10.082,77 TRY BIST 100 BIST 100
32,37 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,34 TRY Faiz Faiz
88,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,78 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,51 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.427,31 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Mücbir sebepte KDV tevkifatı uygulaması çelik sektöründe soru işaretleri yarattı

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen deprem felaketine ilişkin olarak, depremden etkilenen illerimizde Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca mücbir sebep ilan edilmişti. Bu süreçte KDV tevkifatı çelik sektöründe soru işaretleri oluşturdu...

Mücbir sebepte KDV tevkifatı uygulaması çelik sektöründe soru işaretleri yarattı

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen deprem Türkiye'yi derinden etkiledi.

Deprem felaketine ilişkin olarak, depremden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde 08.02.2023 tarihli ve 32098 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla 08.02.2023 tarihinden itibaren 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca da mücbir sebep ilan edildi. Bu kapsamda, söz konusu illerde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından 06.02.2023 ila 31.07.2023 (bu tarih dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmişti.

ÇELİK SEKTÖRÜNDEKİ KDV TEVKİFATI İLE İLGİLİ ESASLARIN DEĞİŞMESİ SEKTÖRÜ ÇIKMAZA SOKTU

Bu durum tevkifatlı ödemelerde çelik sektörünü zora soktu. Çelik sektöründe gerçekleşen KDV tevkifatı işlemleri doğrultusunca %9'unu alıcı %9'unuda satıcı ödüyordu. Ancak şuan ki pozisyonda demir çelik satıcılarından %9'luk tevkifatı ödeyerek %18'lik fatura kesmesi gerektiği gündeme geldi. KDV tevkifatı ile yükü artan üretici ve tüccarlar satış yaptıkları müşterilerinin bu satışı gerçekleştirebilmesi için alıcının faaliyetini sürdürmesi gerektiği şeklinde yorumlayarak alıcı durumdan etkilenmiş ise ticarete bir süre devam etmesi mümkün değil, ancak alım yapıyorsa mali bir etkilenme yoktur. Satıcının bu yükü kaldırması çok zor ve çelik sektörünü derinden etkiler. Durumla ilgili diğer illerde de yaşanacak farklı gelişmeler üretici ya da tüccarı içinden çıkılması zor bir hale sokabilir şeklinde yorumlandı. 

Mücbir sebep beyanname, bildirim ve ödemeleri uzatmaktadır. Ayrıca tevkifat sorumluluğu açısından ise KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/C-2.1.3.1 bölümünün sonunda yer alan aşağıdaki düzenlemelere göre hareket edilmelidir.

“213 sayılı Kanuna göre, mücbir sebebin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede, mücbir sebepten yararlanan mükelleflerin vergi ödevleri ertelenmektedir. Bu kapsamda beyanname verme yükümlülükleri ileri tarihe ertelenen mükelleflerin, mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisinde kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmaz. (EK: 34 sayılı KDV GUT, 5.2.2021) Şu kadar ki, işleme taraf satıcı mükellefin de mücbir sebep kapsamında bulunması halinde, söz konusu alımlarda genel hükümler çerçevesinde tevkifat uygulamasına devam olunur.”

Yukarıdaki ikinci bölüm 2021 yılında eklenmiş olduğu için, pandemi dolayısıyla uygulanan mücbir sebep tevkifat uygulaması ile bu gün uygulanacak mücbir sebep tevkifat uygulaması farklı olacaktır. Son düzenlemeler kapsamında mücbir sebep dolayısıyla tevkifat uygulanmayacak tek durum alıcının mücbir sebepte olmasına rağmen satıcının mücbir sebepte olmaması durumudur. Aşağıdaki tabloda durumu şöyle anlayabilirsiniz;

Demir-Çelik Ürünlerinde KDV Tevkifatının Kapsamı

Tevkifatın kapsamına demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin teslimi giriyor.

Konu olan ürünler şöyle yer alıyor;

Bunlar cevherden, hurdadan veya diğer hammaddelerden üretilen demir-çelik ve alaşımlarından mamul her türlü uzun (çubuk, inşaat demiri, profil, kangal demir, filmaşin, tel, halat, hasır, boru, lama vb.) veya yassı (levha, sıcak haddelenmiş yassı ürünler, soğuk haddelenmiş yassı ürünler ve kaplanmış yassı ürünler vb.) ürünler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

 Süveyş Kanalı ekonomik bölgesinde çelik imalat tesisi açılıyor

30 Nisan 2024 Salı

Tangshan kütük fiyatları dalgalanıyor

30 Nisan 2024 Salı

Anglo American, BHP'nin teklifini reddetti

30 Nisan 2024 Salı

Norveçli Blastr, Finlandiya’da yeşil çelik tesisi kuruyor

30 Nisan 2024 Salı

Çelik fiyatlarındaki artış Pakistan'da inşaat sektörünü vuruyor

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun