10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Riskli yapı raporu verilen binalarda oturulmamalı!

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Bendeş, riskli yapı tespiti yaptırılan ve özellikle beton değeri 10’un altında çıkan binalarda oturulmaması gerektiği söyledi.

Riskli yapı raporu verilen binalarda oturulmamalı!

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Bendeş, riskli yapı tespiti yaptırılan ve özellikle beton değeri 10’un altında çıkan binalarda oturulmaması gerektiği söyledi.

30 Ekim’de İzmir’de yaşanan depremin ardından birçok ev orta ve hafif hasar aldı. Ağır ve orta hasarlı binalara oturulmaya izin verilmiyor. Fakat hafif hasarlı binalarda oturulmasına karşın herhangi bir yaptırım yok. Fakat özellikle 20 yılın üstündeki hafif hasarlı bina sakinleri evlerinin güvenliğinden şüpheli. Bu sebeple riskli yapı tespiti yapan kurumlara gerekli testleri yaptırıyorlar. Bu testler sonucu riskli yapı çıkan binalarda ise süreç maalesef yavaş işliyor. İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Bendeş’e riskli yapılarda yaşanan sorunları sorduk.

Şu an süreç nasıl işliyor? Pandemi nasıl etki etti?

Bürokrasi çok ağır işliyor. Pandemi herkesi çok etkiledi. Memur sayısı çok az. Yeni memur gelmiyor. Projeler zaten ağır çıkıyordu şimdi pandemiyle birlikte daha da yavaşladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki mühendisler de deprem bölgesinde çalıştığı için görevlerine yeni başladılar bu sebeple riskli yapı raporları da yavaş çıkıyor. İzmir’de maalesef depremler olmaya devam ediyor. Her depremle bina zarar görür. Bu süreçte kararların daha hızlı alınması insanların bir an önce güvenli binalara kavuşması gerekiyor.

Riskli yapı tespitine itiraz edilince o evde oturulmaya devam edilir mi?

Hasar durumuna göre zaten boşaltmanız gerekiyor. Bina sakinlerinden birinin dava açma sürecinde de bina boşaltılacaktır. Bina riskli çıktıysa hiçbir hakim oturun demez. Beton ve demirin dayanımı çok düşmüştür. Artık taşıyıcı özelliği kalmamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı risk tespitinde beton değeri 10’un altında çıkan binalarda oturulması doğru değil. Beton dayanımı çok düşük binalarda güçlendirme yapmadan yeniden yapılması gerekir. Beton değeri 13'ün üstünde çıkan binalarda güçlendirilme yapılabilar fakat güçlendirme yapıldığında tapuya güçlendirilmiş bina olarak geçecektir.

Binalarımızı nasıl koruma altına alabiliriz?

Aslında 20-30 yıllık binalar yıkılmak zorunda değil. Binalar korunsaydı şimdi bu sıkıntılar yaşanmazdı. Bohçalama ve mantolama dediğimiz sistemlerle binalarınızı dış etkenlere karşı korumak zorundasınız. Eğer bir binayı korumuyorsanız, istediğiniz kadar günün yeni teknolojilerine göre yapın yıllar içinde yine yıpranacaktır.  Aslında aynı araba gibi düşünün. Nasıl arabayı her yıl servise veriyorsunuz, bakımını yaptırıyorsunuz, bina da böyle bir şey aslında. Belirli periyodiklerde bakımı yapılması gerek. Binalara su yalıtımı çatıda zorunlu fakat binada zorunlu değil. Önümüzdeki süreçte binalara da yalıtım zorunlu olacak.

Haber: Nihal ÖZKEN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun