10.336,50 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,73 EUR EUR EUR
32,27 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,56 TRY Faiz Faiz
82,67 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,37 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,60 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,14 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
384,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.406,35 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Orta hasarlı binalar için önemli açıklama!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremde hasar gören ve güçlendirilmediği taktirde bakanlıkça yıkılacak olan 7 bin 500 konut için Dünya Bankası'ndan finans kaynağı sunacak.

 Orta hasarlı binalar için önemli açıklama!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 30 Ekim’de yaşanan büyük deprem sonrasında bakanlık tarafından orta hasar gördüğü belirlenen ve bir yıl içinde güçlendirme yapılmadığı takdirde yıkılacağı belirtilen 7 bin 500 konutta kentsel dönüşüm çalışması yapılması amacıyla Dünya Bankası’ndan finans kaynağı sunacaklarını, belediyenin de yapım sürecinde müteahhit olarak bulunacağını açıkladı. 

ÇARESİZLİK İÇİNDELER

Orta hasar gören binaların dönüşümü için yasal mevzuatta çok önemli bir boşluk olduğuna dikkat çeken Soyer, “Yıkılan ve ağır hasarlı binalar için hükümetin getirdiği bir düzenleme var, bu binaların yerine konut yapılıyor, parasının yarısını devlet veriyor. Kalan yarısı da vatandaştan ilk 2 sene ödemesiz olarak 20 sene içinde taksitlerle alınıyor. Orta hasarlı binalarda ise güçlendirme yapılmadan oturmaya izin verilmiyor. Güçlendirme çalışmaları için bir kaynak sağlanmıyor. Güçlendirme yapmazsa devlet, ‘Bir sene sonra yıkarım’ diyor. Yıkılınca da ağır hasarlı binalara tanınan haklar tanınmıyor. Şu an depremden etkilenen 7 bin 500 orta hasarlı hane tam bir çaresizlik içinde” diye konuştu. 

Bu konutların dönüşümü için vatandaşın kaynak sorununun çözülmesi için Dünya Bankası ile görüştüklerini belirten Soyer, “Çok ciddi bir kaynağın düşük faiz ve uzun vade ile aktarılmasını sağlayacağız. Vatandaşımıza diyeceğiz ki “Sana kaynak getiriyoruz, belediyenin güvencesi ile bu kaynağı kullandıracağız. Siz de bunun karşılığında maliyetinin belli bir kısmını üstleneceksiniz. İnşaatı da belediyenin de müteahhit olarak içinde yer alacağı müteahhitler heyeti ile birlikte yapacağımız ihale ile belirleyeceğiz. 7 bin 500'ün üzerinde orta hasarlı binada yaşayan vatandaşımızın başlarını sokacakları bir ev için hem bir finansal model hem de belediye güvencesi ile bir çözüm getireceğiz” açıklamasında bulundu.

Şehrin yapı stokunun envanterini çıkarmak için çalışmalara başladıklarına vurgu yapan Soyer, binalara deprem güvenlik karnesi vereceklerinin altını çizerek, “İzmir’de 850 bin civarında bağımsız birim var. Bayraklı’da 1990 yılından önce ruhsat almış binalardan başlayarak binalara karne vereceğiz. Evlerinin ne kadar sağlam olduğunu vatandaşlarımıza söyleyeceğiz. Bunları yapabilmek için 200 milyon liralık bir bütçe ayırdık” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

SSAB, Nordec Group’a fosilsiz çelik tedarik edecek

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Umman-BAE demiryolu, sınırları aşarak ticareti artırmayı hedefliyor

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Atakaş Şirketler Grubu Genel Müdürü İhsan Ar vefat etti

6 Mayıs 2024 Pazartesi

Slovenya'nın en büyük projesi Türk şirketine emanet

5 Mayıs 2024 Pazar

Otomotiv satışları nisan ayında geriledi

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun