9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Batı Anadolu Grubu Borlu Çimento Üretti

Batı Anadolu Grubu, yeni nesil ürünü borlu çimento ile daha çevre dostu, düşük maliyetli, fiziksel etkilere karşı dayanıklılığı yüksek yapılar inşa edilmesine ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.

Batı Anadolu Grubu Borlu Çimento Üretti

Batı Anadolu Grubu, yeni nesil ürünü borlu çimento ile daha çevre dostu, düşük maliyetli, fiziksel etkilere karşı dayanıklılığı yüksek yapılar inşa edilmesine ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor. Dünya çimento endüstrisinin geleceğin stratejik yapı malzemesi olarak kabul ettiği borlu çimento üretimi, grubun İzmir Bornova’da bulunan Batıçim fabrikasında, borlu kil atığı kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Endüstriyel bir atığın başka bir sektörde hammadde olarak değerlendirilmesinin çevresel sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Batı Anadolu Grubu İcra Kurulu Üyesi Feyyaz Ünal, enerji verimliliğinin arttırılması yönünde ciddi yatırımlar yaptıklarını ve atık kullanımına öncelik verdiklerini söyledi. Ünal, Batıçim ve Batısöke çimento fabrikalarında çevre ve enerji verimliliği projelerine 5 yılda yaklaşık 100 milyon TL yatırım gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Türkiye’nin bor madeni açısından dünyadaki toplam bor rezervlerinin yüzde 72’sine sahip olduğunu vurgulayan Ünal, bu rezervlerin işlenerek borlu ürünlerin elde edildiğine değindi. Bor minerallerinin zenginleştirmesi sonrasında atık olarak borlu kil oluşturulduğunu dile getiren Ünal sözlerine şu şekilde devam etti:

“Batıçim olarak bor kaynaklarına yakın bir konumda bulunmamız, nakliyesi sırasındaki oluşacak karbon emisyonlarının mümkün olduğunca düşük olması konusunda avantaj sağlamaktadır. Yaptığımız çalışmalarda borlu kil atığı ile yapılan borlu çimento çalışması sonucunda normal betona göre daha yüksek dayanım elde edebildik. Borlu çimentonun yüksek dayanıma sahip olmasından dolayı beton yollarda; düşük hidratasyon ısısı nedeniyle de tüp geçit ve baraj gibi kütle beton alternatifi olarak kullanıldığı çalışmalarda mevcut.”

Borlu çimento üretimi sırasında yüzde 8-10 oranında daha az yakıt harcanarak enerji tasarrufu, karbondioksit emisyonunda da yüzde 25’lere varan azalma sağlanıyor.

Batıçim çimento fabrikasında oluşan atıkların, yakıt ve alternatif hammadde olarak da kullanılması sonucunda daha az enerji ile çimento elde edilebildiğini ekleyen Ünal, çimento sektörünün enerji verimliliği projeleri ve atık yönetiminde aktif bir rol üstlenmesine dikkat çekti. Feyyaz Ünal, bu sayede sektörün çevresel etkisi yüksek bir endüstri olma noktasından bugün sürdürülebilir kalkınmanın yaygınlaştırmasında kent yönetimlerinin ve diğer endüstrilerin çözüm ortağı konumuna geldiğini belirtti.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

BMZ 2024 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 530 bin ton çelik üretti

26 Nisan 2024 Cuma

Shenfeng Mısır'da fabrika kurarak ekonomik bağları güçlendirecek

24 Nisan 2024 Çarşamba

GravitHy ve EDF elektrik tedariki için anlaşma imzaladı

22 Nisan 2024 Pazartesi

Japon şirketleri Çin endişeleri artarken odaklarını ABD'ye kaydırıyor

20 Nisan 2024 Cumartesi

MMK 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin sonuçları açıkladı

18 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun