9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Dünya Bankaları ve TCMB faiz oranları ne olacak?

Yabancı kaynaklara göre, İngiltere Merkez Bankası fırtınalı bir tahvil piyasasıyla karşı karşıya kalırken, Türkiye'nin yeni yönetiminin önümüzdeki hafta merkez bankası toplantılarında faiz oranlarını keskin bir şekilde artırması bekleniyor.

Dünya Bankaları ve TCMB faiz oranları ne olacak?

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken gibi kilit politika belirleyiciler Pekin'e doğru yola çıkarken ve Londra ve Paris bazı büyük zirvelere ev sahipliği yaparken, dünya ekonomisinin sağlığı yeni bir perspektif kazanıyor.

 BoE

İngiltere Bankası en kötü kabusuyla karşı karşıya olabilir - zar zor büyüyen bir ekonomi ve 1970'ler tarzı bir ücret sarmalının gölgesi. Kazanç artışı -pandemi hariç- rekor seviyede büyüme gösteriyor. İstihdam piyasası sıkışık, hayat pahalılığı yüksek ve hem kamu hem de özel sektördeki işçiler iki yakayı bir araya getirmek için daha iyi ücret talep ediyor.

Buna, hükümetin borçlanma maliyetlerindeki artışın 2008'den bu yana en yüksek düzeyine yükselmesini ve halihazırda zor durumda olan ipotek piyasası ve merkez bankasının pozisyonu üzerinde yarattığı baskıyı ekleyince durum iç açıcı görünmüyor.

Piyasalar, tacirlerin BoE'nin faiz oranlarını Haziran başında sıfıra yakın bir seviyeden önümüzdeki hafta yarım puan artırmasına neredeyse beşte bir ihtimal verdiğini gösteriyor. Banka bu kadar zam yapsa bile işe yarar mı?

 FED

Fed dahil olmak üzere büyük merkez bankalarından gelen bir dizi kararlı ses, bir kez daha merkez bankası sıkılaştırmasının küresel bir yavaşlamayı ne kadar hızlandırdığına dair soruları gündeme getirdi.

Dünyanın dört bir yanından Cue Satın Alma Yöneticileri Endeksleri (PMI'ler), Haziran ayında ABD, Avrupa ve Japonya'daki imalat sektörünün sağlığına dair kanıtlar ve talep eğilimlerine yeni bir bakış sunacak.

Mayıs ayı raporları birçok önemli bölgede kötü haberler gösterdi. ABD imalatı, yeni siparişlerin yüksek faiz oranları nedeniyle düşmeye devam etmesi nedeniyle art arda yedinci ayda daraldı. Euro bölgesi için Mayıs ayındaki PMI'lar, 2023'ün ilk çeyreğinde teknik bir durgunluğa dönüşen bölge için bir başka kasvetli işaret olarak daralma bölgesine doğru ilerledi.

 

Avustralya Merkez Bankası

Avustralya Merkez Bankası'nın son iki politika toplantısında arka arkaya gelen sürprizlerden sonra, yatırımcılar üçüncünün risklerini ölçmek için Salı günü Haziran'daki konfabın tutanaklarını incelemek için can atacak.

Şu anda, para piyasaları Temmuz ayı için yazı tura atarken bir artış veya stabil tutma ihtimalini ortaya koyuyor, ancak her iki durumda da, en geç Kasım ayına kadar tüccarlar belirli oranların şimdiye göre 50 baz puan daha yüksek olacağını düşünüyor.

Nakit faiz oranı on yılın zirvesindeyken ve RBA Başkanı Philip Lowe işleri korumak yerine inatçı enflasyonu dizginlemeye öncelik verirken, durgunluk riskleri artıyor. Mayıs ayının gişe rekorları kıran istihdam raporu, RBA'nın oranları daha da sıkılaştırması için daha fazla hareket alanı sağlayabilir.

Avustralya'daki yatırımcıların, COVID-sonrası toparlanmanın şimdiden hızlanmaya başladığı ve Çin-ABD gerilimlerinin artmakta olduğu önemli ticaret ortağı Çin'i de yakından takip etmesi gerekiyor.

 

Bir takım genel gelişmeler 

18-19 Haziran tarihlerinde ziyaret etmesi beklenen üst düzey diplomat Antony Blinken'in ekibi, bir ABD Dışişleri Bakanı için beş yıl sonra Pekin'e ilk ziyaretinin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında bir atılım sağlayabileceğine dair beklentileri küçümsedi.

Batılı politika yapıcıların kısa vadeli finansmandan uzun vadeli yeniden inşa maliyetlerine kadar birçok konuyu ele almak için 21-22 Haziran'da Ukrayna Kurtarma Konferansı için bir araya geldikleri Londra'da da temkinli bir iyimserlik havası hakim. Etkinlik, uzmanların sadece Ukrayna üzerinde değil, aynı zamanda küresel gıda güvenliği üzerinde de büyük bir etkisi olacağı konusunda uyardığı Dnipro nehri üzerindeki Sovyet döneminden kalma devasa barajın aşılmasının ardından düzenleniyor.

Bu arada, Paris'te, 22-23 Haziran tarihlerinde Yeni Küresel Finansman Paktı, dünyanın dört bir yanından devlet başkanlarının özellikle iklim sorunlarıyla ilgili olarak en fakir ülkelerden bazıları için finansmanın nasıl sağlanacağını tartışmak üzere dünyanın dört bir yanından devlet başkanlarının katılacağı yeni atanan Dünya Bankası başkanı Ajay Banga'nın ilk zirvesi olacak.

TCMB için faiz artışı beklentisi

Perşembe günü ilk faiz toplantısına ev sahipliği yapan Türkiye'nin yeni atanan merkez bankası başkanı Hafize Gaye Erkan'ın gündeminde bir çıkış daha var.

Önde gelen yatırım bankalarındaki analistler, şu anda %8,5 olan faiz oranlarını, ülkenin ekonomi politikalarının büyük ölçüde sıfırlanmasının bir parçası olarak %25'e kadar yükseltmeye başlamasını bekliyorlar. Bu oran, Mayıs ayında %40'ın hemen altına düşen enflasyon oranının hala biraz altında.

Bank of America Securities Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 25’e yükseltmesini beklediğini, ancak aşağı yönlü bir sürpriz için de alan gördüklerini belirtti.

Aralarında Zümrüt İmamoğlu’nun da bulunduğu ekonomistlerin pazar yayımladığı raporda tahminlerinden daha düşük bir faizin, faiz koridoru ya da daha fazla faiz artışı sinyaliyle desteklenebileceği belirtildi.

Regülasyonlar ve kontrollerin tedrici olarak kaldırılmasının beklendiği belirtilen raporda “Kontrolleri kaldıracak tek seferde büyük bir faiz artışı daha az ihtimal olarak görüyoruz” denildi.

Raporda “TCMB için iki patika mümkün. İlk patika faizleri artırmak ve regülasyonları, kontrolleri yavaşça kaldırmak. Bu senaryoda faizin yüzde 25 veya daha aşağıda belirlenmesi ve daha fazla faiz artışı sinyali verilmesi mümkün. Diğer senaryo ise mevcut finansal koşulları gevşetmeden faizi kısıtlayıcı seviyelere yükselterek başlamak. Bu senaryo ekonomide daha hızlı bir düzeltmeye izin verecek ve kredibilite ile öngörülebilirliği güçlendirecek. Bize göre ihtimaller daha çok hızlı yerine kademeli düzeltmeden yana. Faiz artırmadan ek sıkılaşma yapmak için koridor da kullanılabilir” değerlendirmesi yapıldı.

Kurum, TCMB'nin yüzde 15-18 gibi düşük bir faizle başlaması durumunda mevcut banka faizlerini yakalamak için en az iki faiz artışı daha yapabileceğini öngördü.

Raporda "TCMB aynı zamanda regülasyonları gevşetmek özel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırabilir. Buna mevduat faizlerinin mevcut seviyelerinden gevşemesiyle birlikte Döviz talep artışı eşlik edebilir. Ancak yaz turizm gelirleri para birimini destekleyecektir. Para biriminde sabitleme beklemesek de TCMB müdahalelerinin gereken süre boyunca devam etmesini bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kroman Çelik iptal ettiği projesi için yeniden başvurdu

25 Nisan 2024 Perşembe

Brezilya ithalat vergilerini artırıyor!

26 Nisan 2024 Cuma

Wu’an Xin Feng, Mısır’da sıcak rulo sac tesisi kurmayı planlıyor

27 Nisan 2024 Cumartesi

Almanya, Mart ayı çelik satışlarında gerileme yaşadı

26 Nisan 2024 Cuma

Kocaer Çelik’ten bedelsiz sermaye artırımı kararı!

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun