9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
32,51 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
34,71 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
88,74 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.435,16 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Demir cevheri fiyatlarının gelecekte düşmesi bekleniyor

Emtiaların dinamik dünyasında demir cevheri bir mihenk taşı olarak kabul ediliyor. Bu sebeple demir cevherinde yaşanan fiyat değişimleri küresel ekonomik değişimlerin nabzını ölçüyor. SteelRadar tarafından Avustralya resmi kaynaklarından ulaşılan, aşağıda bahsedeceğimiz bu makale, özellikle Avustralya'nın ihracat pazarındaki demir cevheri fiyatlarının gidişatını inceleyerek, mevcut ve gelecekteki durumu şekillendiren güçlerin ana hatlarını çiziyor.

Demir cevheri fiyatlarının gelecekte düşmesi bekleniyor

2024 yılının ilk aylarında, spot demir cevheri fiyatlarında yeniden canlanma görüldü ve bu artış, 2023 yılının ikinci yarısında yaşanan yükseliş sürecini destekledi. Bu yükseliş eğiliminin arkasındaki itici güç, Çin'in büyümeyi desteklemeyi amaçlayan ekonomi politikalarının teşvik ettiği iyimser havaydı. Ancak fiyatların mart ayında yedi ayın en düşük seviyelerine gerilemesi yükselişin devam etme sürecini durdurdu. 2024'ün başlarındaki yavaşlayan çelik üretimi ve Çin demir cevheri stoklarının hızla birikmesinin yol açtığı endişeler düşüşe sebep olarak gösterildi.

 Demir cevheri piyasalarında yaşanan dalgalı fiyat ortamında Avustralya'nın ihracat hacimleri dirençli tavrını sürdürdü. 2023 yılında ihracat hacimleri yıllık %1,1 oranında hafif bir artış göstererek 893 milyon tona ulaştı. Göstergelerin ihracat hacimlerinin 2029'a kadar yıllık %1,6 oranında artmasının beklendiği bir yükseliş eğilimine işaret niteliği taşıdığı aktarıldı. Avustralya'nın küresel demir cevheri pazarındaki ayak izini genişleten, hem yerleşik hem de gelişmekte olan üreticilerden ek yeşil alan arzının ortaya çıkmasıyla birlikte büyüme yorumlaması yapıldı.

İhracat hacimlerinde genişlemenin yolu hazırlanırken, ihracat kazançlarının gidişatı zıt bir tablo çizdi. Tahmin döneminde demir cevheri fiyatlarında beklenen düşüş, Avustralya'nın ihracat kazançlarında düşüşü temsil etti. Hükümet tarafından kazancın, 2023-24'teki 136 milyar dolardan, 2024-25'te 107 milyar dolara, 2028-29'da ise 83 milyar dolara düşeceği tahmin edildi. Bu düşüş tahmini, Avustralya'nın ihracat gelirinin demir cevheri piyasalarındaki dalgalanmalara karşı kırılganlığını resmetti.

Demir cevherindeki yoğun dalgalı fiyat seyrine rağmen görünüm hala hassas olarak yorumlanıyor. Son dönemde fiyatlardaki güçlenmenin, Çin hükümetinin müdahaleleriyle desteklenen olumlu piyasa hissiyatına bağlanıyor. Bu gelişmeler ışığında geleceğe yönelik beklentiler fiyatlarda istikrarlı bir düşüşe işaret ediyor. Demir cevheri fiyatının 2029 yılına kadar reel olarak ton başına ortalama yaklaşık 68 $'a düşeceği öngörülüyor. Daha da önemlisi, bu düşüşlerin sektördeki önemli kapanmaları veya kesintileri tetiklemesi beklenmiyor. Bu durum ise Avustralya kapasitesinde, sektör içindeki dayanıklılığı gözler önüne seriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Demir çelik piyasalarında durgunluk sürüyor: Finansal kısıtlamalar ve arz talep dengesizliği etkiliyor

29 Nisan 2024 Pazartesi

İDİS duyurdu! Son gün yarın…

29 Nisan 2024 Pazartesi

Çin’in HRC ihracatında KDV soruşturması iddiaları

29 Nisan 2024 Pazartesi

Kazak heyeti Afganistan'daki ticaret ve işbirliği fırsatlarını değerlendirdi

29 Nisan 2024 Pazartesi

Türkiye’nin çelik çubuk ithalatı şubat ayında %44,3 azaldı

29 Nisan 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun