10.045,74 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,67 EUR EUR EUR
32,38 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,49 TRY Faiz Faiz
84,03 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,53 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,56 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,58 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.407,35 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İnşaat sektöründe kadının adı yok

TÜİK verilerine göre; temmuz ayı inşaat sektöründe çalışan erkek sayısı 1 milyon 590 bin kişi iken bu sayı kadınlarda sadece 79 bin. Tablo; inşaat sektöründe kadınların arzu edilen konumda olmadığını gösterirken, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin ilk kadın Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Neden bizim mesleğimizin cinsiyeti var diye sorgulamak gerekli” dedi...

İnşaat sektöründe kadının adı yok

Ülkemizin kanayan yarasıdır işsizlik. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Temmuz döneminde 4 milyon 227 bin kişi oldu. Temmuz 2019'da yüzde 64.1 olan erkeklerin istihdam oranı temmuz 2020'de yüzde 60.6'ya ve temmuz 2019'da yüzde 29.1 olan kadınların istihdam oranı ise temmuz 2020'de yüzde 26.8'e geriledi.

Kadın istihdamının sektörel dağılımına baktığımızda ilk sırayı hizmet sektörü alırken, en son sırayı ise inşaat sektörünün alması dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl temmuz ayında 53 bin kadın inşaat sektöründe istihdam edilirken, bu sayı 2020 temmuz ayında sadece 79 bine ulaştı.

Erkeklerin inşaat sektöründeki oranına baktığımızda ise tablo değişiyor. İnşaat sektöründe erkeklerin istihdam oranı geçtiğimiz yıl temmuz ayında 1 milyon 501 bin kişi iken, 2020 temmuz ayında bu sayı 1 milyon 590 bin kişiye ulaşıyor.

‘Kadın - erkek farkı yok’

Tabloya göre; evlerde erkeklere göre çok daha fazla vakit geçiren kadınlar, binaların inşasında henüz arzu edilen düzeyde söz sahibi değiller…’Erkek işi’ olarak görülen inşaat sektörü, kadınların katılımıyla daha kaliteli ve estetik kaygısı yüksek bir iş koluna dönüşmeye başlaması için verilen çabalar ise umut verici.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube’nin ilk kadın başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, erkek egemen bir sektörde başarılı işlere imza atan bir mühendis. İnşaat sektörünün erkek mesleği olduğuna dair bir algının oluşmasını eleştiren Ayatar, “Bu algının hiçbir geçerliliği olmadığını düşünüyorum. İnşaat mühendisliği, teknik bilginin yanında idarecilik ve organizasyon yeteneği gerektiren bir meslektir. Bu konularda, kadın ile erkek arasında herhangi bir fark bulunmazken, neden bizim mesleğimizin cinsiyeti var diye sorgulamak gerekli. Kadın mühendisin şantiyede değil de ofiste çalışması gerektiğini düşünenler de kendini bu noktada sorgulamalıdır” dedi.

‘Cam bariyerle karşılaşıyoruz’

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde kadın üyelerin yüzde 10 civarında olduğunu vurgulayan İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, kadın inşaat mühendislerinin çoğunun okurken, mezuniyet sonrası çalışacağı alanı belirlerken ve çalıştığı yerde terfi durumu söz konusu olduğunda cam bir bariyerle karşılaştığını ifade etti.

“Bir kişinin işe yatkınlığını yeteneği, deneyimi hatta kişilik özellikleri belirleyebilir ama cinsiyeti belirleyemez” diyen Ayatar, sözlerine şöyle devam etti: “Toplumun bize biçtiği ve sorgulanması gereken rollerden yola çıkarak mühendislik hizmeti ne alınabilir ne de gerçekleştirilebilir. Bu noktada, şubemizde kadın öğrencilerimize yönelik başlattığımız  ‘Beyaz Baretli Kadınlar Projesi’nin’ yayılmasının farkındalığı artıracağına inanıyorum.  Yönetici pozisyonunda olan kadın meslektaşlarımızın da deneyimlerini paylaştıkları projemiz kadın öğrencilerimizin kendilerine olan güvenlerini artırırken, aslında üretimde var olan kadınların görünür olması gerektiğini bir kez daha bize gösteriyor.”

Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu

Yayınlayan: Nihal Özken

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Vale ve BHP'den Mariana felaketi için 24,88 milyar dolarlık anlaşma teklifi

2 Mayıs 2024 Perşembe

OYAK, Çin'de yeni üretim tesisi kuruyor

2 Mayıs 2024 Perşembe

KARÇEL, Avrupa’da büyümeye devam ediyor

30 Nisan 2024 Salı

Khouzestan Steel, İran'da küresel çelik ihracat lideri konumuna yükseldi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Iron and Steel for Mines and Quarries şirketi Mart ayında rekor satış gerçekleştirdi

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun