9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Kamuya İş Yapan Müteahhitler Zor Durumda!

TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, koronavirüs pandemisinin iki yıldır ağır ekonomik değişimlere maruz kalan inşaat sektörünü sarstığına dikkat çekerek, kamuya iş yapan müteahhitlerin son dönemdeki aşırı fiyat dalgalanmalarından dolayı batma seviyesine getirdiğini belirtti.

Kamuya İş Yapan Müteahhitler Zor Durumda!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu, kamuyla iş yapan müteahhitlerin batma noktasına kadar geldiğinin altını çizerek, bu aşamada fiyat farkı kararnamesi çıkarılarak sorunun çözülmesini önerdi.

Geçmiş dönemin yüksek maliyetlerinin zamana yayılmasını isteyen Tellioğlu, kentsel dönüşümün önündeki bürokratik engellerin kaldırılarak, kentsel dönüşüm merkezli yapılaşmanın teşvik edilmesini istedi.

Tahir Tellioğlu, iki yıldır ağır ekonomik ve yapısal teknik uyumsuzluk değişimiyle mücadele eden inşaat sektörünün, COVID-19 küresel salgınından derinden etkilendiğini söyledi.

Başta yapı müteahhitlerin sınıfl andırılması ve kayıtlarının tutulması hakkında yönetmelik olmak üzere, imar kanununda çok sık değişiklik yapıldığını vurgulayan Tellioğlu, “Yapılan sık sık değişiklikler, yapı denetim yasasına eklenen yeni havuz sistemi, tekel fiyat uygulaması, kentsel dönüşüm yasasında ve uygulamasında yaşanan ciddi sorunlar, daha önce bir çok kez ertelenen otopark yönetmenliğindeki belirsizlik, üst yapı konut sektör müteahhitlerini adete çalışamaz hale getirmiştir” diye konuştu.

Kamu ihale kanunu kapsamında iş yapan müteahhitlerin son dönemdeki aşırı fiyat dalgalanmalarından gördükleri zararların fiyat farkı kararnamesi ile karşılanmadığının altını çizen Tellioğlu, bu durumun kamuda iş yapan müteahhitleri batma seviyesine getirdiğini belirtti.

İnşaat sektörünün genel yapısal sorunlarında çözüm geliştirilemediği için yeni projelere başlanmasının zorlaştığını ve sermayelerde erime yaşandığını söyleyen Tahir Tellioğlu, buna karşılık düşük faizli konut kredisinin inşaat sektörüne ve bağlı 250 sektöre nefes aldırdığını ifade etti.

Son 2 yıldır inşaat malzemelerine en az yüzde 50 zam gelmesine rağmen ortalama konut fiyatları aynı kaldığını, düşen faizli birlikte oluşan talebe sektörün aşırı zam yaparak karşılık verdiğini söyleyen Tellioğlu, “Fiyata hemen zam yapmak yerine, geçmiş yüksek inşaat malzeme maliyetleri en azından belli bir zaman diliminde kademeli olarak fiyatlara yansıtılmalıydı” diye konuştu.

Konut stokları büyük oranda tükendi

Oluşan şansın fırsatçılığa dönüştürülmemesi gerektiğine değinen Tahir Tellioğlu, “Konut kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte, ülkemizin her yerinde konut stokları büyük oranda tükenmiştir. Hükümetimize üst yapı müteahhitlik sektörünü ciddi manada rahatlatan bu adımından dolayı teşekkür ediyoruz. Bütün meslektaşlarımızın mevcut inşaatlarının proje finansmanına ihtiyaç olan finansman satışlarını makul fiyat aralığında yapmaları projelerin risksiz olarak bitirilmesi açısından hayati önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Tata Steel, elektrik ark ocağı inşası için yatırım kararı aldı

26 Nisan 2024 Cuma

Rusya'nın HRC pazarı hafif bir hareketlilik gösteriyor

26 Nisan 2024 Cuma

Tata Steel sendika teklifini reddetti, Port Talbot iş kayıplarıyla karşı karşıya

26 Nisan 2024 Cuma

Ukrayna'nın haddelenmiş çelik ürünleri ihracatı ilk çeyrekte %160,7 arttı

26 Nisan 2024 Cuma

İtalya'da Mart ayı ham çelik üretimi, önceki yıla kıyasla azaldı

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun