzde 21’ini üretiyor. 2017’de düşük karbonlu alüminyuma olan farkındalığı artırmak amacıyla ALLOW markasını kuran ve ürünlerini bu isimle satmaya başlayan RUSAL, her sattığı ürün için sertifika veriyor.

“Üretimde elektrik ihtiyacının yüzde 98’ini hidroelektrik santrallerinden karşılıyoruz”

Düşük karbonlu alüminyum üretmek için hidroelektrik enerji kullandıklarını belirten RUSAL Türkiye Direktörü İhsan Kösoğlu, “1 ton alüminyum üretmek için 14 bin kilovat saat elektriğe ihtiyaç var. Burada önemli olan elektriği nasıl elde ettiğinizdir. Bunu kömürden de, doğal gazdan da, hidroelektrik santrallerinden de elde edebilirsiniz. Biz, üretimde elektrik ihtiyacının yüzde 98’ini hidroelektrik santrallerinden karşılıyoruz. Bu yüzden ürettiğimiz alüminyumlar, düşük karbonlu alüminyum sınıfına giriyor. 2017’de düşük karbonlu alüminyuma olan farkındalığı artırmak amacıyla ALLOW markasını kurduk ve ürünlerimizi bu isimle satmaya başladık. Her sattığımız ürüne de sertifika veriyoruz.

Yani her müşterimiz bizden alüminyum aldığı zaman, alüminyumun karbon ayak izi miktarını belgelemiş oluyor” dedi. RUSAL’ın 2000 yılından bu yana Türkiye'nin en büyük işlenmemiş alüminyum ve alüminyum filmaşin tedarikçisi konumda olduğunu söyleyen Kösoğlu “Ortalama pazar payımız 23 yıl boyunca yaklaşık yüzde 40 seviyelerindeydi” dedi.

Düşük karbonlu alüminyum sürdürülebilirlik için çok önemli

Düşük karbonlu alüminyumun sürdürülebilirlik açısından da önemine değinen Kösoğlu “1 ton alüminyum üretmek için doğaya salınan karbon miktarı 4 tonun altında kalıyorsa üretilen alüminyum, ‘düşük karbonlu’ oluyor. RUSAL olarak şu andaki ortalamamız yaklaşık 2.6 iken dünya ortalaması 9 seviyesinde. Yani RUSAL her 1 tonluk alüminyum üretiminde, dünya ortalamasının 3’te birinden daha az bir karbon salınımı yapıyor. Düşük karbonlu alüminyum kullanımı yoğun alüminyum kullanan sektörlerde de karbon salınımını azaltması açısından son derece önemli.

Alüminyum kullanımının en yoğun olduğu iki sektör güneş enerjisi ve otomotiv. Bu iki sektörün önümüzdeki 10 yıl içerisinde 14 milyon ton ilave alüminyuma ihtiyacı olacak. Bu da düşük karbonlu alüminyumun dünyadaki karbon emisyonunu düşürmek adına ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.

RUSAL’ın ürettiği ALLOW markasının önemi daha da artacak

İmalat sektörünün neden düşük karbonlu alüminyum tercih etmesi gerektiğini anlatan Kösoğlu “Avrupa Birliği, özellikle Paris Anlaşması'ndan sonra 2030 yılına kadar karbon emisyonlarının yüzde 55’ini azaltmayı, 2050 yılında sıfırlamayı hedefledi.

2026 yılı 1 Ocak itibarıyla Avrupa'ya ihraç edilen bütün ürünlerde bir karbon mekanizması devreye girecek. Karbon salınım miktarına göre de vergilendirme oluşacak. Eğer ürettiğiniz malzemedeki gömülü karbon miktarı yüksekse bir vergiye tabi olacaksınız.

Özellikle Ortadoğu, Çin ve, Hindistan'da üretilen alüminyumlar kömür ve doğalgazdan elde edilen enerjiyle üretildiği için buradaki karbon salınım miktarları çok yüksek. Bu nedenle RUSAL’ın ürettiği ALLOW markasının önemi daha da artacak. 2026 yılından sonra düşük karbon salınımlı bu ürüne talebin daha da fazla artmasını bekliyoruz. Sonuç olarak, düşük karbonlu alüminyum kullanımı bu düzenlemelerle uyumlu ve şirketlerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye, İsrail ile olan ticaretini tamamen durdurdu

3 Mayıs 2024 Cuma

İran ile İsrail arasındaki gerilimin küresel çelik piyasasına etkisi

30 Nisan 2024 Salı

Kömürlü termik santralleri 45 milyar dolar zarar bekliyor

30 Nisan 2024 Salı

Türkiye ve Yunanistan arasında yeni bir köprü yapılacak

29 Nisan 2024 Pazartesi

Türkiye, ABD'li enerji deviyle LNG anlaşmasına dair görüşüyor

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun