9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İMSAD Ekonomi Danışmanı Gürlesel: 2024 yılında inşaat malzemesi ihracatının yükselmesini bekliyoruz

'Gündem Buluşmaları' toplantısının 55'incisi Türkiye İMSAD öncülüğünde, 'Ekonomide Rasyonel Zemine Dönüş Süreci, İnşaat Sektörü ve Malzeme Sanayisi için Beklentiler' başlığı altında online olarak gerçekleştirildi.

İMSAD Ekonomi Danışmanı Gürlesel: 2024 yılında inşaat malzemesi ihracatının yükselmesini bekliyoruz

Toplanı, İzocam ve Demirdöküm’ün katkılarıyla 28 Eylül 2023 Perşembe günü online olarak gerçekleştirildi. 'Ekonomide Rasyonel Zemine Dönüş Süreci, İnşaat Sektörü ve Malzeme Sanayisi için Beklentiler' başlığı altında gerçekleşen toplantıda, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, sektöre ilişkin beklentilerini paylaştı.

"Enflasyon, durgunluk ve büyüme kaygısı tüm dünyaya yayılmış durumda"

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, açılış konuşmasına enflasyon, durgunluk ve büyüme kaygısının dünya geneline yayıldığından bahsederek giriş yaptı. Piyasalar ve tüm sektörler için rasyonel zemine geçişte önceliğin güven ortamının sağlanması olmasındaki beklentinin çok yüksek olduğunu belirtti. 6 Şubat depremleri ve seçim sonrası ekonomide kur, faiz, enflasyon, maliyet, fiyat ve rekabet gibi unsurların etkilerinden bahsetti. Enflasyon, durgunluk ve büyüme kaygısının sadece Türkiye'de değil tüm dünyada hakim olduğuna dikkat çeken Ferdi Erdoğan finansal problemlerin de gözlemlendiğine vurgu yaptı. Ferdi Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Geçtiğimiz aylarda IMF 5 risk açıkladı. Açıklamada en başta küresel enflasyon yer alırken, küresel jeografik gelişmeler ve bunların sorunları, Çin'in dünya ekonomisini etkileyen performansı, finansal kaynaklara ulaşım ve bunun getirdiği maliyet birbirini takip etti ve tüm bunlara bloklaşma eklendi. Diğer taraftan OECD son yayımladığı raporda 4 öneri ve 4 uyarıda bulundu. Bu raporlarda da ilk sırada enflasyon yer aldı. Ardından düşük büyüme gelirken, Merkez Bankalarının sıkı para politikalarının ülkelerde yaşattığı finansal kaynaklara ulaşım ve bunun maliyeti gündeme geldi. Takiben küresel istihdama odaklanıldı. Biz de toplantımızda bütün bunların ışığında küresel ekonomi, dünyadaki gelişmeleri ve sonrasında ülkemizdeki durumu değerlendireceğiz."

"Enflasyondaki düşüş beklentisi 2024'te inşaat malzemesi ihracatını artıracak"

Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel sunumunda dünya ekonomisindeki sıkı para politikaları ve ihracat pazarlarında inşaat sektörü ve malzeme talebindeki gelişmelere değindi. Dr. Can Fuat Gürlesel, ayrıca Türkiye ekonomisinde rasyonel zemine geri dönüş, enflasyonla mücadele hedefleri ile inşaat sektörü ve malzeme sanayisi için yakın dönem öngörülerini paylaştı. 2024 yılında inşaat malzemesi ihracatının yükselmesini beklediklerini söyleyen Dr. Can Fuat Gürlesel, "Türkiye'nin en çok malzeme ihraç ettiği pazarların başında gelen ABD ve Avrupa, 2023 yılında enflasyonla mücadele etmekte zorlandı. Bu da Türkiye'nin inşaat malzemesi ihracatına olumsuz yansıdı. Gelinen noktada 2023'ün ilk 8 aylık verilerine baktığımızda, yıllık inşaat malzemeleri ihracatı 30 milyar dolara kadar gerilemiş durumda. Ancak özellikle 2024'ün ikinci çeyreği itibarıyla hem ABD hem de Avrupa'da enflasyonun düşme beklentisi, Türkiye'nin inşaat malzemesi ihracatına olumlu yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.

"Yurt dışından kaynak girişi ile deprem bölgesindeki faaliyetler hızlanacak"

Orta Vadeli Program hedeflerinin işlere etkisi açısından öne çıkan verilere değinen Dr. Can Fuat Gürlesel "Orta Vadeli Programda özellikle inşaat sektörüne yönelik bir başlık yer almasa da Afet ve Risk Yönetimi başlığı altında yapılacak 23 adet madde yer alıyor. Eskiden OVP'ler sosyal konut gibi başlıklardan oluşuyordu. Ama yeni OVP tamamen afet ve risk yönetimine odaklanmış durumda" dedi ve sunumunu, inşaat sektörüne yönelik beklentilere yer vererek şu ifadelerle sonlandırdı "Eğer yurt dışından kaynak girişi sağlanabilirse deprem bölgesindeki faaliyetler ve kentsel dönüşüm faaliyetleri hızlanacaktır. Yerel seçimlere yaklaşırken yerel yönetimlerin de hızlanacağını düşünüyoruz. Özel sektör de şimdiden yapı izinlerini almaya yönelebilir. Deprem riski taşıyan bölgelerde ise dönüşüm hedeflerinin kamu düzenlemelerine bağlı olarak hareketli kalacağını ve hareketlenmenin daha da artacağını bekliyoruz."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Pakistan Steel Mills’in canlandırılması için komite kuruldu

27 Nisan 2024 Cumartesi

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Koreli çelik devlerinin performansı ilk çeyrekte düşüş gösterdi

27 Nisan 2024 Cumartesi

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin'in çelik fazlası sorunu küresel boykotlarla karşı karşıya

27 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun