9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İkinci Çeyrekte Büyümeyi İhracat ve Özel Tüketim Sürükledi

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ilk iki çeyreğinde ekonominin yüzde 5 düzeyinde büyüme patikasına girdiğini belirterek, baz etkisiyle üçüncü çeyrekte daha yüksek büyüme hızı yakalanacağını söyledi...

İkinci Çeyrekte Büyümeyi İhracat ve Özel Tüketim Sürükledi

Yorgancılar, “Yılın son çeyreğinde bir aksilik olmaz ise bu yıl ekonomide özlediğimiz yüzde 5 düzeyinin üzerinde bir büyümeyi göreceğiz. Yılın ikinci çeyreğinde bizleri en çok mutlu eden veri ise yatırımlardaki yüzde 9. 5 düzeyindeki büyümedir. Bu uzun süredir özlediğimiz bir düzey idi” dedi.

2017 yılı ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 5,1'lik büyüme verisini değerlendiren Yorgancılar yatırım artışının detayına vurgu yaptı. Yorgancılar, “Yatırım artışının detayı bizleri üzmüştür. Çünkü inşaat yatırımları yüzde 25 oranında büyürken makine ve teçhizat yatırımlarının ilk çeyrekten (yüzde -12) sonra ikinci çeyrekte de (yüzde -8. 6) gerilemesi gelecek açısından ümitli olmayı güçleştirmektedir. Bununla birlikte mal ve hizmet ithalatı yüzde 2. 3 oranında büyürken turizmdeki kısmi iyileşme ve yüzde 7. 3'lük mal ihracatı artışına bağlı olarak ihracatın yüzde 10. 5 artması da bizleri sevindirmiştir. Geleneksel pazarlarımızdaki sorunlar ve dünya ekonomisindeki belirsizliklere rağmen ihracattaki bu artış dikkat çekicidir” diye konuştu.

Bu gelişmeler sonucu yılın ilk çeyreğinde kamu ve özel tüketim talebi ile yani iç talep ile büyüyen ekonomi yılın ikinci çeyreğinde ihracat ve özel tüketim ile büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Yorgancılar, bu iki kanatlı büyümenin gerisinde ise yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21 düzeyinde artan döviz sepetinin (0,5 Dolar + 0,5 Euro) bulunduğunu vurgulayarak döviz kurlarının düzeyinin Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çekti. Kamunun bozulan bütçe dengesini kontrol altına almak için ikinci çeyrekte frene basması nedeniyle büyümenin daha yüksek gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirten Yorgancılar, "Kamu dengelerinin sağlıklı ve sürdürülebilir olması Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle bütçe açığının ve borçlanma ihtiyacının azalması gerekiyor. Dolayısıyla yılın ilk çeyreğinde yüzde 9. 7 oranında büyüyen kamu tüketim harcamalarının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4. 3 oranında azalması yerinde olmuştur. Böylece Türkiye küresel risklere karşı en önemli çıpasını koruma kararlılığını ortaya koymuştur" diye konuştu.

İstihdam dostu büyüme için

Yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörünün büyüme performansını da değerlendiren Yorgancılar şunları söyledi: "Sanayi sektörü ilk çeyrekte yüzde 6. 7, ikinci çeyrekte ise 6. 3 oranında büyümüştür. Bunlar küresel ve ulusal konjonktür koşullarına göre oldukça iyi düzeylerdir. 2016 yılı üçüncü çeyreğinde sanayi sektörü yüzde 1. 8 oranında küçülmüştü. Bu yıl baz etkisiyle üçüncü çeyrekte gelecek olası yüksek büyüme nedeniyle de sektörümüzün bu yılı yüzde 5'in üzerinde büyüyerek kapatacağını bekliyoruz. Ancak makine ve teçhizat yatırımlarının gerilemesi 2018 yılı için ümitli olmayı güçleştiriyor. Bu nedenle sanayi yatırımları için farklı stratejiler gerektiği aşikardır. Bu arada veriler konusundaki tutarsızlıkların giderilmesi ihtiyacı bulunuyor. Çünkü sanayi üretim endeksi yılın ikinci çeyreğinde sadece yüzde 2 düzeylerinde büyürken sektörün büyüme hızının yüzde 6. 3 olarak açıklanması kafaları karıştırıyor. Gelinen noktada inşaata dayalı büyüme makine teçhizat yatırımı yani sanayi büyümesi ile ikame edilmek zorundadır. Çünkü yılın ikinci çeyreğinde işgücü sayısı yüzde 3. 1, istihdam yüzde 2. 2 artarken işsiz sayısı yüzde 11. 4 artmıştır. İstihdam dostu büyüme için, imalat sanayi yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğini birçok veride görebiliyoruz. Bunun için vizyon yenilenmesi kaçınılmazdır.”
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi için imzalar atıldı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin, ABD'nin çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergilerinin derhal iptal edilmesini talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

Birleşik Krallık, çelik koruma önlemlerinin uzatılmasını talep etti

22 Nisan 2024 Pazartesi

İtalyan Parlamentosu, CBAM düzenlemesi hakkında görüşme sağlayacak

22 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun