9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
32,53 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Konutta Yabancılara Satışı Katlayacak 2 Öneri

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, gayrimenkul sektörünün döviz kazandırıcı sektörlere verilen desteklerden yararlanması ve yabancılara 100 bin dolara 5 yıllık oturum verilmesi durumunda yabancıya konut satışının katlanarak artabileceğini söyledi.

Konutta Yabancılara Satışı Katlayacak 2 Öneri

Gayrimenkulcüler konut satışlarında yabancı alıcılara odaklandı. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, konut satışlarında yabancı payının henüz çok düşük seviyelerde olduğunu belirterek, devletin atacağı iki önemli adımla bu oranın artabileceğini söyledi. Kabadayı, gayrimenkul sektörünün döviz kazandırıcı sektörlere verilen desteklerden yararlanması ve yabancılara 100 bin dolara 5 yıllık oturum verilmesi durumunda yabancıya konut satışının katlanarak artabileceğini vurguladı.

Yabancılara yönelik departman kurdu
Sektörün önde gelen temsilcilerinden Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı, diğer birçok firma gibi Türkiye’de konut satışında yabancı payını artırmaya odaklandıklarını belirterek, “Türkiye’de yabancıya satış 4.5 milyar dolarla henüz emekleme aşamasında. 250 bin dolara vatandaşlık verilmesi konusu henüz yeterli etkiyi yapamadı. Bunun satışlara yansımasını önümüzdeki yıllarda daha fazla göreceğiz. Çünkü bu konuda müşterinin kafasında sorular vardı. Biz de şirketimiz de yabancılara yönelik ayrı bir departman kurduk, burada yabancı menşeli 6 çalışanımız var” dedi.

“Dubai’deki iş adamlarını Türkiye’ye çekebiliriz”
Brezilya’da da konut karşılığı vatandaşlık verilmeye başlandığını aktaran Kabadayı, ancak orada iki ayrı program yapıldığını, dış kısımlarda kalan küçük şehirlerde daha uygun fiyata ev alınarak vatandaşlık verebildiğini söyledi. Türkiye’de de farklı uygulamalar yapılabileceğine dikkat çeken Kabadayı, “Türkiye’de 250 bin dolara vatandaşlık verilirken mesela 100 bin dolara da 5yıl oturum verilebilir. Bu yapılırsa çok sayıda yabancının ülkemizi tercih edebileceğini düşünüyorum. Burada ev alarak oturum alan ve bir kişi ülkede yapacağı yatırım ve harcamalarla ekonomiye de önemli bir katkı sağlayacaktır. Mesela Dubai’de Afgan, Suriyeli, Yemenli birçok büyük iş adamı çalışma izni konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Çeşitli teşviklerle onları Türkiye’ye çekebiliriz diye konuştu.

“Teşvik verilirse yabancı pay 12 milyar dolara çıkabilir”
Türkiye’de yabancı konut satışını artıracak bir diğer adımın ise döviz kazandırıcı sektörlere verilen desteklerin gayrimenkulcülere de verilmesi olduğunu söyleyen Kabadayı, Gayrimenkul artık döviz kazandırıcı bir sektör haline gelmeye başladı. Bu nedenle diğer döviz kazandırıcı sektörlere verilen desteklerden bizim de yararlanabiliyor olmamız lazım. Mesela bir firma yurtdışında ofis açtığında desteklenmesi lazım. Sektöre verilecek bir takım desteklerle yabancıya satış çok rahat 10-12 milyar dolarlara kadar çıkabilir.” diye konuştu.
Kabadayı ayrıca şu anda ev almanın tam zamanı olduğunu vurgulayarak, “ Hem fiyatlar çok uygun hem de tüketici için 0 faizle finansman desteği sunan çok sayıda kampanya var” dedi.

Ankara ve İzmir fırsat kolluyor
Ege yapı’nın devam eden projelerine değinen İnanç Kabadayı, “Kâğıthane’de 950 milyon Tl proje bedelli Kordon İstanbul devam ediyor. Ayrıca, Yedikule’de Emlak Konut ile hâsılat paylaşımı olan yaklaşık 40 dönüm arazide projemiz var. 150 yıllık binaların da olduğu eski yapıları otele çeviriyoruz. Bu projenin hasılat değeri ise 700 milyon TL. Çekmeköy’de ÇamlıYaka Konakları projemiz var. Ayrıca Hasköy ve Ataşehir’de projelerimiz mevcut” dedi. 2019’da şehir dışına açılacaklarını belirten Kabadayı, 2019’en az iki lansman yapacaklarının da altını çizdi.

Dünya

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

BMZ 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 530 bin ton çelik üretti

26 Nisan 2024 Cuma

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun