9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İzmir ile Kocaeli Arasına Teknoloji Koridoru!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli ile İzmir arasında kurulacak teknoloji koridorunda oluşacak bilgi birikimiyle küresel arenada rekabetçi bir teknoloji üssü oluşturmanın peşinde olduklarını söyledi.

İzmir ile Kocaeli Arasına Teknoloji Koridoru!

Online olarak gerçekleşen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) mayıs ayı meclis toplantısına katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu yılın ilk 4 ayında İzmir’e verilen yatırım teşviklerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 93 artış gösterdiğini açıkladı. Dünya gazetesinden Nihat Delibaşı'nın haberine göre, bu teşvikler sayesinde 3 milyar liralık sabit yatırımla 4 bin kişilik istihdam sağlanacağını kaydeden Varank, ayrıca Kocaeli’den İzmir’e teknoloji koridoru kurulacağını, burada oluşacak bilgi birikimiyle küresel arenada rekabetçi bir teknoloji üssü oluşturmanın peşinde olduklarını belirtti.

Meclis üyelerine hitap eden Bakan Varank, yaz aylarıyla birlikte ekonomide hissedilir bir canlanma öngördüklerini kaydetti. Koronavirüs salgını sonrası Türkiye’nin üretim kabiliyeti, lojistik avantajı ve dinamik iş gücü ile cazibe merkezi haline geleceğini dile getiren Varank, “Sahip olduğumuz bu artıları, somut ve sonuç alabileceğimiz işlere dönüştürmeliyiz. Biz bakanlık olarak üretimde istikrarı ve rekabeti artıracak politikalarla reel sektörün yanında olacağız” diye konuştu.

“Yüksek potansiyele sahip”

Bu senenin ilk dört ayında İzmir’e verilen yatırım teşviklerinin, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 93 arttığını, bu teşvikler sayesinde 3 milyar liralık sabit yatırımla bin yeni istihdam sağlanacağını ifade eden Varank, “Yatırım iştahınızın önümüzdeki süreçte de katlanarak artmasını bekliyoruz. İzmir sadece yatırımla değil, inovasyonla da gelişsin istiyoruz. Bu noktada Kocaeli’nden İzmir’e teknoloji koridoru kurduk. Burada oluşacak bilgi birikimiyle küresel arenada rekabetçi bir teknoloji üssü oluşturmanın peşindeyiz. Üretken gençlerin teknoloji geliştirmede öncü rol oynayacağına inancımız tam” dedi.

Model fabrika ekim ayında hazır olacak

Bakan Varank ayrıca EBSO ve İzmir Ticaret Odasının Bakanlık desteğinde başlattıkları model fabrika tadilatının eylül ayında tamamlanacağın ve ekimden itibaren fabrikada hem kesikli hem de sürekli üretime ilişkin teorik ve pratik eğitimler verileceğini aktardı. İzmir’de kurdukları Yenilik Merkezi hakkında da bilgi veren Varank, “Bu merkezi de inşallah kasım ayında açacağız. Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle Ege Bölgesi sanayicilerinin verimliliği ve rekabet gücü artacak. İzmir’de temel mottomuz çevresel hassasiyetleri gözeten yeşil ve mavi büyümenin bir arada gerçekleşmesi. Buradan hareketle 25 milyon liralık bütçeyle sanayide sürdürülebilir üretim tekniklerini yaygınlaştırmak için çağrıya çıkacağız” dedi.

Varank, Türk Standartları Enstitüsü ile birlikte sanayicilerin normalleşme sürecinde alması gereken önlemlere yönelik hazırladıkları kılavuz hakkında da bilgi vererek “Tedbirleri yerine getiren firmalara ‘COVID- 19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi’ vereceğiz. Kılavuzu açıklayalı bir hafta oldu. Şimdiden 45 sanayici belge için başvurdu” diye konuştu.

“İHRACAT SEFERBERLİĞİ BAŞLATILMALI”

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, üretim çeşitliliği çok fazla olan ülkemizin, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından ortaya çıkan fırsatları değerlendirebilmesi için ihracat destek seferberliği teşvik sistemi uygulanması çağrısında bulundu. Sanayicinin sıkıntılarına da değinen Yorgancılar, COVID-19’un meslek hastalığı sayılmaması gerektiğini belirtirken, devletten alacakların hızlı biçimde ödenmesinin önemine dikkat çekti. Yorgancılar ayrıca YEKDEM’deki fiyatlandırma mekanizmasının sanayiciyi mağdur ettiğini söyledi. Yorgancılar ayrıca koronavirüs salgını sonrası uygulamaya konan kısa çalışma ödeneği destekleme süresinin uzatılması ve peşin vergi uygulamasının ertelenmesi talebinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

Birleşik Krallık, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasını talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalyan Parlamentosu, CBAM düzenlemesi hakkında görüşme sağlayacak

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun