9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İkmib Yurtdışı Pazarlamadan Afrika Çıkarması

Kimya sektörünün en hızlı gelişen alt sektörlerinden boya sektörü; Avrupa genelindeki 6’ıncı büyük boya üreticisi olmasının yanı sıra, giderek artan üretimi ve teknolojik alt yapısı ile kendi bölgesinde önemli bir güç olma yolunda ilerliyor.

İkmib Yurtdışı Pazarlamadan Afrika Çıkarması

Doğu Avrupa, Rusya ve Ortadoğu çemberinin ardından Afrika pazarındaki potansiyeli ile de dikkat çeken boya ve hammadde sektörü ihracatının yılsonunda 1 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. 2013 yılında yeni ihracat rekorlarına imza atmaya hazırlanan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), bu amaçla kurulan Türk Boya Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı ile birlikte 9 Türk firmasını ilk kez Cezayir ve Fas’a götürdü. Kara kıtayı renklendirmeye hazırlanan boya takımı firmaları, çalışmalarına hızlı başladı ve bir haftada 189 birebir görüşme gerçekleştirdi.
Ekonomi Bakanlığı’nın URGE-Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi tebliği kapsamında Türk ihracatçısını Amerika’dan Ortadoğu’ya kadar uzanan geniş bir coğrafya ile buluşturan İKMİB’in son durağı, Cezayir ve Fas oldu. Boya sektörü firmalarının Afrika’ya ihracatını artırması hedefi ile kurulan Türk Boya Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı, sektörde faaliyet gösteren yapı marketlerini yakından inceleyerek, dağıtım kanalları ve rakip ürünleri hakkında fikir sahibi oldu. Birebir görüşmelerin yapıldığı, Cezayir ve Fas’ı kapsayan 4 günlük gezide, Türk boya firmaları toplam 189 firma ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.
Boya sektörünün yakından takip ettiği Kuzey Afrika, özellikle son dönemdeki potansiyeli ile öne çıkan pazarlar arasında. Yıllık 250 milyon dolar boya ithalatı yapan Cezayir’de, Türk boya firmalarının yüzde 3,8’lik bir pazar payı bulunuyor. Ülkeye ihracattaki en önemli engellerin başında ise, yüksek gümrük vergileri geliyor. Cezayir’e göre daha gelişmiş bir pazara sahip olan Fas’taki pazar payımız ise, yüzde 0,78. Özellikle Türkiye ile Fas arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması nedeniyle yüzde 5’ler seviyesine inen gümrük vergileri, Fas’a yönelik ihracatta Türk boya sektörü için büyük avantaj sağlıyor.
İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmi Sadıkoğlu, UR-GE çalışmaları kapsamında kurulan Türk Boya Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı’nın ilk gezisinin oldukça verimli geçtiğini ifade ederek, önemli iş bağlantılarının kurulmasına zemin oluşturduklarını belirtti. Sadıkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Alt yapı çalışmalarımıza aylar öncesinde başladık. Firmaların öncelikle ihtiyaçlarını analiz ettik ve sonrasında da eğitim faaliyetlerini tamamladık. İKMİB olarak, katılımcı firmaların ürünlerini dikkate alarak, gidilecek pazarlarda araştırmalar yaptık. Afrika, ihracat potansiyeli ile boya sektörünün yakın markajında yer alıyor. Gezimize katılan firmalarımız, Cezayir ve Fas’ta gerçekleştirdikleri görüşmelerden oldukça memnunlar. Ekonomi Bakanlığı’mızın yurtdışı pazarlama konusundaki destekleri ile firmalarımızın yeni pazarlara girişine yönelik organizasyonlarımıza devam edeceğiz. Gümrük vergileri ve UR-GE kapsamında yürüttüğümüz çalışmalarımızla pazar payımızın, ilerleyen dönemlerde daha da artacağını öngörüyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

BMZ 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 530 bin ton çelik üretti

26 Nisan 2024 Cuma

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun