9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kentler adım adım ‘yeşil’leniyor

İnşaat ve gayrimenkul alanında yeni yol haritaları çizilirken; malzeme seçiminden bina tasarımına kadar her şey değişiyor. Dönüşebilen teknolojisi ile geleceğin şehirlerinde çok daha tasarruflu bir hayat sürmemizi sağlayacak ‘yeşil bina’lar devasa bir ekonomi yaratmaya aday… Giderek artan sayıları ile ülkemizde yavaş yavaş yer bulan yeşil binaları sizler için ele aldık. Türkiye’de 495 sertifikalı yeşil bina bulunurken, İzmir’de ise bu sayı sadece 7...

Kentler adım adım ‘yeşil’leniyor

Bugün çevre dostu bina yapımına ilgi giderek artıyor. Yeşil bina olarak tabir edilen ‘çevreci’ yapıların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sayıları giderek artıyor. Peki nedir bu çevreci binalar?  Sizler için merak edilen tüm bu soruların yanıtlarını aradık…

Yeşil binalar, sürdürülebilir yapı malzemelerinden oluşan, su ve enerji verimliliği diğer binalardan oldukça yüksek olan; yapının arazi seçim sürecinden başlayarak yaşam döngüsü çerçevesinde değerlendirilip tasarlandığı, bulunduğu doğaya özgü koşullara uygun, enerji verimli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmiş, çevresel etkileri düşük malzemelerin seçildiği, su verimliliği sağlayan çevreci, ekonomik ve sağlıklı binalardır.

Yeşil  binalar, yapılı çevrenin insan sağlığı ve doğal çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirecek şekilde tasarlanır, işletilir ve sonlandırılır. Bu da, enerjinin, suyun ve diğer kaynakların etkin kullanımı, kullanıcıların sağlığının korunması ve çalışanların verimliliğinin arttırılması; atık, kirlilik ve çevresel bozulmanın azaltılması anlamına gelir.

Ülke ekonomisine katkısı büyük

Amerika’da yapılan bir çalışma, “yeşil” veya “çevreci” olarak tabir edilen binaların enerji tüketiminde yüzde 24-50, CO2 salınımında yüzde 33-39, su tüketiminde yüzde 40 ve atıklarda yüzde 70’e varan bir düşüş sağlanacağını ortaya koymaktadır. Yeşil binalar standartları konvansiyel binalardan daha yukarda olan binalardır. Ülkedeki konut stokunun tamamen “yeşil”e dönüşmesinin, 500 milyar ile 1 trilyon dolar arasında bir ekonomi yaratacağı ifade ediliyor.

Maliyetleri yüksek değil

Yeşil binalar sanıldığı gibi yüksek maliyetli değildir. Son 10 yılda içinde yapılan yeşil binalarda maliyet farkı yüzde 4 – yüzde 14 dolayındadır. Türüne göre yapılan harcamaların geri dönüş süresi önemli farklılıklar göstermektedir. Bazı harcamalar için geri dönüş süresi 3 yıldan bile kısadır. Ancak ortalama olarak yapılan harcamalar altı yıl gibi bir sürede kendisini geri ödemektedir. Bir binanın 40-50 yıllık yaşam ömrü olduğu varsayımı üzerinden yapılan hesaplamalar, yapılan harcamaları 8 ile 12 katı enerji tasarrufu sağlanabildiği ortaya koymaktadır. Binaların yeşil olmasına hizmet eden harcamaları bir maliyet unsuru olarak değil, bir yatırım unsuru olarak görmek gerekir.

Binaların da etiketi var

Dünya’daki Ulusal Yeşil Bina Konseylerinin deneyimi, yeşil binaların yaygınlaşmasını sağlamanın en etkili yollarından birinin bu binalara bir “yeşil etiket” vermek olduğunu ortaya koymuştur. Nasıl yediğimiz yemekler veya satın aldığımız ürünler için bir “eko etiket” söz konusu ise aynı şeyi binalar için de yapmak bu binaların teşviği ve yaygınlaşması anlamında olumlu bir adımdır. Bu etiketler sayesinde bir binanın birtakım standardlar çerçevesinde yeşilliği tescil edilir. Bu standardlar aynı zamanda yeşil bina tasarlamak isteyen mimar ve mühendisler için kılavuz niteliği taşıyor.

Boşluğu ÇEDBİK dolduruyor

Bu alanda ulusal ve uluslar arası gelişmeleri takip eden Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) ülkemizde önemli bir boşluğu dolduruyor. Enerji ve çevre duyarlılığının tasarım ve inşaata yansıtılması için altyapı oluşturacak ve eko-malzeme yapımını destekleyen Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği aynı zamanda ulusal bir çevre dostu bina sertifika sistemi gerçekleştirmeyi ve bu sistemin yasal mevzuata geçmesi için çalışıyor. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, dünyada varolan sertifikaları inceleyerek bu sertifika sistemlerini Türkiye’nin coğrafyası iklimi ve sismik altyapısına göre adapte etmeyi amaçlıyor.  Çevre  dostu teknoloji üreticilerinden bina sahiplerine kadar bütün bina endüstrisindeki sektörler için yeşil binalar ana hedefi altında birleştirici bir rol oynamayı hedefliyor.

Yeşil bina sertifika sistemleri

Dünya’da birçok yeşil bina sertifika sistemi var.  Bunlardan başlıcaları 1990’da İngiltere’de ortaya çıkan BREEAM, 1998’de Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkan LEED, 1998’de gelişmiş ülkelerin biraraya gelmesiyle kurulan kurulan IISBE, 2003’de BREEAM’den uyarlanarak Avustralya’da oluşturulan Greenstar, 2004’de Japonya’da ortaya çıkan CASBEE ve 2009’da Almanya’da ortaya çıkan DGNB’dir.

LEED: Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) ABD'deki Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen bir dizi kriterler listesidir. Sertifika; gümüş, altın ve platin olarak sınıflandırılır.

BREEAM: Bir binanın çevreye olan etkilerini basit ve ekonomik bir şekilde değerlendirebilmek ve böylelikle bu etkileri azaltabilmek için 1990 yılında  oluşturuldu ve bu süreç içerisinde gelişip çok kapsamlı ve detaylı bir metod haline geldi. Şimdiye kadar dünyada 714.000 bina BREEAM sertifikası almak üzere kayıtlarını yaptırmış ve 116.000 bina da sertifikalandırılmıştır.  BREEAM metoduna göre puanlama sonucu binalar farklı derecelerde geçer, iyi, çok iyi, mükemmel ve sıra dışı şeklinde sertifikaya sahip olurlar.

DGNB: Binaların planlamasında ve değerlendirilmesinde kullanılmak üzere kurulan, şartlara uyan projelerin bronz, gümüş ve altın kategorilerinde sınıflandırıldığı bir yeşil bina değerlendirme sistemidir. Şartlara uyan projeler bronz, gümüş ve altın kategorilerinde sınıflandırılmaktadırlar. 

B.E.S.T-Konut Sertifikası: Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından oluşturulan B.E.S.T-Konut Sertifikası, Türkiye'de ve Türkiye koşullarına uygun olarak oluşturulmuştur. B.E.S.T Konut Sertifikasına başvuran projeler 9 farklı kategoride değerlendirilir. Projeler bu kategoriler altında uyguladıkları stratejilere göre 110 puan üzerinden değerlendirilir ve 4 farklı sertifika derecesinden biri ile sertifikalandırılır. Onaylı (46-64 puan), İyi (65-79 puan), Çok İyi (80-99 puan), Mükemmel (100-110 puan)

İŞTE SERTİFİKASI OLAN BİNALAR

Türkiye’de  495 adet sertifikalı proje bulunuyor. İzmir’de ise 7 sertifikalı proje var.

Hilltown İzmir Karşıyaka AVM

Sertifika:  LEED / v4  -  60 / 110

Derecelendirme: Altın

Sertifika Tarihi: 19.05. 2020

Turkcell İzmir Veri Merkezi

Sertifika: LEED / v3  -  70 /110

Derecelendirme: Altın

Sertifika Tarihi:  09.01.2019

Allianz İzmir Operasyon Merkezi

Sertifika: LEED / v2009 - 68 / 110

Derecelendirme: Altın

Sertifika Tarihi: 26.04.2018

İzmir Ticaret Odası

Sertifika: LEED Altın 70 / 110

Derecelendirme: Altın

Sertifika Tarihi:  17.04.2018

Hilton Garden Inn İzmir Bayraklı

Sertifika: LEED / v2009 - 67 / 110

Derecelendirme: Altın

Sertifika Tarihi:  17.01.2017

İzmir Adnan Menderes Havalimanı

Sertifika: LEED / v2009 -  56 / 110

Derecelendirme: Gümüş

Sertifika Tarihi:  24.12.2015

İzmir Optimum AVM

Sertifika: BREEAM Outstanding %86.6

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Implats, Güney Afrika'da 3.900 çalışanını işten çıkarıyor

28 Nisan 2024 Pazar

Wu’an Xin Feng, Mısır’da sıcak rulo sac tesisi kurmayı planlıyor

27 Nisan 2024 Cumartesi

Tata Steel, elektrik ark ocağı inşası için yatırım kararı aldı

26 Nisan 2024 Cuma

BMZ 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 530 bin ton çelik üretti

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun