9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Binaların Yüzünü Güldüren Dış Cephe Kaplamaları

Dış cephe dizaynı, bir evin çehresini oluşturur. Eskiye nazaran günümüzde bina cephelerinde farklı dokulardan zengin renk alternatiflerine her bütçeye uygun kaplama malzemeleri bulunuyor. Bir Yapı İnşaat Sahibi Kerem Güney ile dış cephe kaplamaları üzerine konuştuk...

Binaların Yüzünü Güldüren Dış Cephe Kaplamaları

Pratik dış cephe kaplama türleri, çoğumuzun yalnızca mantoloma olarak algıladığı fakat bundan çok daha değişik şekillerde yapılan ayrıca kendi içinde mantolomayı da içeren bir kaplama çeşididir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte binaların estetik görünümleri ve yalıtımları için birçok dış cephe kaplama çeşitleri üretilmiştir. Binaların dış cephelerine monte edilebilen kaplamalar hafif olmaları sebebiyle binaya ek yük getirmeden uygulanabilmektedir.

Bir Yapı İnşaat Sahibi Kerem Güney ile dış cephe kaplamaları üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Kerem Güney, İzmir’de dış cephe kaplaması olmayan yapıların çoğunda büyük sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek, “Dış cephe kaplama yapılmayan yapıların yarattığı sıkıntıların başında küf, nem, rutubet ve kabarmalar geliyor. Isınma problemlerimizi de beraberinde getirmektedir. Dış cephe kaplama bütün bu sorunların çözümü olmaktadır. Yaşadığımız konutların olumsuz hava koşullarından etkilenmesine izin vermemektedir. Ne yağmur, rüzgar, kar ne de güneş konutlara dış cephe kaplama sayesinde zarar verememektedir. Dış cephe kaplaması göze de hitap eden bir estetikliğe sahiptir. Oturduğumuz binaların dışardan mükemmel bir şekilde gözükmesine olanak sağlamaktadır. Dış cephe kaplamaları pek çok farklı malzemeden yapılmaktadır.Herkes kendi zevkine ve gönlüne göre yapılarını inşa ettirebilmektedir. Kişilerin zevk ve isteklerine uygun olan kaplama malzemeleri ile harika yapıtlar yapılmaktadır” dedi.

Ekonomiye katkı

Dış cephe kaplamalarının binaları dış etmenlerden koruyarak ömrünü uzattığına, ısı ve ses yalıtımı sağladığına da değinen Kerem Güney, olumlu yönlerini şöyle sıraladı:

“Kışları soğuk havadan yazları ise sıcak havadan bizi korumaktadır. Soğuk havalarda sıcak havanın dışarı çıkmasını engellemekte yazları ise sıcak havanın içeri girmesini engellemektedir.
Binalarımızın hasar oranını azalttığını söylemek mümkündür. Yapılan dış cephe kaplama sayesinde yapılarımızın küflenmesini, nemlenmesini, rutubetlenmesini ve kabarmasını engellemekte. Bu şekilde hem binamızın sağlığını hem de bizim sağlımızı korumaktadır. Dış cephe kaplama faydaları içerisinde sağlımızı korumakta var. Sağlamış olduğu ısı ve ses yalıtımı sayesinde ekonomimize de fayda sağlamaktadır. Dış cephe kaplama malzemelerimizin kalınlığını arttırarak ısıdan tasarruf etmemizi sağlayabiliriz. Dış cephe kaplama faydaları hayatımızı konfora ulaştırmaktadır. Faydalarından bir tanesi de konutlarımıza görsellik kazandırmasıdır.”

Malzemeye dikkat

Dış cephe kaplamalarının dikkat ve titizlik isteyen bir iş olduğunun altını çizen Kerem Güney, dış cephe kaplamalarda dikkat edilecek hususlarda birinin de kullanılan malzemeler olduğunu söyledi. Yalnızca dış cephe için olan malzeme kullanımının olması gerektiğini belirten Kerem Güney, “Dış cephe levhaları özel üretimdir. Bu levhalar dış etmenlere dönük üretilmektedir. Binanızın koruma kalkanı demek çok doğru olacaktır. Dış cephe kaplama uyarılar başında gelen en önemli uyarıdır” dedi.

Malzeme fiyatı etkiliyor

Fiyatların binaya, kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterebileceğini söyleyen Güney, “Dış cephe kaplama fiyatı binaların ölçü ve boyutlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı binaların metrekare  alanı büyük bazıların da küçüktür. Bu gibi etkenler fiyatı etkilemektedir. Herkesin istediği malzemeye göre kaplama imkanı sunuluyor. Kullanılacak olan malzemeler dış cephe kaplama fiyatı belirleyen hususlardandır. Her malzemenin özelliği farklıdır. Birbirinden farklı özelliklere sahip olan malzemeler fiyatı belirlemektedir” ifadelerini kullandı.

Dış cephe mantolama

Mantolama, binaların yalıtım amaçlı giydirilmesi işlemidir. Adı üzerinde manto gibi bir araç niteliği taşıyan, cephe dizaynında ısı yalıtımının sağlandığı bir kaplama aşamasıdır. Bina cephe kaplamalarında dıştan, içten ve sandviç duvar olmak üzere farklı yöntemler kullanılır. Isı yalıtımının sürekliliği sağlanır. Dış cephe kaplamalarında en önemli ihtiyaçlardan biri ısı yalıtım sistemini kurmaktır. Sadece sıcaklıklık değil serinliğin de sağlanması açısından yalıtımın önemi yadsınamaz. Uzun vadede ekonomik açıdan kazanç sağlar. Isı kaybını önlemesi açısından kışın daha sıcak bir ortam oluşturur ve fatura ücretlerinin düşmesini sağlar.

Ahşap Kaplamalar

Dış cephe kaplama modellerinden bir diğeri ise ahşap kaplamalardır. Ahşap kaplamalar binalara doğal bir görüntü vermektedir. Hava bariyeri sayesinde nefes alan bir kaplama malzemesidir. Diğer cephe kaplamalarına göre daha hafiftir. Sistemle birlikte uygulanacak yalıtım ile birlikte binaları dış etkilerden koruduğu gibi, estetik görünümü ile de çevresini güzelleştiren bir dış cephe kaplamasıdır. . Düzgün yalıtım yapıldığında gayet tercih edilebilecek bir dış cephe kaplama yöntemidir. Ancak ahşapın yanıcı özelliğinin yüksek olması sebebiyle her ne kadar göze hoş görünse de dış cephede tercih edilme oranı düşüktür.

Prekast Dış Cephe Kaplamaları

Prekast Dış Cephe Kaplamaları ise üstün dayanım özelliği olan bir beton uygulamasıdır. . Silis kumu ve beyaz çimentonun karışımından elde edilir. Türkiye’de kullanımı yaygınlaşan prekast,her türlü binaya uygulanabilme özelliğine sahiptir. “Glass Fiber Reinforced Concrete, GFRC” olarak bilinen prekast, fiber beton kaplama ya da çimento panelleriyle birlikte birçok farklı mimari uygulamada kullanılmaktadır. Dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılan prekast su,nem,ısı ve ses yalıtım kabiliyetine sahiptir.

Alüminyum Kompozit Kaplamalar

Alüminyum kompozit dış cephe kaplama sistemi, yanyana gelen düz alüminyum kompozit plakalardan oluşan ve alüminyum veya galvanizli çelik ankrajlar aracılığıyla döşemeye bağlanır. Alüminyum cephe kaplama yöntemi, hafif ve ince bir yapıdadır. Binalara, yalıtım açısından düzgün bir ısı ve ses yalıtımı uygulanabilir bir yöntemdir. Farklı renklerde ve görünüşlerde üretilebildiğinden binalara görsel olarak farklılık katmaktadır. Diğer malzemelere göre daha hafiftir cepheye ek yük getirmez. İmalat aşamasında işlenmesi, daha sonra bakımı ve temizliği kolaydır. Granit ve ahşap desenli gibi seçenekleri mevcuttur. İç cephelerde de kullanılabilir.

Yalı Baskı Dış Cephe Kaplamaları

Doğal malzemeler kullanılarak üretilen yalı baskı cephe kaplamaları sahip olduğu ahşap görünümü ile cephelere estetik bir görünüm kazandırır. Üzerine boya uygulaması yapılabilir, neme karşı dayanıklıdır kabarma ve dökülme yapmaz, uzun süreli dayanım özelliğine sahiptir, ısıya ve ateşe dayanıklıdır, her türlü binaya rahatlıkla uygulanabilir. EPS ısı yalıtım levhalarının üzerine akrilik esaslı elyaflı sıva kaplanması yöntemi ile üretildiği için, hem ısı hem de su yalıtımı kabiliyeti vardır, dış cephe kaplama firmaları uygulama kalitesine göre  yüzde 50-60 arası ısı yalıtımı sağlayabilir.

Doğal Taş Dış Cephe Kaplamaları

Adından da anlaşılabildiği gibi cephelere doğan taş görünümü veren, sağlam, dış etkenlere dayanıklı bir dış cephe kaplama yöntemidir. Dış cephe kaplama çeşitleri açısından dekoratif yönü ağır basan bu yöntemde, kendine has taş rengi bulunan bisküvit tuğlalar kullanılmakta ve binaların görünüm açısından zenginleşmesi ve çevre düzenini sağlamak amacıyla kullanabilmektedir. Taş kaplama uygulamaları konutların çevresel faktörlerden kaynaklı darbe ve aşınımlara karşı koruma sağlama amacı ile kullanılabileceği gibi konutların toprak zemin ile temasını engellediği için cephe ve çevre düzenini sağlamak amacı ile de kullanılabilmektedir. Özellikle bisküvit tuğlalar kullanılarak uygulanan taş kaplamalar kendine has rengi ile cephelerde farklı tasarımlar oluşturmakta ve konutlarınıza değer katmaktadır.

Tuğla duvar kaplama

Hem sıcak bir atmosfer oluşturmak hem de natürel dokuları duvar zeminlerine taşımak istiyorsanız, geçmişten günümüze kullanılan bir doğal malzeme olan tuğlalar muntazam bir cephe görünümü oluşturmaktadır. İster doğal bir cephe malzemesi olarak kullanın, ister yapay malzemelerle tuğla duvar görünümü kazandırın; tuğla duvar kaplamaları son derece huzur veren bir atmosfer oluşturmanızı sağlayacaktır. Özellikle kırsal stil, klasik stil ya da rustik tarz evlerde sıklıkla kullanılagelmektedir. Sıcak bir atmosfer oluşturmayı kolaylaştırır. Doğal bir malzeme olması itibariyle huzur veren bir görünüm oluşturmanızı sağlar. Farklı renk ve dokularda alternatiflerle binanızda uygulanacak stil ve tarza göre renk alternatifleri mevcuttur. Gerçek bir tuğla duvar örme maliyeti daha fazla olacağından yalnızca tuğla duvar kaplama malzemeleri ile son derece muntazam bir cephe dizaynı yapmak mümkün olacaktır ve ekonomik bir çözüm olacaktır.

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe

İsviçre çelik endüstrisi krizde: Mali zorluklar ve destek beklentileri mevcut

19 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun