10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Murat Koç: İnşaatlar temelden sigortalanmalı

25’inci Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, yapı denetim firmalarının bağımsızlaştırılması çağrısında bulundu.

Murat Koç: İnşaatlar temelden sigortalanmalı

Bornova, Bayraklı bölgesinde birçok binanın müteahhitliğini yapan, 25’inci Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, inşaatların temelden sigortalanması gerektiğine dikkat çekti. 

“Yapı denetiminin sağlıklı ve tarafsız yapılabilmesi için, denetim firmaları da ücretini sigorta şirketinden almalı” diyen Koç, “İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde saat 14.51’de, Seferihisar körfezi açıklarında, AFAD verilerine göre 6.6, Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde 114 vatandaşımızı, canımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunu uzun yıllardan beri biliyoruz. Ülkemizin yüzde 60’ı deprem riskiyle yaşıyor. Uzun yıllar boyu İzmir’de müteahhitlik yaptım. Depremde en çok yıkım gerçekleşen Bayraklı ve Bornova bölgelerimizde birçok bina yaptım, Allah’a hamd olsun ki binalarımızda çatlak dahi oluşmadı. Yıkım meydana gelen binalarda birbirinden farklı sorunlar var, zemin etüdü yapılmadı, projeler gerektiği gibi kontrol edilmedi, yanlış bilgiyle müteahhitlere beton sulaması gerektiği gibi yaptırılmadı, betonlar yandı, TUS’lar uygulanmadı” ifadelerini kullandı.

“YAPI DENETLEMENİN ÖNEMİ”
Yapı denetiminin depremle mücadelede en önemli faktörlerin başında geldiğine dikkat çeken Koç, “Yapı denetimi ve sigorta, inşaatın temelinden başlamalıdır. Sigortalar, binalar ruhsat aşamasındayken yaptırılırsa, kontrollü denetim yapılacaktır. Bina yaşadığı müddetçe sorumluluğunu taşıyacak sigorta şirketi, binada projeden, zemin etüdüne, binanın imalatına teknik çalışmalara dair her adımı en iyi şekilde denetletecek ve yaptıracaktır. Tıpkı denetleme gibi binanın sigortası da temeliyle birlikte başlamalı ve bina var olduğu müddetçe devam etmelidir. Sigorta şirketi hukuki ve maddi sorumluğu aldığı için, denetlemeyi en iyi şekilde yaptıracak, sıkı takip edecek kurumdur. Bu sebeple yapı denetim sorumluluğu da sigorta şirketine devredilmelidir. Yapı denetim firmalarının ücreti sigortalar tarafından ödenmeli ve yapı denetim firmaları bağımsızlaştırılmalıdır. Bu yasal düzenlemelerin acilen yapılması, bir daha bu denli büyük acılar yaşamamamız için atılması şart olan adımlardandır. Eski binalar da çok acil olarak kentsel dönüşüm kapsamına alınmalıdır. İnşaat aşamasındaki sigorta primleri de yapı kullanım belgesi alan kullanıcı tarafından ödenmelidir. Trafik sigortası sistemi binalar için de uygulanmalıdır” açıklamasında bulundu.

“DEPREM BİLİM KURULU OLUŞTURULSUN”
Türkiye’nin coğrafi olarak deprem kuşağında yer aldığını ve depremle A’dan Z’ye mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Murat Koç, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan ‘Deprem Komisyonu’ umut vaat eden bir adım. Bu komisyonun hızlıca emin adımlar atması ve ülkemizde bir daha depremden kaynaklı bir can kaybının yaşanmaması da en büyük temennim. Ben buradan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a tüm siyasi parti liderlerimize, bakanlarımıza, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, Deprem Komisyonu’nun yanı sıra tıpkı Koronavirüsü ile olan mücadelemizde hayata geçirdiğimiz ‘Korona Bilim Kurulu’ gibi bir ‘Deprem Bilim Kurulu’ oluşturulması çağrısında bulunmak istiyorum. Bu kurulda bilim insanlarımız, mühendislerimiz, mimarlarımız, müteahhit temsilcileri gibi sektörü, coğrafyayı, zemini bilen yani, teoriye ve uygulamaya hakim insanlarımızın bir araya gelerek çalışma yürütmesi gerektiğine inanıyorum. Deprem Bilim Kurulu’nun yaptığı çalışmalar da gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması ve yürütme makamınca atılacak adımların hızlıca atılmasını sağlayacağı kanaatindeyim” dedi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Slovenya'nın en büyük projesi Türk şirketine emanet

5 Mayıs 2024 Pazar

Otomotiv satışları nisan ayında geriledi

3 Mayıs 2024 Cuma

Swiss Steel, yönetim kuruluna ekleme yapacak

3 Mayıs 2024 Cuma

Mercedes-Benz Gebze'de 210 Milyon TL’lik lojistik merkezi açtı

3 Mayıs 2024 Cuma

Ajaokuta Steel Company yenileniyor

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun