9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,71 EUR EUR EUR
32,40 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Küresel ekonomi on yıl sürecek düşük büyümeyle karşı karşıya

Uluslararası Para Fonu Başkanı, on yıllık düşük büyüme döneminin başlamasını önlemek için verimliliği artıracak ve borçları azaltacak tedbirler alınması çağrısında bulundu.

Küresel ekonomi on yıl sürecek düşük büyümeyle karşı karşıya

Uluslararası Para Fonu Genel Müdürü Kristalina Georgieva, çok korkutucu bir resesyondan kaçınılmasına rağmen küresel ekonominin on yıllık bir "düşük büyüme" ve "halkın hoşnutsuzluğu" ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Georgieva şunları söyledi: "Endişe verici gerçek, küresel faaliyetlerin tarihsel standartlara göre zayıf olduğu ve küresel mali krizden bu yana büyüme beklentilerinin yavaşladığıdır." Enflasyon tamamen yenilmiş değil, mali tamponlar etkisiz hale geldi ve borç arttı, bu da birçok ülkede kamu maliyesi için büyük bir zorluk teşkil ediyor.

Gelecekle ilgili belirsizliğin ve yıllardır süren ekonomik şokun zirve yaptığı rekor bir seçim yılında yüksek borç seviyeleriyle mücadele etmenin ve jeopolitik gerilimlerin küresel ekonomide parçalanma riskini arttırdığını söyledi.

Georgieva, Atlantik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, verimliliği arttıracak ve borç yükünü azaltacak tedbirlerin uygulanmaması halinde, dünyanın "yirmili yılların on yılı" olarak adlandırdığı yavaş ve hayal kırıklığı yaratan bir ekonomik büyüme on yılıyla karşı karşıya kalacağını vurguladı

Georgieva'nın açıklamaları, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası'nın bahar toplantıları için önümüzdeki hafta Washington'a gelecek olan merkez bankası başkanları ve maliye bakanlarını karşıladığı sırada geldi. Fon önümüzdeki hafta küresel ekonomi için güncellenmiş bir dizi tahmin yayınlayacak ve Georgieva bu tahminlerin Ocak ayındaki son küresel ekonomik tahminden daha güçlü bir büyüme öngördüğünü söyledi. Uluslararası Para Fonu küresel GSYİH büyümesinin 2024 yılında yüzde 3,1'e, 2025 yılında ise yüzde 3,2'ye ulaşacağını açıkladı.

ABD ile Endonezya ve Hindistan gibi büyük gelişmekte olan ekonomilerdeki güçlü büyüme ve 2023 sonunda enflasyonda beklenenden daha keskin bir düşüş, küresel ekonominin canlanmasına yardımcı oldu ve işgücü piyasaları artan göçle desteklendi. Georgieva'ya göre bu şekilde küresel bir durgunluk ve durgun bir enflasyon döneminden kaçınıldı. Bununla birlikte, 2020'de pandeminin başlamasından bu yana Korona salgınının küresel üretime yaklaşık 3,3 trilyon dolar zarar verdiğini ve bu sürecin etkilerinin en savunmasız ülkeleri orantısız bir şekilde etkilediğini söyleyerek mevcut rehavete karşı uyarıda bulundu.

Zayıf büyümenin ana nedeninin üretkenlikteki önemli ve yaygın düşüş olduğunu söyleyen Bakan, ülkeleri yönetişimi güçlendirmek, bürokrasiyi azaltmak, kadınların işgücü piyasasına katılımını arttırmak, sermayeye erişimi iyileştirmek ve iklim değişikliğine uyum sağlamak için önlemler almaya çağırdı.

Yüksek faiz oranları enflasyonla mücadelede etkili olurken, bu durum hükümetlerin borç ödeme maliyetlerinin son on yılların en yüksek seviyesine ulaştığı anlamına geliyor.

Uluslararası Para Fonu Başkanı'na göre, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki gelişmiş ekonomilerde, kamu borcunun faiz ödemesi bu yıl hükümet gelirlerinin ortalama yüzde beşi kadar olacak. Ancak düşük gelirli ülkelerde borç servisinin maliyeti çok yüksektir. Bu ülkelerin faiz ödemeleri hükümet gelirlerinin ortalama yüzde 14'üne tekabül edecektir ki bu da son 15 yılın neredeyse iki katıdır.

Birçok gelişmiş ekonomide faiz oranları milenyumun başından bu yana en yüksek seviyelerinde ancak ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın bu yıl içinde borçlanma maliyetlerini düşürmesi bekleniyor. Ancak Georgieva, yeni enflasyon sürprizleri olabileceğini ve hatta bir süre daha parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulabileceğini söyleyerek faiz indirimleri konusunda dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Ekonomiye güven nisanda geriledi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

25 Nisan 2024 Perşembe

Bakan Işıkhan: Türkiye en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasındadır

25 Nisan 2024 Perşembe

ABD'de imalat PMI son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun