9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

IMF, Nisan 2023 Küresel Finansal İstikrar Raporu’nu yayınladı

Uluslararası Para Fonu (IMF), finansal istikrar raporunda risklerin ciddi boyuta ulaştığı uyarısını yaptı. Sistemin yüksek enflasyon ve faiz oranlarıyla sınandığını belirten IMF, Küresel Finansal İstikrar Raporu’nda, enflasyon döneminin beklenenden daha uzun sürmesiyle merkez bankalarının işinin zorlaştığını belirtti.

IMF, Nisan 2023 Küresel Finansal İstikrar Raporu’nu yayınladı

IMF tarafından yayınlanan raporda, geçen yılın ekim ayından bu yana küresel finansal sistemin sarsıntılar geçirdiğine ve finansal istikrar risklerinin artışta olduğuna değinildi. Buna bağlı olarak ABD’de Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’ın iflasları ve Credit Suisse’e azalan güvenin ardından UBS tarafından devralınmasının ve yaşanan zorlukların güçlü bir hatırlatıcısı olarak kalacağının üzerinde duruldu.

Sosyal medya ile güçlenen yeni teknolojilerin, olayların hızlı bir şekilde tüm dünyadaki bankalara ve finans piyasalarına yansımasına değinen rapor içerisinde bunun riskli varlıkların da satılmasına neden olduğu belirtildi. Tüm bunların aynı zamanda, 1987 yılında yaşanan Kara Pazartesi ile karşılaştırılabilir boyutlarda, para politikası faiz oranı beklentilerinin önemli ölçüde yeniden fiyatlanmasına yol açtığı bilgisine dikkat çekildi.

Raporda bir yandan da Politika yapıcıların sistemik riskleri durdurmaya yönelik tepkilerinin piyasadaki endişeleri azalttığı işaret edildi. "Ancak piyasa güveni kırılgan olmaya devam ediyor ve yatırımcılar finansal sistemin temel sağlığını yeniden değerlendirdikçe, bir dizi kurum ve piyasada gerginlikler hala görülüyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, temel sorunun piyasa katılımcıları ve politika yapıcıları arasında olduğu üzerinde duruldu. Yaşanan son olayların sistemi yeniden sınayacak başka bir durumun gerçekleşme olasılığı olup olmadığının, ya da on yıldan uzun süredir bol likiditenin arkasından daha sert parasal ve finansal koşulların yaşanmasının getirdiği zorlukların değerlendirmeleri yapıldı.

Banka dışı finansal kuruluşlarda da gizli kalmış olabilecek kırgınlıklara dikkat çeken raporda bunu sebebinin özellikle büyük bankalardaki mali sistemlerin, ani değişimlerinin büyük çaplı etkileri olduğu söylendi.

Ayrıca raporda, "Finansal piyasalarda ortaya çıkan stres, enflasyonist baskıların beklenenden daha kalıcı hale geldiği bir dönemde merkez bankalarının işini zorlaştırıyor." ifadesi kullanıldı.

Finansal istikrar risklerini ele almayı amaçlayan araçların uygunluğunun merkez bankalarının para politikası hedeflerini finansal istikrar hedeflerinden ayırmasına yardımcı olması gerektiği vurgulanan raporda, merkez bankalarına enflasyonist baskıları ele almak için politikalarını sıkılaştırmaya devam etmelerine izin vermesi gerektiği kaydedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Ekonomiye güven nisanda geriledi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

25 Nisan 2024 Perşembe

Bakan Işıkhan: Türkiye en fazla büyüme kaydeden ülkeler arasındadır

25 Nisan 2024 Perşembe

ABD'de imalat PMI son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi

24 Nisan 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun