10.208,65 TRY BIST 100 BIST 100
34,70 EUR EUR EUR
32,31 USD USD USD
4,49 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,27 TRY Faiz Faiz
83,94 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,74 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,50 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
117,55 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.402,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Gayrimenkul Sektörü Konut Kredisi Faiz İndirimi Bekliyor

Artan döviz ve yüksek faiz oranları nedeniyle satışlarda gözle görülür bir düşüş yaşayan gayrimenkul sektöründe tapu harcı ile KDV oranlarındaki indirim yıl sonuna kadar uzatıldı. Fakat sektörün beklentisi konut kredisi faiz oranlarında indirim yapılması yönünde...

Gayrimenkul Sektörü Konut Kredisi Faiz İndirimi Bekliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yaptığı açıklamaya göre yıl sonuna kadar tapu harç oranı %4 yerine %3, KDV ise %18 yerine %8 olarak devam edecek.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz sektör temsilcileri, zaten uygulanmakta olan indirimin uzatılmasının büyük bir etkisi olmayacağını; asıl beklentinin bankaların mevduat faiz oranlarıyla konut kredi faiz oranlarında gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Yeni Kaynak Yaratılmalı

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜFED Başkanı İsmail Kahraman: Bakanlığın açıkladığı indirimlerin uzatılması kararını doğru buluyorum. Bununla birlikte 330 bin müteahhitin hizmet verdiği ülkemizde asıl beklentimiz banka faiz oranlarının düşmesidir. Hükümetimizden acil eylem planı olarak bu konu üzerine eğilmesini talep ediyoruz. İndirimlerin uzaması önemli bir gelişme, fakat insanların alım gücü değişmediği için satışları doğrudan etkilemiyor. Bu dönemde müteahhitler ellerindeki işleri tamamlayıp mevcut stoklarını eritmeye çalışıyor. Şu anda yeni projeler artan girdi maliyetleri nedeniyle ertelendi. Satışların önünü açmak için yapılması gereken şeylerden biri de yeni kaynakların yaratılması. İmar barışıyla elde edilecek gelirin bir bölümü küçük ve orta boy inşaat firmalarını finanse etmekte kullanılabilir. Yeni evlenecek veya ilk defa ev alacak çiftler için belli rakam aralığındaki konutlarda uygun konut kredisi faiz oranları sağlanabilir. Bu konuda hükümetimizden gerekli adımların atılması noktasında sektörün beklentisi var. Ekonominin çarklarının dönmesi adına konut kredisi faiz oranlarının düşmesi gerekiyor.

Konut Kredisi Faiz İndirimi Bekliyoruz

BYY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yavuz: Şu anda inşaat sektörü sıkıntılı günler yaşıyor, satışlar ayda 7 - 8 den, 2'ye kadar düştü. Bu indirimlerin uzatılması sektör adına faydalı olacaktır. Maliyetler artmasına rağmen bunu konut fiyatlarına yansıtmadık. Yeni yılla birlikte bir kıpırdanma bekliyoruz. Asıl, bankaların faiz oranları indirilirse sektör rahat bir nefes alacak ve yeni projeler de yaşama geçirilecektir.

Tek Başına Yeterli Değil

First Class Trust Union Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay: Tapu harcı ile KDV oranlarındaki indirimin yıl sonuna kadar uzatılması olumlu bir gelişme, fakat tek başına yeterli değil. Bu indirim zaten uygulanıyordu. Buna rağmen önemli bir hareketlenme olmadı. Asıl yapılması gereken banka mevduat faiz oranlarıyla, konut kredisi faiz oranlarında indirim yapılması olacaktır. İnsanlar konut almaktansa nakit parasını bankaya yatırıp faizini değerlendiriyor. Çünkü hiçbir kira geliri, şu anki faiz oranlarının yerini tutmuyor.

2019'dan Umutluyuz

Gözde Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı: Bakanlığın aldığı indirim kararının uzatılmasını olumlu olarak görüyorum. Bununla birlikte sektörün asıl beklentisi ticari araçlarda olduğu gibi KDV oranının % 1 olmasıydı. Piyasaların rahatlaması ve konut satışlarının da tekrar canlanabilmesi için konut kredisi faiz oranlarının azaltılması konusu burada öne çıkıyor. Bununla birlikte yılının ilk çeyreğinin yine durağan geçeceğini ve ikinci çeyrekle beraber kur ve faiz oranlarının da normal seviyelere ineceği konusunda beklentimiz var.

Yapı Malzemelerinde KDV İndirilsin

Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Üyesi Evren Gökçöl: Yapılan indirim hem alıcı hem satıcının cebinden çıkan paranın daha az olması nedeniyle mutlaka fayda sağlayacaktır. İnşaat firmalarını asıl zorlayan konu ise girdi maliyetlerinin yüksek olması. Asıl inşaat yapımında kullandığımız malzemelerin KDV oranları % 18'den % 8'e inerse o zaman sektör büyük bir rahatlama yaşayacaktır. Girdi maliyetlerinin azaltılması bir süredir ertelenen projeleri de tekrar canlandıracak ve sektörü hareketlendirecektir.

İndirim Kalıcı Olmalı

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer: Tapu harcı ile KDV oranlarındaki indirimin yıl sonuna kadar uzatılması bir avantaj. Çünkü % 18 ciddi bir maddi yük yaratıyordu, % 8'e indirim bir nebze fayda sağlayacaktır. Asıl beklentimiz bu indirimlerin kalıcı hale getirilmesi. Çünkü inşaat lokomotif bir sektör. 150 - 200 farklı sektörü de besliyor. Bunun için inşaat sektörünün faal halde olması ülke ekonomisi açısından önemli katkılar sağlayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Otomotiv satışları nisan ayında geriledi

3 Mayıs 2024 Cuma

Swiss Steel, yönetim kuruluna ekleme yapacak

3 Mayıs 2024 Cuma

Mercedes-Benz Gebze'de 210 Milyon TL’lik lojistik merkezi açtı

3 Mayıs 2024 Cuma

Ajaokuta Steel Company yenileniyor

3 Mayıs 2024 Cuma

Acciaierie d’Italia, ham çelik üretimini artırmayı hedefliyor

2 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun