9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

Dünyada ve Türkiye’de e-ticaret popülerliğini arttırmaya devam ediyor. Özellikle koronavirüs salgını ile birlikte kitlelerin alışkanlıkları büyük ölçüde değişti. Her yaş grubu internetten alışverişi tercih ediyor ve bu durum işletmeleri yenilenmenin kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu hatırlatıyor. Peki kimler e-ticaret yapabilir? Tüm detaylar haberimizde…

E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret çok basit bir deyimle ticaretin online yani çevrimiçi versiyonudur. Tıpkı bir fiziki mağaza gibi satış yapabiliyorsunuz. Ancak tek fark internet üzerinden mağazanızı oluşturuyorsunuz.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret yapmak için dikkat etmeniz gereken önemli hususlar var. Bunları sıralayacak olursak;

1) E-Ticarette Ne Satabilirim? (Product)

E-ticarete başlarken ilk olarak ne satmak istediğinize doğru şekilde karar vermeniz gerekiyor. İlk başlığımız Product yani ürün. Satmak istediğiniz ürünü en uygun şekilde üreterek/tedarik ederek, doğru pazarda, doğru kitleye ulaştırmalısınız. Satmak istediğiniz ürünü sürekli ve düzenli olarak tedarik edebileceğiniz yerler var mı, insanların ürüne rağbet gösterme oranı nedir, bu ürünleri orta ve uzun vadede de satabilir misiniz, üründe çeşitlilik oluşturabilme durumunuz nedir… Gibi soruların cevabını mutlaka verebilmelisiniz.

E-ticarette en çok satılan ürünler nelerdir bunlara göz atabilir, doğru ürünleri ortaya çıkarmak için iyi bir araştırma yapabilirsiniz.

2) Doğru Fiyatlandırma Politikası (Price)

İkinci başlığımız Price yani fiyatlandırma politikası. Diyelim ki siz en doğru ürünü en iyi şekilde mal ettiniz. Sonraki adımda ürünün fiyat politikasını doğru şekilde ayarlamanız gerekiyor. Pazar yerlerinde sizinle aynı marka ürünleri satan rakipleriniz varsa ve bu ürünleri sizden uygun fiyata satıyorsa işte bu durum sizin için olumsuz bir sürece neden olabilir.

Dolayısıyla ürünün fiyat politikasını belirlerken iyi bir strateji oluşturmalısınız.

3) Marka Bilinirliği (Branding)

Günümüzde insanlar 30₺’ye de 1000₺’ye de tişört satın alabilir. Önemli olan burada sizin markanızın bilinirliğidir. Adidas da spor ayakkabı satıyor Kinetix de. Biri 100₺’ye spor ayakkabısı satarken diğeri aynı ülkede 5.000₺’ye spor ayakkabısı satabiliyor.

Buradaki husus marka konumlandırma ve marka bilinirliğine dayanıyor. Elbette çıkın ve Adidas olun demiyorum. Ancak orta ve uzun vadede marka bilinirliğinizi artırmak için düzenli ve sürekli çalışmalar yaparak sektörde kendi fiyat politikanızı en doğru şekilde oluşturabilir ve fiyatlarınız ortalamanın üzerinde dahi olsa satış hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

4) Pazarlama Alanları – Dağıtım (Placement)

Peki siz bu ürünleri nerede satmak istiyorsunuz? Trendyol, Amazon vb pazar yerlerini mi tercih edeceksiniz yoksa kendinize ait bir e-ticaret firması açarak kendi markanızı mı oluşturmayı hedefliyorsunuz?

Pazar yerlerinden ürün satışı yapmak size doğrudan satış getirecektir ancak %20 – %30 gibi komisyon ödeme durumunda kalacaksınız. Eğer ki kendi markanızı oluşturmak istiyorsanız bunun için e-ticaret sitesine ve dijital pazarlama çalışmalarına yatırım yapmanız gerekir. Benim önerim, satış yapabileceğiniz her alanda yer almanızdan yanadır. Ancak orta ve uzun vadede kendi marka bilinirliğinizi oluşturmanızın size çokça olumlu dönüşü olacaktır, unutmayın. 

5) Tutundurma – (Promotion)

Diyelim ki artık ürünleriniz tamam, web siteniz de hazır. Satış için ne gerekiyor? İşte burada promotion stratejileri üretmeniz gerekiyor. Günümüzde e-ticaret siteleri satışı artırmak için çeşitli kampanyalar hazırlar. Örneğin, 200₺ ve üzeri alışverişlerde 30₺ indirim, bayram şenliği – sepette 2. ürüne ek %50 indirim gibi…

Bu kampanya kurguları gerçekçi olmalı ve tüketicileri etkilemelidir. İkna edici olmalıdır. Dönem kampanyaları (Bayram Kampanyası, Sevgililer Günü İndirimi vs) etkili kurgulardandır.

6) Dijital Pazarlama (Marketing)

Son adımda ürünlerimizi satabilmek için elbette dijital pazarlamaya ihtiyacımız var. Öncelikle dijital pazarlama çok genel ve kapsamlı bir ifadedir. E-ticarette etkili dijital pazarlama çalışmalarıyla satışlarınızı artırabilmeniz mümkündür.

Sosyal medya içerik üretimi,

Sosyal medya reklamcılığı

Google Ads (SEM) & Analytics, Smart PLA çalışmaları

Remarketing & Custom audience marketing

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Influencer Marketing

E-mail marketing

Akıllı pazarlama otomasyonları

Blog ve YouTube içerik üretimi

Yukarıda saydığım başlıklar dijital pazarlama kavramının altında sıralanmaktadır.

E-ticaret yapmak istiyor veya e-ticarette öne çıkmayı hedefliyorsanız detaylı bilgi için Reklam Yatırım ile iletişime geçebilirsiniz.

E-Ticaret ve Daha Fazlası için; https://www.reklamyatirim.com/Iletisim

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Brezilya ithalat vergilerini artırıyor!

26 Nisan 2024 Cuma

Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı arttı

26 Nisan 2024 Cuma

ABD'de çelik üretimi, küresel düşüşler arasında istikrarını korudu

26 Nisan 2024 Cuma

Tata Steel, elektrik ark ocağı inşası için yatırım kararı aldı

26 Nisan 2024 Cuma

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun