9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Habaş çelik sektör birincisi oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2022 yılında Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçı firmalarını açıkladı. Habaş çelik sektör birincisi oldu.

Habaş çelik sektör birincisi oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi, 2022 yılında Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçı firmalarını açıkladı. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Mehmet BAŞARAN'ın yürüttüğü, HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş. çelik sektör birincisi oldu.

Faaliyet gösterdiği birçok alanda Türkiye liderliğini sürdüren HABAŞ, son 15 yıldır uzun ve yassı çelik ihracatında birincilik bayrağını taşımaya devam etmektedir. HABAŞ, 1956 yılında kurulmuş bir şirkettir. Sınai ve tıbbi gazlar üretimi ile başlayan sanayiciliğini bugün, ülkemizin önde gelen gruplarından biri olarak demir çelik, LPG, doğal gaz, ağır makine imalatı, enerji ve bankacılık, otomotiv ve gemi inşa sektörlerinde devam ettirmektedir.

Sınai ve Tıbbi Gazlar sektörünün lider firması konumunda olan HABAŞ, ülke çapında yaygın tesislere, yüksek üretim, depolama ve nakliye imkanlarına, geniş bayi ağına, teknik destek ve bakım ekiplerine sahip olup Türkiye’nin giderek artan sınai ve tıbbi gazlar talebi doğrultusunda kapasitesini, satış noktalarını ve ürün gamını sürekli geliştirmektedir.

Sırbistan ve Makedonya olmak üzere diğer komşumuz olan çevre ülkelerin de ihtiyaç duyduğu medikal oksijeni doğrudan ve dolaylı olarak sağlayarak destek olmuştur. Sıvı oksijen dışında, sıvı azot, sıvı argon, sıvı karbondioksit, sıvı helyum, asetilen, hidrojen, narkoz, kaynak gazları, gıda gazları, gaz karışımları, yüksek saflıkta ve özel gazlar yurt çapındaki HABAŞ tesislerinde üretilmekte, depolanmakta ve müşterilere tedarik edilmektedir.

Türkiye’nin en önemli ve öncelikli sektörlerinin başında gelen Demir Çelik Sektörü, HABAŞ’ın sektör lideri olduğu faaliyet alanlarından bir diğeridir. 1987 yılında Aliağa’da üretime başlayan HABAŞ demir çelik tesisleri, bugün 4.7 milyon ton sıvı çelik üretme kapasitesine sahiptir. Yeni yatırımlar ile 2024 yılı başında bu kapasite 7.5 milyon tona çıkmaktadır.

2022 yılı dünyada yaşanan olaylar, Ukrayna-Rusya savaşının üretim ve tedarik zincirine darbe vurması ve Rusya’ya konulan ticari yasaklar doğrudan ve dolaylı olarak demir çelik sektörünü olumsuz etkilemiştir. En önemli ihracat pazarlarımızdan AB ve ABD’nin Türkiye’ye karşı devam ettirmekte oldukları haksız koruma önlemleri, 2022 yılında etkisini daha fazla hissettirmiş, ihracatımız için engeller oluşturmaya devam etmiştir.

Sektör oyuncuları olarak, üretim maliyetlerimizde yaşanan önemli artışlar rekabet etme gücümüzü zayıflatırken Uzak Doğu’dan ülkemize ve önemli ihracat pazarlarımıza yapılan sürekli ve yüksek tonajdaki satışlar ile de rekabet etmek durumunda bırakıldık. Buna rağmen uzun ve yassı çelik ürünlerini, beş kıtada, 40 ayrı ülkeye ihraç eden HABAŞ’ın 2022 yılı ihracatı 1.4 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu başarımızın en önemli nedeni; HABAŞ olarak piyasa şartlarına çok hızlı uyum sağlayabilmemiz, piyasanın gerçeklerini kısa sürede kavrayabilmemizdir. Bu da sektörümüzün en güçlü olduğu özelliği olan tecrübeye sahip olmamızdır. Ayrıca, HABAŞ ihracatta ülke bazında faaliyet gösterdiği pazarları çeşitlendirmekte, taleplerini karşılayabildiği kullanıcı sektörleri geliştirmektedir. Bu uygulamasıyla da süreklilik esasına dayalı olarak müşteri sayısını ve niteliğini arttırmaktadır. 

HABAŞ, nervürlü inşaat çeliği, filmaşin, sıcak haddelenmiş yassı çelik, temperlenmiş, asitlenmiş, yağlanmış yassı çelik, desenli çelik, dilinmiş yassı çelik bobin ve çelik lehva üretimine devam etmektedir. 2022 yılında yeni pazarlar ve yeni ürünler ile rekabet gücünü daha da arttırmış olmasıdır. 2022 yılında alınan kararlar ile gelecek yıllarda devreye alınacak tesislerimiz; Levha Haddehanesi, Soğuk ve Galvanizli Üretim Tesisleri, Teneke hattı; söz konusu yatırımlar ile iç ve dış piyasalarda, gemi inşaa sanayi, makine sanayi ve yapı sektöründe ihtiyaç duyulan ağır levha talebi, otomotivde ve ambalaj sanayiinde ihtiyaç duyulan geniş ebatlı kaplamalı saçları kapsamaktadır.

ENERJİ- LPG sektörünün önde gelen kuruluşları arasında yer alan HABAŞ, dolum ve depolama tesisleri, deniz terminalleri, geniş nakliye filosu ve bayi ağıyla LPG’yi tüplü, dökme ve otogaz olarak tüketicilere sunmaktadır. HABAŞ, doğalgaz sektörünün liberalleşmesinin ardından gerekli lisansları almış ve doğalgazın henüz ulaştırılamadığı noktalardaki müşterilere ilk defa sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik sistemini geliştirmiştir. HABAŞ, aynı zamanda, tüketimi daha düşük düzeyde olan müşterilerin ihtiyacını karşılamak amacıyla sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) tedarik zincirini de geliştirip piyasaya tanıtan ilk firmadır. Enerjinin her alanında var olmayı hedefleyen HABAŞ, elektrik üretimi alanında da büyük yatırımlar gerçekleştirmiş ve ülkemizin önde gelen şirketleri arasında 860 MWh’a yerini almıştır

HABAŞ’ın faaliyet konularından biri de endüstriyel tesislerin imalatıdır. Farklı sanayi kolları için proses tesisleri, hava ayrışım tesisleri, çelik üretim tesisleri, haddehaneler, elektrik üretim tesisleri, gaz dolum ve depolama tesisleri gibi işletmelerin anahtar teslimi kurulumunu gerçekleştiren ve geniş işleme, kaynak ve şekillendirme makine parkına sahip olan HABAŞ Endüstri Tesisleri, bu alanda AR-GE mühendislik hizmetleri de sunmaktadır. Türkiye’nin ilk yüksek basınçlı dikişsiz çelik tüp üreticisi olan HABAŞ, her türlü dikişli ve dikişsiz basınçlı gaz tüplerinin, tek ve çift cidarlı depolama tanklarının, gazlaştırıcıların, atık ısı kazanları ve benzeri makine ve ekipmanların da imalatçısı konumundadır. “Yüzde 100 Yerli” sermayeli HABAŞ Grubu, ayrıca bankacılık sektöründe de faaliyet göstermektedir. HABAŞ iştiraki olan Anadolubank, Türkiye’nin genç, dinamik ve yüksek gelişme potansiyeline sahip bankalarından biridir. 1997 yılında Özelleştirme İdaresi’nden satın alındığında üç şubesi olan Anadolubank, kesintisiz büyüme temposuyla bugün 116 şubede toplam 1660 çalışanıyla müşterilerine hizmet sunmaktadır. Bunun yanında Anadolu Leasing, Anadolu Faktoring, Anadolu Yatırım ve Hollanda merkezli Anadolubank N.V. de HABAŞ Grubu içerisinde faaliyet gösteren finans kuruluşlarıdır. HABAŞ Grubu, kaliteli insan gücü ve güçlü sermayesiyle ülke ekonomisinin büyümesine verdiği katkıyı önümüzdeki yıllarda artırarak yoluna devam edecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Pakistan Steel Mills’in canlandırılması için komite kuruldu

27 Nisan 2024 Cumartesi

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Koreli çelik devlerinin performansı ilk çeyrekte düşüş gösterdi

27 Nisan 2024 Cumartesi

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin'in çelik fazlası sorunu küresel boykotlarla karşı karşıya

27 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun