9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

J.P.Morgan'dan Türkiye için dış borç raporu

J.P.Morgan Türkiye’nin yakın vadeli dış borcu ve cari dengesini konu alan bir rapor yayımladı.

J.P.Morgan'dan Türkiye için dış borç raporu

J.P.Morgan Türkiye’nin yakın vadeli dış borcu ve cari dengesini konu alan bir rapor yayımladı. Kurum Türkiye’nin kalıcı cari açığının yarattığı dış finansman ihtiyacınn 2023’ün ilk çeyreğinde tartışmalara neden olduğunu belirterek 2022 yılında 48,4 milyar dolar olan 12 aylık cari açığın Nisan 2023 itibarıyla 57,8 milyar dolara (GSYİH'nın yüzde 5,9'u) yükseldiğini kaydetti.

Banka Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın altın rezervleri dahil brüt rezervlerinin cari açık ve yerel faktörler nedeniyle 30,3 milyar dolar azalarak 98,5 milyar dolara gerilediğini ancak Döviz rezervlerinin Haziran ayından yükselmeye başladığına dikkat çekti.

Önümüzdeki 12 ayda 19 milyar dolarlık dış finansman açığı

Öte yandan önümüzdeki 12 ay için 19 milyar dolarlık bir dış finansman açığı öngördüklerini, fakat yeni ekonomi yönetimiyle doğrudan yabancı yatırımların daha güçlü şekilde gerçekleşmesi ve bazı portföy girişlerinin bu açığı daha da küçültebileceği kaydedildi.

J.P.Morgan Türkiye’nin original vadesine bakılmaksızın önümüzdeki 12 ay içinde vadesi dolacak dış borcunun 2023 Nisan itibarıyla 202,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek kısa vadeli borçları 3 kategoride değerlendirdiklerinin altını çizdi. Bunlar ülke risk algısına (ve küresel finansal koşullara duyarlı), mevduat güvenine duyarlı ve ekonomik aktiviteye duyarlı olarak sıralandı.

202 milyar dolarlık dış borcun 55 milyar doları ülke riskine duyarlı

Raporda, Hazine’nin yurt dışı yerleşik kişilere eurobond ödemeleri, yerleşik bankalar ve şirketler tarafından yurt dışından alınan ödenmemiş kredilerin, 202,9 milyar dolarlık kısa vadeli dış borçların 55,2 milyar dolarını oluşturduğu ve bunların küresel finansal koşulların yanı sıra ülke riski algısına da duyarlı olduğu ifade edildi.

Öte yandan 95,3 milyar dolarlık (16,3 milyar doları TL cinsinden) kısmının ise mudi güvenine duyarlı olduğu ve bu mevduat yükümlülükleri için ihma edilebilir yenileme riski görüldüğü belirtildi.

Bununla birlikte 49,7 milyar dolarlık ithalat borçları ve 2,7 milyar dolarlık ihracat öncesi finansmandan oluşan 52,4 milyar dolarlık ticari kredilerde ekonomik faaliyetin seyrine göre zaman içinde otomatik olarak denge bulacağı için yenilenme riski görülmediği kaydedildi.

Temmuz-Ekim 2023 döneminde ılımlı cari fazla

Banka Temmuz-Ekim 2023 dönemi için Türkiye’nin aylık dış borç ödemelerinin 2,4 ila 3,5 milyar dolar arasında olacağını, güçlü turizm ve düşük enerji ithalatı sayesinde bu dönemde ılımlı bir cari fazla gerçekleşeceğini öngördüklerini söylerek yakın vadede dış sektörden sınırlı bir baskı beklediklerini ifade etti.

Öte yandan olumsuz mevsimsellik nedeniyle Kasım 2023- Mart 2024 arasında cari açıkta önemli bir genişleme olasılığı görüldüğü ve Aralık 2023 ile Mart 2024 tarihlerinde ödenmesi gereken ağır dış borç ödemeleri olduğuna dikkat çekildi.

Enflasyon, büyüme ve cari denge tahminlerinde yukarı yönlü revize

22 Haziran’da gerçekleşen faiz artışının yetersiz görüldüğü ifade edilen raporda enflasyon, büyüme ve cari denge tahminleri yukarı yönlü revize edildi. Öte yandan daha az ölçüde de olsa hala bir cari denge düzeltmesi öngörüldü.

Bankaya göre Nisan 2023 itibarıyla 57,8 milyar dolar olan yıllık cari açık bu yıl 46,4 milyar dolara ve gelecek yıl 32,8 milyar dolara geri çekilecek. Temmuz 2023’ten Haziran 2024’e kadar geçecek 12 aylık dönem için bu rakamın 29,7 milyar dolar olması bekleniyor.

12 aylık dönemde 8,9 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım beklentisi

J.P.Morgan Türkiye ekonomisinin kısa vadeli dış finansal açığını hesaplarken Nisan 2023 itibarıyla önümüzdeki 12 ay için 8,9 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım olacağını öngördü.

Yeni ekonomik yönetimin önümüzdeki zorlu küresel zemine ragmen devam eden portföy çıkışlarını durduracağı inancı vurgulanırken TCMB ve Türk bankalarındaki döviz ve lira mevduatlarının sistemde kalmaya devam edeceği dolayısıyla tüm mevduatların vadesinin uzatılmasının beklendiği ifade edildi.

Hazine’nin bu yılki 10 milyar dolarlık dış borç hedefinin 7,5 milyar dolarlık kısmını kullandığı belirtilen raporda yerleşik olmayanlara olan 2,8 milyar dolarlık dış borcunu yüzde 100 oranın yenilemesinin beklendiği ve 23 Haziran itibarıyla Hazine’nin toplam dış borcunun sadece yüzde 35’inin yurt dışı yerleşiklere ait olduğunun altı çizildi.

"Ticari krediler ve kurumsal krediler yüzde 100 oranında yenilenecek"

Banka ticari krediler ve kurumsal kredilerin, iç talebin dolayısıyla ithalat talebinin seyrine göre otomatik olarak düzenleneceği dolayısıyla yüzde 100 yenilenmesinin beklendiği ifade edildi. Kurum bankalar için yüzde 95 dış borç çevirme oranı kullanırken bu rakam banka dışı sektörler için yüzde 116 olarak öngörüldü.

Yayımlanan raporda önümüzdeki dönem için önümüzdeki 12 ay için 19 milyar dolarlık bir dış finansman açıığı öngörüldüğü ankcak net hata ve noksanların artma eğiliminde olması nedeniyle risklerin daha küçük bir dış finansman açığına yöneleceği tahmin edildi.

Bununla birlikte yeni ekonomik yönetim tarafından ortodoks politikalara beklenenden daha hızlı dönülmesi durumunda ülkenin Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinden daha güçlü doğrudan yabancı yatırımlar ve portföy girişleri görülebileceği değerlendirildi.

TCMB'nin rezervleri 12 aylık dış finansman açığı için yeterli

J.P.Morgan TCMB’nin 66,2 milyar dolarlık döviz rezervinin önümüzdeki 12 ay için 19 milyar dolarlık dış finansman açığını kapatmaya yeteceğini ve daha olumlu olarak Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin son haftalarda artmaya devam ettiğine vurgu yaptı. Kurum TCMB’nin zor koşullarda kullanılabilecek 41,3 milyar dolarlık altın rezervi olduğunun altını çizdi.

Bankanın değerlendirmesinde Temmuz-Ekim 2023 döneminde Türkiye’nin dış sektör dinamiklerinin, bu dönemde beklenen cari fazla ve hafif dış borç geri ödemeleri sayesinde yapıcı bir görüntüye sahip olduğu ve ülkenin önümüzdeki 12 aylık dış borçlarının daha da yönetilebilir bulunduğu ifade edildi.

Bununla birlikte 23 Haziran itibarıyla 108,8 milyar dolar olarak hesaplanan KKM hesapları nedeniyle TL üzerindeki baskının dış sektör dinamiklerinden ziyade Türkiye’de yerleşiklerin döviz talebinden kaynaklanmasının muhtemel olduğu ve önümüzdeki aylarda artmasının beklendiği kaydedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

25 Nisan 2024 Perşembe

Bakan Işıkhan: Türkiye en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasındadır

25 Nisan 2024 Perşembe

ABD'de imalat PMI son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi

24 Nisan 2024 Çarşamba

Yıl sonuna kadar hedefimiz 110 milyar dolar hizmet ihracatına ulaşmak

22 Nisan 2024 Pazartesi

Çin gösterge kredi faiz oranlarını değiştirmedi

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun