9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
4,51 CNY CNY CNY
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Nakliye Sektöründe En Önemli Husus Güven

Demir-çelik sektörünün en önemli iş kollarından biri olan nakliye… Sür Nakliyat Genel Müdürü Yunus Karagöz insaatnoktasi.com ziyaretçilerine özel, demir çelik sektörünün nakliyesine ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Nakliye Sektöründe En Önemli Husus Güven

Öncelikle firmanızı tanıyabilir miyiz? Şirketinizden kısaca bahsedebilir misiniz? Kimlere ne ölçüde hizmet veriyorsunuz? Müşteri profilinizi kimler veya hangi firmalar oluşturuyor?

2000’li yıllardan beri bireysel olarak sektöre hizmet veriyorduk. Firmamız kurumsal anlamda kuruluşunu 2011 yılında gerçekleştirdik. Demir-çelik sektörüne lojistik hizmeti sağlıyoruz. Demir sektöründe nakliye diğer nakliyelere göre daha detaylı bir çalışma ve ekipman gerektiriyor. Yana damper tırlar, depolama ve lojistik gibi tüm kollarında faaliyet göstererek sektöre hizmet veriyoruz. Kendimize ait on yedi tane aracımız mevcut. Sektör dışında Vestel’in işlerini gerçekleştiriyoruz. Sektörde onuncu yılımız ve büyüyerek devam ediyoruz.


Demir-Çelik lojistik hizmetleri veriyorsunuz. Oldukça risk içeren bir bölüm gibi geliyor kulağa, önlem alıyor musunuz?

Evet alıyoruz. Zaten bu noktada müşterilerimizin bizi tercih etmesinin sebebi de bu. Firma olarak 2013 yılından beri AK Sigorta ile taşıyıcı yük sigortası yapıyoruz. Yıllık olarak yaptığımız anlaşma ile birlikte müşterilerimizde bizde kendimizi güvende hissediyoruz. Her türlü kaza, çalınma ve zarara karşı önlem almış oluyoruz.


Nasıl başladığınızı anlatır mısınız? Neden özellikle bu alan?

Çok küçük yaşlarda başladığım şoförlükte ilk olarak Habaş Demir Çelik’te fabrika liman arasında sorumluydum. Ondan sonra büyüyerek 2011 yılına kadar kendi aracımızla demir sektöründe hizmet vermeye devam ettik. Sonrasında işi büyütme ve kurumsallaşma yolunda adım atmaya karar vererek şirketimizin kuruluşunu gerçekleştirdik. Aynı zamanda şu an Habaş Demir Çelik’in kooperatif olarak fabrika liman yükünü çekiyoruz. Orada ikinci başkanlığı üstleniyorum. 2013 yılında kurulan kooperatifin kurucu üyesiyim. Son olarak şu an on yedi aracımız ve demir depomuzla işleyişe devam ediyoruz.


Yurtiçi pazarda Payas ve Karabük’te demir-çelik sektörünün çok farklı bir dinamiği olduğunu biliyoruz. Onları farklı kılan nedir?

Benim fikrimi soracak olursanız Ege Bölgesi’nde ki demir çelik alanında faaliyet gösteren firmalar üretimlerinin büyük çoğunluğunu ihracat kanadına sağlıyor. Bu gözlemden yola çıktığımızda İskenderun ve Payas’ tan bölgemize ihracat dönemlerinde çok fazla demir nakliyatı sağlıyoruz. Sonucunda Payas ve Karabük’e dinamik bir yapı kazandırıyor. Birinci etken bu olsa da piyasadaki küresel krizde etkenlerden bir diğeri. Bu bölgedeki üreticilerden yüksek tonajlı alım yapamayan proje sahipleri ya da alıcılar yönünü Payas’ a ve Karabük’e çevirdiği zaman o bölgeler canlanıyor.


Hangi bölgelere sevkiyatlarınız var?

Genel olarak demir tüccarları ile çalışıyoruz. Tüccarlar demir sektöründe lokomotif görevi görüyor. Türkiye’nin her bölgesine demir satışı gerçekleştirip yöresel olarak da küçük kasabalara erişiyoruz. Kısaca Türkiye geneline nakliye sağladığımızı söyleyebilirim.


Sadece inşaat demirinin mi nakliyesini yapıyorsunuz yoksa demirin farklı çeşitlerinin de lojistiğini sağlıyor musunuz?

Evet inşaat demiri dışında tüm demir çelik ürünlerinin sevkiyatını sağlıyoruz. Buna kütük, hurda ve çelik hasırda dahil. Ayrıca İzmir dışındaki illere gerçekleştirdiğimiz demir nakliyelerinin dönüşü sırasında maliyeti hesap ederek mermer ve benzeri türevdeki ürünlerinde lojistiğini sağlıyoruz.


Demir-Çelik sektöründeki dengeler sizi etkiliyor mu?

Bu durumu sadece demir-çelik olarak değerlendirmek doğru değil. Dünya’da ve ülkemizde yaşanan kriz tüm sektörleri derinden etkilen bir yılı geride bıraktı. Herkesin etkilendiği gibi bizde etkilendik. 2020 yılının başından beri kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte sektörde hareketlenmeler başladı. Bu ilk çeyreğe belirgin bir şekilde yansımasa da etkisi güzel olacak.


Stok üzerine mi çalışıyorsunuz, müşterilerinizin temin ettiği demirleri deponuzda muhafaza edebiliyor musunuz?

1100 m2 kapalı alanda bir depomuz var. Çağa ayak uydurmak diyoruz. Şehir dışındaki müşterilerimiz İzmir’den demir aldıkları zaman depolama yapıyoruz ihtiyaç halinde sevkiyatını sağlıyoruz.


Kara nakliyatı zorluklarından bahseder misiniz? Sizi diğer nakliyecilerden ayıran en büyük özellik nedir?

Birimler arasındaki koordinasyon eksiğinden kaynaklanan sektörel sorunlar oluşuyor.  Yakıt fiyatlarında yaşanan yükselişlerde zorluğa neden olabiliyorken hava şartlarda yaşanan zorluklarda işleyişte birtakım sıkıntılara sebep olabiliyor. Bizi diğer firmalardan ayıran en büyük özelliğimiz müşterimize verdiğimiz güven. Nakliyat ve güven ayrıştırılamaz iki ana başlık. Sektörde ne kadar güvenilir olursanız o kadar güzel işlere imza atabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hindistan’ın inşaat demiri ve hurda fiyatları düşüşe geçti

26 Nisan 2024 Cuma

Çin demir cevheri fiyatları yükselişini sürdürüyor

26 Nisan 2024 Cuma

Erbosan Boru’dan 2024 yılına dair temettü açıklaması

26 Nisan 2024 Cuma

Tayvanlı China Steel Corp. yılın ilk çeyreğinde güçlü bir performans bildirdi

26 Nisan 2024 Cuma

Rusya'nın HRC pazarı hafif bir hareketlilik gösteriyor

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun