9.915,62 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,70 TRY Faiz Faiz
89,50 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,20 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,58 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,16 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.438,11 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Demir çelik sektöründen Yeşil Mutabakat için yeni Avrupa Birliği projesi

Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki çalışmaları, özellikle de Yeşil Mutabakat’a sağlanacak uyum doğrultusunda uygulamaya geçecek olan Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM)’nın başta demir-çelik, alüminyum, elektrik, çimento gibi emisyon yoğun sektörler olmak üzere tüm sektörleri etkilemesi bekleniyor.

Demir çelik sektöründen Yeşil Mutabakat için yeni Avrupa Birliği projesi

2026’da başlayacak olan ve Avrupa’nın ithal ettiği ürünlerin karbon salımına göre vergilendirilmesini öngören CBAM, 2023 yılı içinde yasalaştı ve üç yıllık geçiş dönemi de böylece başlamış oldu.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, “Birliğimiz ilk günden itibaren Avrupa Yeşil Mutabakatı ve CBAM konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalara “Inter-Cluster Collaboratıon For Carbon Management (Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği)” başlıklı AB projesi ile bir yenisini ekledik. Avrupa Komisyonu Civil Society Action towards European Green Deal teklif çağrısı kapsamında yapılan başvurumuz yakın zamanda onay aldı ve 2024 itibariyle proje başladı. Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA)’nin koordinatör olduğu projenin diğer ortağı ise İtalya’dan Co.Svi.G. Scrl oldu.” dedi.

Başkan Ertan, “Projenin genel amacı; AB Yeşil Mutabakatının hedeflerine ulaşmasına destek olmak için Sivil Toplum Kuruluşlarının Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Karbon Yönetimi konusundaki kapasitelerini artırmak. Projenin ilk özel hedefi, AB'deki en iyi uygulamaların aktarılması yoluyla Kümelerin Karbon Yönetimi ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması konusundaki kurumsal ve operasyonel kapasitelerinin artırılması. Sanayi sektörleri açısından Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 40'ının AB Karbon Sınır Uyum Mekanizmasından etkileneceği tahmin ediliyor.” diye konuştu.

Yalçın Ertan, “Eylemin ikinci özel hedefi, küme üyelerinin kapasitelerini artırarak Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ve Karbon Yönetimi konusunda hazırlıklı olmalarını sağlamak. Eylemin üçüncü özel hedefi, AB Yeşil Mutabakatı ile uyumlu ulusal mevzuatın hazırlanmasında Kümelerin karar alma süreçlerine aktif katılımını desteklemek. Proje kapsamında, AB'ye Çalışma Ziyaretleri, Türkiye ve İtalya'da atölye çalışmaları, Farkındalık Artırma Eğitimleri, Kamu Yetkilileri ve Bakanlıklardan temsilcilerle Odak Grup Toplantıları gibi etkinler yapılması planlanmaktadır.” dedi.

Başkan Ertan, “36 ay sürecek projemiz ile AB Yeşil Mutabakatı Karbon Yönetimi ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması konusunda kümelerin kurumsal ve örgütsel kapasitelerinin geliştirilmesini, Türkiye ve AB arasında ortaklıkların geliştirilmesini, AB'den Türkiye'ye en iyi uygulamaların aktarılması ve ülkeler arasında bilgi alışverişi sağlanmasını, AB Yeşil Mutabakatı doğrultusunda hazırlanacak mevzuatların yasama ve karar alma süreçlerine aktif katılım desteklenmesini hedefliyoruz.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Pakistan Steel Mills’in canlandırılması için komite kuruldu

27 Nisan 2024 Cumartesi

Vişne Madencilik, halka arz sürecini başlattı

19 Nisan 2024 Cuma

Koreli çelik devlerinin performansı ilk çeyrekte düşüş gösterdi

27 Nisan 2024 Cumartesi

İsrail arz sıkıntısı nedeniyle hurda ihracatını sınırlayacak

24 Nisan 2024 Çarşamba

Çin'in çelik fazlası sorunu küresel boykotlarla karşı karşıya

27 Nisan 2024 Cumartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun