9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

‘İnsanlar ticari gayrimenkulden kaçıyor’

3S Kale Holding Gayrimenkul Direktörü Yunus Çolakoğlu, “Ticari gayrimenkulde istenilen kira fiyatları ile kira fiyatları arasında uçurumlar oluşmaya başladı. İlk defa ticari malların fiyatının bu kadar düştüğü, insanların ticari gayrimenkulden bu kadar kaçtığı bir dönem yaşıyoruz” dedi...

‘İnsanlar ticari gayrimenkulden kaçıyor’

3S Kale Holding Gayrimenkul Direktörü Yunus Çolakoğlu, salgın döneminde gayrimenkul sektörü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi ile maliyet problemlerinin çıktığını dile getiren Çolakoğlu, bu maliyetleri yönetmenin bir numaralı öncelikleri haline geldiğini dile getirerek, “Maliyetlerin kısa vadede düşmesini beklemiyoruz. Arsa maliyetleri düşmüyor. Arsa üretmek şuanda en sıkıntılı konularımızdan bir tanesi. Arsa maliyetleri düşmezken, inşaat malzemelerinin fiyatlarının artması da sıkışmaya sebebiyet veriyor. Bizler satılabilir ürünler üretmek durumundayız. Satılabilir ürünün de erişilebilir olması lazım. Arsa üretemezseniz, yatırım yapacak alanlar daralır, yatırım yapılacak alanlar üretirseniz bu sefer de maliyetleri sizi sıkıştıracak duruma gelecektir. Bunu da satışa yansıtmanız gerekecek. Satışlara yansıtırsanız, bu sefer de erişilebilirliği engellemiş oluyorsunuz. Bunu sağlamak için de finansmana yönelmeniz lazım. İnsanlar finans kaynaklarını bulurlarsa gayrimenkule çok ciddi talepleri olmaya devam edecektir” dedi.

 Arz daralması ilerde talep patlaması yaratacak

İnşaat malzemelerindeki fiyatların yüksekliğine değinen Çolakoğlu, bu yükselişlerin öngörülebilen bir artış olmadığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Bu maliyetler artışları bizi çok zorluyor. Yaşanan artışların satışa yansıtılması gerekiyor. Bu sefer de alışı daraltıyor. Marjımız daralıyor bazen maliyetine gitmek durumunda kalıyorsunuz. Yeni yatırım yapmaktan imtina etmeye başlıyorsunuz. Arz daralması, doğal bir talebe cevap veremez duruma gelmeye başladı. Meydana gelen bu arz daralmasının ilerde talep patlamasına neden olacağını düşünüyoruz.”

Konut fiyatlarının kesinlikle düşmeyeceğini vurgulayan Çolakoğlu, “Bugün alırken pahalı mıydı acana dediğiniz ev fiyatlarını yüzde 100 arayacaksınız” dedi.

 Ticari gayrimenkulde aşağı doğru gidiş var

Konuşmasında ticari gayrimenkule de değinen 3S Kale Holding Gayrimenkul Direktörü Yunus Çolakoğlu, 2017 yılından itibaren ticari gayrimenkulde aşağı doğru bir gidiş olduğunu vurguladı. Belirli bölgelerde arz fazlalığının olduğunu anlatan Çolakoğlu, ticari gayrimenkulün ayağa kalkması ile ticaretin hareketli olmasının eş değer olduğunu söyledi.

Çolakoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Şuanda ticarette meydana gelen daralma bizleri de etkiliyor. Ticari gayrimenkulde istenilen kira fiyatları ile kira fiyatları arasında uçurumlar oluşmaya başladı. İlk defa ticari malların fiyatının bu kadar düştüğü, insanların ticari gayrimenkulden bu kadar kaçtığı bir dönem yaşıyoruz. Ticaretin tekrar ayağa kalkması, hizmet sektörünün tekrar hareketlenmesi ve o bölgelere taleplerin olmasıyla yeniden canlanacaktır.”

AVM’ler dönüşüm içinde

AVM pazarında da ciddi bir doygunluk olduğunu ifade eden 3S Kale Holding Gayrimenkul Direktörü Çolakoğlu, özellikle bazı bölgelerde aşırılıklar olduğunu vurguladığı konuşmasında, şu bilgilere yer verdi: “AVM’lerin hepsi dönüşüm içinde ve bunu da yapmak zorundalar. Buralar ciddi bir sosyalleşme alanı haline geldi. Aynı zamanda insanlar AVM’leri bireysel ofisleri olarak kullanmaya da başladılar. Birer yaşam alanı oldular. Bu dönüşümü biz kendi AVM’mizde de hızla yaşatıyoruz. İnsanları nasıl mutlu edebiliriz onu düşünüyoruz. Genç kuşağın alışkanlıkları çok farklı. Mekansallık, görsellik fazla önemli olmaya başladı.”

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

Birleşik Krallık, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasını talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalyan Parlamentosu, CBAM düzenlemesi hakkında görüşme sağlayacak

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun