9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünyada Bir İlk: Sıfır Emisyonlu Elektrik Şantiyesi

Eyaletlerde ilerici ve “yeşil ”olduğu düşünülen Oslo (Norveç) gibi şehirlerde bile, toplam CO2 emisyonlarının % 20'sinden fazlası ağır iş ekipmanlarından gelmektedir.

Dünyada Bir İlk: Sıfır Emisyonlu Elektrik Şantiyesi

Eyaletlerde ilerici ve “yeşil ”olduğu düşünülen Oslo (Norveç) gibi şehirlerde bile, toplam CO2 emisyonlarının % 20'sinden fazlası ağır iş ekipmanlarından gelmektedir.

Bu çok büyük bir sayıdır ve diğer büyük şehirlerdeki eski, daha az düzenlenmiş makinelerin daha da kötü olduğuna bahse girebilirsiniz. Bu gerçek, Oslo'daki yetkilileri, tüm yeni kamu binalarının “fosil içermeyen” inşaat makineleri ile inşa edilmesi gerektiğini söyleyen yasalar çıkarmaya motive etti.

Şantiye Suncar HK'den ZE85 akülü elektrikli bir kazma makinesine sahiptir ve fosil içermeyen bir tesistir. Dahası, türünün ilk sıfır emisyonlu, tamamen elektrikli iş sahası olduğuna inanılıyor.

Norveç’in dizel inşaat makineleri ve hatta bazı şehir merkezlerinden binek otomobiller gibi ağır kirleticileri yasaklayan yeni yasaları benzersizdir.

Bu yasalar ayrıca, Liebherr, CASE ve Volvo CE dahil olmak üzere birçok ağır ekipman şirketinin, dizilerini elektrikli hale getirmek için neden Ar-Ge'ye yoğun bir şekilde para harcadığını açıklıyor.

Geçen Mayıs ayında dünyanın en büyük inşaat fuarı Münih'te bauma19'da sunulan ZE85 akülü elektrikli ekskavatör şimdi Norveç'teki sıfır emisyonlu bir şantiyede başarıyla işletiliyor. Elektrikli otomobillerden bilindiği gibi entegre CCS hızlı şarj arayüzüne sahip ilk elektrikli ekskavatördür. Bu, bir saatten kısa sürede tam şarj olmasını sağlar.

İşte inşaat sahalarındaki emisyonları azaltmak için muazzam bir potansiyel. Örneğin Oslo'da, CO2 emisyonlarının yaklaşık % 21'i inşaat makineleri tarafından yayılmaktadır. Bu nedenle, Oslo'daki yetkililer tedarik stratejilerinde tüm kamu binalarının “fosil içermeyen” inşaat makineleri ile inşa edilmesi gerektiğini tanımladılar. Avrupa Komisyonu da trendi belirliyor, “Yeşil Satın Alma” ve “Yeşil Kamu Alımları” alanlarında yönergeler yayınlıyor ve inşaat sahalarındaki emisyonları düzenliyor. Sonuç olarak, pille çalışan inşaat makineleri gibi temiz teknolojiler de inşaat sektörüne giriyor.

Hızla büyüyen bu pazara girebilmek için giderek daha fazla inşaat makinesi üreticisi makinelerini elektriklendiriyor.

Zürih merkezli start-up şirketi SUNCARHK AG'nin Ar-Ge tesisinde, ekskavatörler ve diğer inşaat makineleri Hitachi, Liebherr ve diğerleri gibi büyük üreticiler adına elektriklendiriliyor. Pille çalışan araçlar ve makineler Avrupa genelinde başarıyla kullanılmaktadır. SUNCAR ile birlikte geliştirilen ZE85 elektrikli ekskavatör, sıfır emisyonlu bir şantiyede, yani sadece elektrikle çalışan inşaat makinelerinin kullanıldığı bir şantiyede Oslo'da faaliyet göstermektedir. Pille çalışan ZE85 ekskavatörüne yeni ve özel olan elektrikli otomobillerde zaten standart olan CCS hızlı şarj arayüzüdür.

Elektrikli ekskavatörler hem pil hem de kablo modunda çalıştırılabilir. Dahili bir şarj cihazına sahiptirler ve standart bir CEE üç fazlı güç soketi aracılığıyla bir şantiye dağıtım panosunda şarj edilebilirler. Oslo'da kullanılan ZE85 ekskavatöründe, şarj süresini bir saatin dörtte üçüne indiren bir DC şarj bağlantısı bulunur.

SUNCAR tarafından geliştirilen araç tarafı modüler DC şarj sistemi INTERFLOW ile böyle bir DC hızlı şarj arayüzü, çok az çaba sarf ederek bir araca veya makineye entegre edilebilir. Elektrikli araçlardan bilinen CCS (Kombine Şarj Sistemi) protokolüne göre, sistem 280 kW'a kadar yüksek voltajlı akülerin DC hızlı şarj edilmesini sağlar. Bu sistem, 800 VDC'ye kadar sistem gerilimi ve maksimum 350 A şarj akımına sahip pille çalışan herhangi bir araca veya makineye entegre edilebilir ve bir yerleşik şarj cihazıyla birleştirilebilir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

BMZ 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 530 bin ton çelik üretti

26 Nisan 2024 Cuma

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun