9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Fas'ın Şafşavan Şehri Neden Tamamen Mavi?

Fas'ta zengin bir tarihe sahip küçük bir kasaba olan Şafşavan görenleri rengiyle büyülüyor.

Fas'ın Şafşavan Şehri Neden Tamamen Mavi?

Şafşavan, Fas'ta zengin bir tarihe sahip küçük bir kasabadır. Rif dağlarında yer alan bu eski şehir, güzel çevresi ve mimarisi ile bilinir, ancak onu öne çıkaran şey, mavi duvarların çarpıcı ve değişen tonlarıdır.

Moulay Ali Ben Moussa, Şafşavan kasabasını 1471 yılında kurdu. Küçük bir kale olarak Fas'ın Portekiz işgaline karşı savaşmaya başladı. Ghomara kabileleri, Faslılar ve Yahudiler, 1492'de İspanyol Yeniden Fethinden sonra buraya yerleştiler. Daha sonra, 1920'de İspanya eski şehri ele geçirdi ve Fas bir parçası oldu. Sonunda, Fas 1956'da bağımsızlığını ilan etti ve Çeçen bir kez daha ona katıldı.

Medine olarak adlandırılan labirent benzeri yapılar, İspanyol ve Mağribi mimarisinin beyaz badanalı binalarına sahiptir. Ancak mavinin tonları bu şehre özgüdür. Çarpıcı mavi duvarların farklı nedenleri var.

Mavi renk, Yahudi inancına göre gökyüzünün temsilcisidir. Bu nedenle Yahudi cemaatleri her şeyi maviye boyuyor ve mavi renkli kumaşlar, özellikle seccade kullanıyor.

İnsanlar 1930'da Yahudi mültecilerin mavi hummayı tüm 'medinaya' yaydığına inanıyor. Duvarları maviye boyama uygulaması Yahudiler tarafından dini uygulamalarına bağlı kalmak için tanıtıldı. Bununla birlikte, daha yaşlı sakinler, Medine'deki binaların çoğunun oldukça yakın zamana kadar beyaz olduğunu söylüyor. Medine'nin sadece Yahudi kısmının maviye boyandığını vurguluyorlar.

Bölge sakinlerinin bir kısmı mavi binaların sivrisinekleri uzaklaştırdığına inanıyor. Sebepleri, böceklerin suya yakın yaşamalarına rağmen suda olmayı sevmemeleridir. Mavi duvarlar adeta akan suya benziyor ve bu yönünün sivrisinekleri uzak tuttuğuna inanıyorlar.

Sakinlerin kasabanın Yahudi kesiminde daha az sivrisinek görmesi kesinlikle mümkündür ve bu yüzden onu renge bağlamaya ve evlerini maviye boyamaya karar verdiler.

Yöre halkından bir başka grup, ısının rengin nedeni olduğunu belirtiyor. Mavinin tonlarının sıcak aylarda evlerini serin tuttuğunu söylüyorlar. Orijinal sebep bu olmasa da, bu modern zamanlarda tamamen geçerli bir sebeptir.

Birkaç yerel halka göre, Chefchaouen'in duvarları, Akdeniz'in çarpıcı mavisini anımsatan çok sayıda mavi tonla yıkanmıştır. Diğerleri mavilerin Ras el-Maa Şelalesi'ni temsil ettiğine inanıyor. Kasaba halkı içme suyunu bu şelaleden alıyor.

Bir kesim yerli ise, güzel göründüğü için şehrin mavi olduğuna inanıyor. Ayrıca İslam kültürüne göre mutluluk ve iyimserlik mavi renkle temsil edilir.

Turistler bu eski şehri başka nedenlerle ziyaret ediyor olsalar da, muhtemelen duvarların göze çarpan renkleri ve kademeli dar geçitleri oldukça büyük ilgi görüyor.

Şehri maviye boyamanın asıl nedeni ne olursa olsun, onu bu şekilde boyamaya devam etmenin hala çok fazla faydası olduğu açıktır. Mavinin 50 tonu, Şafşavan sokaklarını bir fotoğrafçı cenneti yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi

Türkiye’de ekim ayında konut satışları azaldı

16 Kasım 2023 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun