9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Panama Kanalı’nda yaşanan geçiş krizi, dış ticarette maliyet artışına dönüşecek

Su seviyesindeki düşüş nedeniyle Panama Kanalı’dan geçen tanker sayısına getirilen sınırlamanın taşıma fiyatlarını artıracağını vurgulayan Dr. Hakan Çınar, “Bu da tüketicilerin maliyetlerine yansıyacak. Küresel ticarete etki edecek ve enflasyon ile mücadele eden ülkelere yeni zorluklar getirecek” dedi.

Panama Kanalı’nda yaşanan geçiş krizi,  dış ticarette maliyet artışına dönüşecek

Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, deniz taşımacılığında dünyanın önemli merkezlerinden Panama Kanalı’nda kuraklığa bağlı yaşanan krizin, dış ticarette maliyet artışına dönüşeceğini bildirdi.

Dr. Hakan Çınar,  yetersiz yağış nedeniyle kanalda düşen su seviyesinin tankerlerin geçiş sayısını negatif etkilediğini vurguladı. Kanaldaki çekilmenin ve bu trafik aksamasının ne kadar süreceğinin belli olmadığını ifade eden Çınar, “Küresel krizin etkilerinden henüz yeni kurtulmuşken ortaya çıkan bu tarz aksamaların taşımacılık sektörüne zarar vereceği kesin. Ancak bu durum günün sonunda taşıma fiyatlarına ve biz tüketicilerin maliyetlerine yansıyacak. Bu da küresel ticarete etki edecek ve enflasyon ile mücadele eden ülkelere yeni zorluklar getirecek” dedi.

Panama Kanalı’nın Orta Amerika’da Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan çok önemli bir su kanalı olduğuna dikkat çeken Dr. Çınar sözlerini şöyle tamamladı:

200 GEMİ GEÇİŞ İÇİN SIRADA BEKLİYOR

“Her yıl 14 bin tanker, yük ve yolcu gemisi Panama Kanalı’nı kullanıyor. Bu miktar, küresel deniz trafiğinin yaklaşık yüzde 6'sına denk geliyor. Dünyanın en yağışlı 5’inci ülkesi olan Panama’da yağış yetersizliği, bu günlerde okyanus taşımacılığını önemli ölçüde sekteye uğrattı. Kuraklık nedeniyle Panama Kanalı’nda gemi geçişleri sınırlandırıldı. Ortalama günlük 40-45 arası geçen gemi sayısı, ilk etapta 2 Eylül’e kadar günde 32 gemi ile sınırlı hale gelirken, 200’e yakın geminin de şu an sırada beklediği gelen bilgiler arasında.

ABD, emtia ihracat ve ithalat konteynerleri ile Panama Kanalı’nın en büyük kullanıcısı durumunda. Tüm ABD konteyner trafiğinin yüzde 40'ı, her yıl yaklaşık 270 milyar dolarlık kargo ile kanaldan geçiyor. Panama Kanalı'nın işlevsiz kalması ve sürenin uzaması halinde deniz taşımacılığında tek alternatif, Arjantin'in güney ucuyla Antarktika arasındaki Drake Geçidi olacak. Karayolu ile yapılacak taşımalarda alternatif oluşturabilir, ancak her durumda taşıma maliyetlerinin önemli ölçüde artacağını ve küresel ekonomiye de yansıması olacağını şimdiden söyleyebilirim.

 

ORTA KORİDOR DAHA DEĞERLİ HALE GELECEK

Bu gelişmelerin, Pekin'den Londra'ya uzanan ve yıllık 600 milyar dolara ulaşan ticaret trafiğinde yer alan Orta Koridor'u daha da değerli hale getirmesi beklenilebilir. Türkiye'den başlayarak, Kafkaslar'a, oradan da Hazar Denizi'ni aşarak, Türkmenistan ve Kazakistan'ı takiben Orta Asya ve Çin'e ulaşan Orta Koridor’un kullanımı ülkemiz açısından bir avantaj olacak olsa da, bilhassa pahada hafif olan tahıl gibi ürün gruplarında maliyet artışlarını daha fazla hissedeceğimiz gerçeğini ortadan kaldırmıyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Demir çelik piyasalarında durgunluk sürüyor: Finansal kısıtlamalar ve arz talep dengesizliği etkiliyor

29 Nisan 2024 Pazartesi

İDİS duyurdu! Son gün yarın…

29 Nisan 2024 Pazartesi

Çin’in HRC ihracatında KDV soruşturması iddiaları

29 Nisan 2024 Pazartesi

Kazak heyeti Afganistan'daki ticaret ve işbirliği fırsatlarını değerlendirdi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Türkiye’nin çelik çubuk ithalatı şubat ayında %44,3 azaldı

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun