10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
4,49 CNY CNY CNY
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kızıldeniz krizi ve zayıf talep Hindistan’ın çelik ihracatını düşürebilir

Kızıldeniz krizi, Hintli çelik üreticileri için büyük bir endişe kaynağı haline geldi ve eğer sorun devam ederse, ihracatı olumsuz etkileyebilir. Hindistan'ın çelik ihracatının, zayıf küresel talep ve fiyatlar nedeniyle bu mali yılda 5-7 milyon tona kadar düşmesi bekleniyor.

Kızıldeniz krizi ve zayıf talep Hindistan’ın çelik ihracatını düşürebilir

2020 ve 2022 mali yılları arasında, Hintli çelik üreticileri yıllık üretiminin yaklaşık %10-15'ini (2020'de 11 milyon ton, 2022'de 18 milyon ton) ihraç etti ve bu ihracatın yaklaşık %70'i yassı çelikten oluştu. Crisil Ratings'in verilerine göre, hükümetin ihracat vergileri getirmesinin ardından bu oran 2023 mali yılında %6,5'e düştü (toplam ihracat 8,3 milyon ton).

Zayıf küresel talep ve fiyatların etkisiyle Hindistan'ın çelik ihracatının bu mali yılda 5-7 milyon tona düşmesi bekleniyor. L&T CFO'su R Shankar Raman, "Nakliye ücretlerini iki katına çıkarmayı teklif etsek bile, nakliye operatörleri işe gidip gelmek için kanaldan gitmekten çekiniyor. Sipariş kazanımlarımızın çoğunun yürütme moduna geçmesi muhtemelen altı ay daha sürecek. Dolayısıyla, eğer kriz devam ederse veya daha kalıcı bir sorun haline gelirse, daha uzun rotalar kullanmak da dahil olmak üzere alternatif çözümler bulmamız gerekecek" şeklinde konuştu.

Kızıldeniz krizi, Kasım ayında Yemen'deki İran destekli Husilerin gemilere saldırmasıyla başladı. Bu kriz, Aralık ortasından bu yana Kızıldeniz'deki günlük konteyner gemisi trafiğinde yaklaşık %60'lık bir azalmaya neden oldu. LSEG Shipping Research tarafından hazırlanan bir rapora göre, bir tankerin Ümit Burnu üzerinden Asya'dan Kuzey ve Batı Avrupa'ya yönlendirilmesi ek maliyeti, yolculuk başına ekstra 932.905 ABD doları ile sonuçlanacak ve transit süresi 16 günden 32 güne çıkacak.

Kızıldeniz krizinin navlun maliyetlerini artırması ve konteyner bulunabilirliği konusunda zorluklar yaratması beklenirken, çelik üreticilerinin kazançları ve kredi profilleri üzerinde beklenen etkinin sınırlı olduğu değerlendiriliyor. Crisil Ratings direktörü Ankit Hakhu, yurt içi çelik talebinin sağlıklı seyrini sürdürdüğünü ve bu mali dönemde ihracat azalmasının etkisini telafi ettiğini belirtti. Hakhu ayrıca, çelik üreticilerinin navlun maliyetindeki artışın büyük bir kısmını üstleneceğini ve bu artışın çelik fiyatlarını önemli ölçüde etkilemeyeceğini ekledi.

Jindal Stainless, Kızıldeniz'deki navlun kesintileri ve Avrupa'daki talep zayıflığı nedeniyle bu mali yıl için ihracat tahminini revize etti. Şirket, önceki %15'lik tahminini %10-12'ye düşürdü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye’nin hurda ithalatı mart ayında %21,5 azaldı

3 Mayıs 2024 Cuma

Otomotiv satışları nisan ayında geriledi

3 Mayıs 2024 Cuma

Coal India’nın kömür üretimi Nisan ayında yükseldi

3 Mayıs 2024 Cuma

Dış ticaret açığı nisan ayında yüzde 13,3 arttı

3 Mayıs 2024 Cuma

Swiss Steel, yönetim kuruluna ekleme yapacak

3 Mayıs 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun