9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Deprem sonrası Türkiye demir-çelik sektörünün kalbinde son durum

Türkiye’de meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından depremden etkilenen bölgedeki fabrikalar üretimi durdurmuş, yardım ve hasar tespiti çalışmaları ile ilgilenmişti. İskenderun’daki son duruma göre…

Deprem sonrası Türkiye demir-çelik sektörünün kalbinde son durum

SteelRadar özel haberine göre; demir çelik sektörünün kalbi olan İskenderun bölgesinde fabrikalar deprem sonrası hızla yeniden ayağa kalkmış yaralarını sarmıştı. Ancak birtakım sorunlar bazı üreticileri ve bölgenin istihdamını etkiledi. EYT’den emekli olan birçok personel bölgeyi terk etmek istediği için istifa ederken, farklı şehirlerde yakınları olanlarda bir göç dalgası oluşturdu.

İSDEMİR’de son gelişmeler

İskenderun Demir Çelik ile ilgili mart ayının başlarında Yüksek fırınlarını ısıtmaya başladığı slab ve HRC üretimine başlamasının zaman alacağı ancak kütük üretimine en kısa sürede geçeceği’ yönünde açıklamalar ve duyumlar yer almıştı. Hasar tespit çalışmalarının sonucunda yüksek fırının depremden dolayı hasarlı olduğu bununla ilgili işgücünün aksadığı ancak her şeye rağmen çalışmaların tamamlandığı yüksek fırınında aktif olduğu hatta 6 bin tona çıktığı son gelen bilgiler arasında yer aldı. Fabrikada uzman personel eksikliği devam ediyor.

MMK Metalurji yeni ayda üretime başlıyor

MMK Metalurji 1 Nisan itibariyle üretime başlıyor. Piyasa kaynaklarından gelen bilgilere göre şirket, aktif olarak hurda metal alımı yapmaya devam ederken Nisan ve Mayıs aylarında ürün teslimatları için sipariş kabul ettiği gelen bilgiler arasında yer alıyor. Şirket Nisan ayında günlük olarak 2500 3000 ton arası ham çelik üretmeyi hedefliyor.

Şirketin bilenen yıllık toplam kapasitesi ise 2,4 milyon ton sıcak haddelenmiş çelik, 900 bin ton soğuk haddelenmiş çelik, 800 bin ton galvanizli çelik ve 400 bin ton boyalı sac üretimi olduğu kaydedildi.

Yazıcılar Demir Çelik’in üretiminde son durum

Mart ayının ilk haftasında üretime başlayan Yazıcılar Demir Çelik haftada bir gün bakım duruşu ile faaliyetlerini sürdürüyor.

Ekinciler Demir Çelik 2 vardiya ful kapasite çalışıyor

Mart ayının başında hasar tespit çalışmaları sonrasında üretime kaldığı yerden devam ettiklerini duyurmuşlardı. Bulunduğu bölgenin en önemli şirketlerinden biri olan üretici Ekinciler Demir Çelik'in martın ikinci haftasında tam kapasite üretime geçtikleri de piyasada gelen bilgiler arasında yer almıştı. Bugün gelen son bilgiye göre üretici 2 vardiya olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Tosçelik 24 saat çalışıyor

Yeni 24 saat boyunca çalışmalarını sürdürüyor. Şu an ki faaliyetlerine 3 vardiya çalışarak devam eden üretici aksaklıkları hızla gidermeye gayret ediyor. Bunların yanı sıra Sarıseki’deki yeni yatırımları ile ilgili 1 Mayıs tarihinde deneme üretimi yapılacağı piyasadan duyulan bilgiler arasında yer aldı.

Baştuğ Metalurji’den gelen haberlerde firmanın hafta içi hurda tedariği ile kısa süreli zorlandığı ve daha sonrasında tüm gücü ile üretimine devam ettiği bildiriliyor.

Limanlar kötü hava şartlarından etkilendi

Bu hafta içinde kötü hava şartları limanlardaki tahmil ve tahliyeleri de aksattı. Gelen hurda gemileri yağmur ve fırtına nedeni ile boşaltılamadı. Bazı fabrikalarda üretim bu yüzden aksadı.

Bazı fabrikalar da yağmur ve fırtına nedeni ile ihracat yüklemelerine ara vermek zorunda kaldı.

Tüm bu zor şartlar altında, yaralı Payas demir çelik sektörü müthiş bir mücadele vererek, iki vardiya, üç vardiya çalışmaya gayret gösterip mucizeler yaratıyor.

Bu kadar sıkıntıyı yaşayan bu bölge 1-1.5 ay içinde ayağa kalkarak ülkenin demir çelik ihtiyacını karşılamaya çalışıyor, ihraç taahhütlerini yerine getirip müşterilerini kaybetmemek için emek veriyor. Bunun yanı sıra binlerce kişiye aş ve iş kaynağı olmaya devam ediyor.

Dünyanın hiçbir sanayi bölgesi bu kadar büyük zorluklardan, bu kadar kısa sürede ayağa kalkamazdı. Payas bunu başararak tüm dünyaya çelik sektörümüzün gücünü bir kez daha ispatladı.

Fabrikalardaki personel eksikliği üretim sürecini etkiliyor

SteelRadar’ın piyasalardan edindiği bilgilere göre İskenderun’da yer alan fabrikalarda üretim çalışmaları hız kazanırken bazı aksaklıklar sürüyor. Bölgeye yatırımın yavaşladığı iş gücü ve istihdam kaybının olduğu gelen bilgiler arasında yer aldı. Kalacak yeri olmayan vatandaşlar farklı bölgelere giderken fabrikalarda personel açığı oluştu. EEY Demir Çelik’in Nisan başında üretime başlaması beklenirken, personel eksikliği ve istihdam açığından kaynaklı üretimlerinin aksadığı duyuldu.

Ayrıca bölgedeki göç dalgasının yanı sıra EYT ile emekli olan çalışanlarında işten ayrıldığı üretimi zayıflatan diğer büyük etmenler arasında yer alıyor.

Yorumlar

2 yorum yapıldı
Helal olsun sana payas demir çelikçileri, bu kadar büyük sorunların üstesinden gelip var gücü ile çalışmalarınızı izlemek , okumaktan gurur duydum, tekrar geçmiş olsun size. Allah kolaylıklar versin.

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Kroman Çelik iptal ettiği projesi için yeniden başvurdu

25 Nisan 2024 Perşembe

Kocaer Çelik’ten bedelsiz sermaye artırımı kararı!

26 Nisan 2024 Cuma

İzdemir çelikhane kapasite artışı hakkında açıklama yaptı

24 Nisan 2024 Çarşamba

Tayvanlı China Steel Corp. yılın ilk çeyreğinde güçlü bir performans bildirdi

26 Nisan 2024 Cuma

İtalya'da Mart ayı ham çelik üretimi, önceki yıla kıyasla azaldı

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun