10.045,74 TRY BIST 100 BIST 100
4,50 CNY CNY CNY
34,67 EUR EUR EUR
32,38 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,49 TRY Faiz Faiz
84,03 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,53 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,56 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
116,58 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.407,35 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Demir çelik sektöründe endişeli bekleyiş! Sektör durma noktasına geldi

Demir çelik sektöründe yaşanan vergi iade sorunları ve tevkifatlı KDV uygulamasına dair belirsizlikler, sektörü neredeyse durma noktasına getirdi. Özellikle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre ödeme şartının işlemleri sekteye uğratması, sektör temsilcilerini endişeye sevk etti.

Demir çelik sektöründe endişeli bekleyiş! Sektör durma noktasına geldi

7491 sayılı Kanun’la uygulamaya konulan 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre verilmesi gereken KDV- 2 Beyannamesi’nde tahakkuk eden verginin ilgili dönemde indirim konusu yapılması için ödeme şartının bulunması özellikle demir çelik sektöründe işlemleri durma noktasına getirdi.  Firmalar alım satım işlemlerine ara verip çıkacak kararı bekliyor.

Konuyla ilgili SteelRadar’a konuşan Gümüşhan Demir Çelik'in CEO'su Eyüp Gümüş,  "Sistem kitlenir ve sektör ciddi anlamda sıkıntıya girer. İleride bu hatadan dönülse bile dağılan sistemi toparlamak hiçbir şekilde kolay olmayacak. Bu sektörü yöneten tüccarların hiçbiri şu anda alış satış yapmıyor. İçeride tedarikte kitlenmiş durumdayız. Yetkililerin bu durumu görmesini istiyoruz.  Demirde çok ciddi bir ciro olduğu için kar elde edildiği sanılıyor, fakat öyle bir kar yok" dedi.

“Firmaların çoğu duruşa geçti”

Gümüş, özellikle tevkifatlı KDV uygulamasının mükellefleri ve sektörü nasıl etkilediğine dair şu değerlendirmelerde bulundu: "Sesimiz yetkililer tarafından duyulur buna da bir karşılık verilirse olması gereken, en son kullanıcı da belki erken hızlı ödeme yapabilir ancak aracıların mutlaka eski sistem gibi düzenin oturması gerekiyor. Piyasada kimse bunun altından kalkamayacağını ve çalışmaların duracağını söylüyor. Firmaların çoğu duruşa geçti. Yılbaşı öncesi verilen sözlerden yapılan anlaşmalardan ötürü istemsiz bir sevkiyat oluyor, ama bu bir önceki sevkiyatlara göre yapılan %10'u bile değil. Yeni bağlantılarda satış yok. Ödemeye geçelim dediğimiz halde bile satışa gitmiyor. Herkes şu anda bekleme moduna geçti. Sevkiyat ve sirkülasyon tamamen durdu. Bu durum İstanbul, İzmir ve Payas bölgelerinin üçünde de geçerli. Her bölgede hacim %10'a düştü. Kesinleşirse eğer, bu durum %1'e de düşecek."

Gümüş, sektördeki zorlukların sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda üretim süreçlerini ve tedarik zincirini de olumsuz etkilediğini belirterek, "Son kullanıcıyı üretime entegre etmek istiyorsak, bu sistemle işlememeli. Fabrika bunun altından kalkamaz. Şu anda depremden dolayı sektörü taşıyan TOKİ'ler, bu durumdan ötürü büyük bir problem yaşar. Bu, sektörde büyük sıkıntılara yol açar" diye ekledi.

Herkes ticaret yapmak için bekliyor

İDİS’ konusunda da bir tedirginlik olduğundan bahseden Gümüş İDİS konusunda içerde bir tedirginlik ve huzursuzluk vardı ama İDİS’in ne kadar güzel olduğunu herkes gördü. İDİS geldiği zaman sistemde, ticarette daha da güzel olacak. Ancak KDV 2'nin peşine dönmesinin hiç kimse tarafından kabul görmediği bir durum. Bu enflasyonda bu piyasada kimsenin bunu bekleme gibi bir durumu yok. Herkes ticaret yapmak için bekliyor. Korkudan kimse ticaret yapamıyor. Kimse bu sektöre küsmedi. Bu sektör için yıllarımızı verdik. Bu saatten sonra kimse geri dönmek istemez. Özellikle İskenderun bölgesini çok yönlü etkiliyor."

“Eğer onaylanırsa sektör tamamen biter”

Ayes Çelik Hasır Ticaret Müdürü Ö. Erdoğan Çelik, yaşanan sıkıntıların sektördeki tüccarları ve fabrikaları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Piyasa tıkandı. Bütün herkes büyük fabrikalar dair bu duruma itiraz ediyor. KDV olayı anormal derecede işleri çok yavaşlaştı. Tebliğ tamamen kesin değil, şu an taslak aşamasında olduğu için değişebilir. Ama tüccar ve fabrikalar çok rahatsız, işleri çok mevki yönde etkiledi. Eğer onaylanırsa sektör tamamen biter. Finansal açıdan zayıf olan tüccar tamamen biter. Çünkü KDV'yi önden verecek, o ödemeyi yapacak ve alacağını alamayacak. İnsanlar zor durumda kalıyor ama güçlü firmalar devam eder. Bunun demire yansımasında bir maliyeti olur. Yayınlanan Tebliğ'de 4. maddede yer alan ocak ayının 21'indeki beyannameden doğacak borcu alırız diyor. Eğer bunu yaparsa ve kesinleşirse, bu durum piyasaya çok büyük bir sorun yaratır”dedi.

 “En çok mağdur olan müteahhit olacak “

Öte yandan, Ayata Demir Çelik Kurucusu Süleyman Ayata, "Ben bunun sonucunda kayıt dışı iş yapanların bu işten çıkacağını düşünüyorum. Birkaç ay sonra fabrikalar müteahhitlerin taleplerini birebir karşılayamayacak. Tüccarın birkaç yerde demiri oluyor şantiyelerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Eğer tüccar devreden çıkarsa mala ulaşmak sıkıntı olacak. İlk etapta en çok mağdur olan müteahhit olacak. Finansal açıdan da tüccarlar mağdur olacak. Bu çok adil bir durum değil. Örneğin, bir mal fabrikadan çıktığında dört farklı tüccar üzerinden el değiştirirse bu mala ait KDV'nin 4 defa bloke edilmesi anlamına gelmektedir. Bu durum tüccarın devleti en az bir ay finansa ederek bu kadar meblanın piyasan çekilerek alıkonulması anlamına gelmektedir. Tabi bu durumun değişeceğini söyleyenler var. Gücü az olan yapmak istemeyecektir. Bazıları piyasan çekilecek bazıları da tamamen illegal yola dönecektir. Tüccar şu an ilave stoğa girmiyor. Piyasa o yüzden çok durgun herkes çıkacak sonucu bekliyor." şeklinde değerlendirdi.

Halen devam eden bu sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması ve sektördeki tüm paydaşların mağduriyetinin önlenmesi için yetkililerin müdahalesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, bu konuda alınacak net ve olumlu bir kararın, demir çelik sektörünün sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Bu yıl demir cevheri 100 doların üzerinde seyredecek

2 Mayıs 2024 Perşembe

Duweld yatırım kapasitesini artırıyor

2 Mayıs 2024 Perşembe

Ferrexpo plc 2023'te pelet üretimini %36 azalttı

2 Mayıs 2024 Perşembe

Brezilya'da yassı çelik satışları mart ayında %16,3 azaldı

2 Mayıs 2024 Perşembe

Demir cevheri bu yıl 100 doların üzerinde kalacak

2 Mayıs 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun