9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kerestedeki ralli sona erdi!

ABD'li inşaat şirketlerinin aktivitelerini yavaşlatarak kerestedeki ralliyi sonlandırmasıyla birlikte, emtia yılın ilk döneminde kaydettiği %95'lik kazanımın neredeyse tamamını kaybetti.

Kerestedeki ralli sona erdi!
ABD'li inşaat şirketlerinin aktivitelerini yavaşlatarak kerestedeki ralliyi sonlandırmasıyla birlikte, emtia yılın ilk döneminde kaydettiği %95'lik kazanımın neredeyse tamamını kaybetti.
 
Ekim 2020'de 927.000 ünitelik tarihi bir zirveye ulaşmanın ardından, ABD'de yıllık yeni ev satışlarının hızı %20 civarında düştü. Bunun sebebi: yüksek talebe rağmen, her ay piyasaya daha az evin girmesi.
 
Bu kısmen, aydan aya rekor zirvelere ulaşan fiyatlarla alakalı. Mortgage Bankers Association, yeni ev kredisi başvurularındaki ortalama kredi miktarının Nisan ayındaki 377.434 dolardan Mayıs'ta 384.000 dolara yükseldiği tahmininde bulundu.
 
Kereste Haftalık Grafik
Kereste Haftalık Grafik


Diğer sebep ise, 31 Aralık'tan itibaren %91, bir yıl önceye kıyasla ise %417 yükselen ve altı hafta önce, rallinin zirvesinde 1.000 foot board başına 1.711 doların üzerine ulaşan kereste fiyatlarındaki inanılmaz sıçramayı kabullenemeyen inşaatçıların aktivitelerini kasıtlı olarak yavaşlatması.
 
Dünkü kapanışta, 1.000 foot board kereste 890 doların hemen üzerindeydi—2021'e başladığı seviyenin yalnızca %2 üzerinde.
 
ABD Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada yeni ev inşaatlarına yönelik izinlerin yedi aylık bir düşük seviyeye gerilediğini belirtti. Proje bitimleri düşerken, inşaat izni alan ancak inşaatı henüz başlamayan ev sayısı 1999'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı ki bu da arzın bir süre daha sıkışık kalacağına işaret ediyor.
 
Yaklaşık üç yıl önce, kereste 300 - 500 dolar arasında işlem görüyordu. O dönemde Trump yönetimi, Kuzey Amerika'nın en büyük kereste üreticisi olan Kanada'dan ithal edilen yumuşak ağaç keresteye %24'lük bir gümrük vergisi getirdi ve fiyatları 2018 ortasında ilk kez 600 doların üzerine çıkardı.
 
Kusursuz fırtına ise Temmuz 2020'de geldi; salgın sebebiyle yaşanan tedarik sıkışıklıkları, zaten sınırlı arza sahip emtiada teslimat sürelerine zarar verdi. Kereste ilk kez Eylül ayında 1.000 doların üzerine çıktı ve Mayıs başına dek bu dört haneli yeni zirveler kaydetmeyi sürdürdü.
 
National Association of Home Builders'a göre, Mayıs ayındaki zayıflamaya kadar, kereste geçen bir yılda tek ailelik ortalama bir yeni evin fiyatını 35.872 dolar, çok ailelik ortalama bir evin piyasa değerini ise 12.966 dolar yükseltti.
 
ABD'li inşaat şirketlerinin kereste fiyatlarını bu derecede düşürebilme becerisi, salgın sonrası dönemde nadir görülen bir zafer.
 
Diğer birçok ham madde hala aşırı yüksek seviyelerde; bakır ve demir cevheri rekor zirvelerinden çok uzakta değil; mısırbuğday ve soya fasulyesi sekiz yıllık zirvelere yakın ve petrol iki yıldan uzun bir sürenin zirvelerinde.
 
Bakır Haftalık Grafik
Bakır Haftalık Grafik


Uzun süredir COVID-19 salgınının baskısı altında kalmanın ardından şimdi genişleyen bir ekonomi, önünde bozulmuş tedarik zincirleri ve diğer lojistik sıkışıklıklar gibi engeller bulurken, imalatçılar aylardır neredeyse her üründe—çok sayıda sektörde ihtiyaç duyulan mikroçiplerden, plastik ve karton üretiminde kullanılan reçineye kadar—arz sıkışıklığı ve yükselen maliyetlerden şikayet ediyordu.
 
Kereste fiyatındaki düşüş ABD'deki ev fiyatlarını düşürmek için yeterli olamayabilirse de, FED'in emtia fiyatlarındaki yükselişin ve bunun sonucunda yaşanan enflasyonun "geçici" olduğu anlatısını bir bakıma destekliyor.
 
FED Başkanı Jerome Powell ve diğer merkez bankası üyeleri dün Kongre karşısında yaptıkları konuşmalarda Amerikalılar'a ekonomide endişelenilmesi gereken bir şey olmadığını tekrarlayarak bu temayı sürdürdü.
 
FED bu açıklamayı, tercih ettiği enflasyon ölçütü olan çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Endeksi'nin Nisan ayında %3,1'lik bir seviyede yükselmesine rağmen yaptı. Bu oran, merkez bankasının enflasyon için belirlediği hedef olan yıllık %2'nin bir buçuk katından fazla.
 
Daha popüler olan TÜFE ise, Mayıs'ta %5,0'lük artışla 2008'den bu yana en hızlı yükselişini kaydetti.
 
FED geçtiğimiz haftada, mevcut olarak %0-0,25 arasında bulunan faiz oranlarını %0,6'ya yükseltmek için 2023'e kadar iki faiz artırımı yapılabileceğinin ve merkez bankasının yapıtğı aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımlarını da uygun koşullar sağlandığında azaltabileceğinin  sinyalini verdi.
 
Ancak Salı günü, Kongre'de konuşan Powell ve Bloomberg'le bir röportaj gerçekleştiren New York FED Başkanı John Williams, ülkede görülen enflasyon baskısının ekonominin iyileşmeye devam etmesiyle birlikte ortadan kalkmasının beklenmesi sebebiyle merkez bankasının politika değişiklikleri konusunda çok daha sabırlı olacağını söyledi.
 
O zaman keresteye geri dönelim: Fiyatlar ne kadar düşebilir?
 
Forest Economic Advisors'dan ünlü endüstri uzmanı Paul Jannke, Temmuz'a kadar 800 dolar ve biraz daha altına seviyelere yönelik bir tahminde bulundu.
 
Investing.com'un Günlük Teknik Görünümü ise kereste için "Güçlü Sat" sinyali vermeye devam ediyor ve iki model varyantı—Fibonacci ya da Klasik—828 ilâ 797 dolar arasında ani bir tabana işaret ediyor.
 
Fibonacci modelinde, kereste 878 dolarda başlayarak 859 dolara ilerleyen bir aralıkta düşmenin ardından, 828 dolara inebilir.
 
Klasik modelde ise, taban ilk olarak 877 dolara, sonrasında ise 828 dolara ulaşabilir ve ardından 797 dolar görülebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Wu’an Xin Feng, Mısır’da sıcak rulo sac tesisi kurmayı planlıyor

27 Nisan 2024 Cumartesi

Tata Steel, elektrik ark ocağı inşası için yatırım kararı aldı

26 Nisan 2024 Cuma

BMZ 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 530 bin ton çelik üretti

26 Nisan 2024 Cuma

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun