9.716,77 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,51 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,89 TRY Faiz Faiz
89,53 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,51 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,57 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,84 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.445,68 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İnşaat Sektörü Artırılmış Gerçeklikten Nasıl Faydalanıyor?

İnşaattaki artırılmış gerçeklik, sanal mimari tasarımları bir şantiyenin fiziksel gerçekliği ile birleştirmeyi mümkün kılar. Bu şaşırtıcı teknoloji, zaman, para ve kaynakları yönetmeyle ilgili hataları azaltarak doğruluğu ve verimliliği artırır.

İnşaat Sektörü Artırılmış Gerçeklikten Nasıl Faydalanıyor?

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış Gerçeklik (AR), sanal öğeleri gerçek çevreye dahil eden teknolojik bir yeniliktir. Bu devrimci teknoloji, inşaat mimarları, tasarımcılar, mühendisler ve servis sağlayıcılar için faydalıdır.
İnşaattaki artırılmış gerçeklik, sanal mimari tasarımları bir şantiyenin fiziksel gerçekliği ile birleştirmeyi mümkün kılar. Bu şaşırtıcı teknoloji, zaman, para ve kaynakları yönetmeyle ilgili hataları azaltarak doğruluğu ve verimliliği artırır. İnşaat sektöründe gerçekliğin artırılması gereken birkaç uygulama vardır, ancak bu listenin en üstünde yedi kullanım vardır.

2020 yılına kadar, küresel artırılmış gerçeklik endüstrisinin 90 milyar dolar büyümesi bekleniyor. İnşaat sektöründe bu teknolojinin benimsenmesi arttıkça, inşaat projeleri için standart bir araç haline gelecektir. Son zamanlarda inşaat şirketleri, BIM'in (Yapı Bilgi Modellemesi) yanı sıra artırılmış gerçeklik teknolojilerini benimsiyorlar çünkü inşaat sürecinde çıkabilecek kötü sürprizleri azalttılar. Artırılmış gerçeklik, bina yapısının daha doğru bir görünümünü verir, çünkü yorumlanması ve anlaşılması çok karmaşık olan 2 boyutlu çizimlerin daha kesin bir 3-D görünümünü sağlar.

Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki görüşümüzün dijital bir katmanını oluşturuyor ve site personeline tasarım bilgisinden üretkenlik ve sağlık ve güvenlik uyarıları istatistiklerine kadar bir dizi veri sunuyor.

Artırılmış Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Artırılmış gerçeklik(AR), bilgisayar tarafından oluşturulan videoyu kamerayla çekilen videoya bindirir, böylece gerçek dünyada tam olarak görünür. Kamera gerçek dünyaya ait görselleri aktarırken, bilgisayar işin nasıl görüneceğini gösteren grafik algoritmasını görüntüler. İnşaat projeleri açısından AR, potansiyel tasarımın 3D modelinin BIM ve mevcut alanı birleştiren bölgeye yerleştirilmesini içerir.

1. Proje Planlaması

Artırılmış gerçeklik kullanımı firmalara binayı daha derinlemesine anlama yeteneği verir. AR, projenin çevresel ve sosyal etkilerini görsel olarak gösterebilir. İnşaatta artırılmış gerçekliğin değeri planlama ve izin aşamalarında başlar. Firmalara son ürünü (örn. Tamamlanmış bina) çok ayrıntılı bir düzeyde sergileme ve yapının çevresine nasıl fayda sağlayacağı veya bu etkiyi nasıl etkileyeceği hakkında bilgi verir.
İnşaatın planlama aşamasında, proje planınızın müşterinin gereksinimlerine uygun olmasını sağlamak çok önemlidir. Artırılmış gerçekliği BIM ile birlikte kullanarak, hem mimarlar hem de inşaat firmaları müşterilerine fonksiyonel modelleri gerçekten sergileyebilir. Müşteriler mevcut plana göre kararlar verebilir ve inşaat başlamadan önce değişiklikler yapabilirler. Bazı uygulamalar akıllı telefonlara veya tabletlere indirilebilir. Morpholio, mimarlar tarafından CAD'i planlama aşamasına dahil ederek projeyi tasarlamak için kullanılabilecek bir uygulama örneğidir.

2. Doğru Ölçüm

Artırılmış gerçeklik donanımı ve DAQRI’nın akıllı gözlükleri ve Microsoft’un Halolensleri gibi giyilebilir cihazlar, bir alanın derinlik, yükseklik ve genişlik gibi fiziksel öğelerini ölçebilir. Şirketler BIM'i artırılmış gerçeklikle birleştirerek, boyutları doğru bir şekilde belirlemek ve projenin nasıl görüneceğini kapsamlı bir şekilde görüntülemek için modelleri kullanabilir. Çalışma saatlerinin ve ihtiyaç duyulan malzemelerin belirlenmesi, daha doğru ölçümler sağladığı için artırılmış gerçeklik daha verimli olacaktır.

3. İş Yerinde Revizyon

Artırılmış gerçeklik kullanmanın en iyi yararı, özelliklerin siteye nasıl uyduğunu görme yeteneğidir. Proje yöneticilerine, malzemeler sipariş edilmeden önce her şeyin yerinde nasıl uyum sağladığını veya kurulum için gereken emek miktarını görmelerini sağlar. İşçiler, yapı parçalarına dokunup otomatik olarak ölçebilecekler. İş yerinde revizyon, mimaride tutarsızlıkların keşfedilmesine ve değişikliklere hızlı bir şekilde uyum sağlayarak yüksek maliyet ve gecikmelerin önlenmesine izin verir.

4. Güvenlik ve Muayene

Güvenlik, inşaat sektöründe yaygın bir sorundur. Güvenlik açısından, DAQRI akıllı gözlükler gibi giyilebilir cihazlar güvenlik ekipmanı olarak ve artırılmış gerçeklik denetim çalışmaları için kullanılır. Artırılmış bir vizyon teknolojik araştırma enstitüsü olan SRI, inşaat denetçilerinin zaman kazanmasına, maliyetleri azaltmasına ve güvenliği artırmasına yardımcı olmak amacıyla şantiye operasyonlarını dönüştürmek için gözlük (Microsoft Halolens) kullanıyor. Genellikle, denetim süreci manuel olarak yapılır ve birden fazla kişi gerektirir. Bir denetçi, olduğu gibi yapıları BIM modeliyle doğru bir şekilde hizalayabilir ve karşılaştırabilir. Bir denetçi talep üzerine fotoğraf çekebilir veya konum sitelerinden not alabilir. Yerinde, karmaşık alanlar ve ciddi endişelerin fark edilmesi daha kolay hale gelir ve anında paylaşılabilir.

5. Yeraltı İnşaatı

Kazı sürecinde her zaman bir gaz hattına çarpma veya yeraltı kamu hizmetlerini yıkma riski vardır. Bir ekskavatörün kepçesinin yanlış kullanılacak ağzı, felaket getiren patlamalara veya hasara neden olabilir. Augmented Technology'den AugView, kullanıcıların yeraltı veya gömülü kablolar gibi yeraltındaki şeyleri görmelerini sağlayan mobil bir üründür. Augview, kullanıcıların gizli yeraltı kablolarını veya katmanlarını görmelerini sağlamak için google haritalarından harita görünümlerini kullanır.

6. Eğitim

İnşaat sektöründe, yapım sürecine dahil olan birçok makine vardır ve saatlerce eğitim gerektirir. Ancak artırılmış gerçeklik kulaklığı ile, talimatlar daha sezgisel olduğu için kullanılan eğitim maliyetlerini ve çalışmama süresini azaltır. Ek olarak, artırılmış gerçeklik daha güvenli bir eğitim ortamı sağlayabilir, çünkü personel yaralanma riskini azaltan büyük makinelerle çalışabilir.
Bu konu hakkındaki bir örnek için : https://www.youtube.com/watch?v=gUkXDkeEOSM&feature=emb_title

7. Maliyet Tasarrufu

AR, işgücü verimliliğini yükseltebilir, maliyetleri azaltabilir ve güvenliği artırabilir. Örneğin, işçilere hangi görevlerin yapılacağını ve ne zaman tamamlamaları gerektiğini göstermek için DAQRI gibi AR giyilebilir cihazları kullanılarak zaman çizgilerinin karşılanması daha olasıdır.

Sonuç:

Dijital dünyamızdaki teknolojinin yükselişiyle birlikte, artırılmış gerçeklik, inşaat sektöründe giderek yaygınlaştığı için ayak uydurmak önemlidir. İnşaatın planlama aşamalarında AR, müşteriye gereksinimlerinin karşılanmasını sağlamak için ne inşa edileceğini gösterebilir. AR, doğru ölçümler sağlar, çünkü derinlik, yükseklik ve genişlik dahil bir alanın boyutlarını ölçebilirler. AR'nin inşaatta kullanılmasının bir diğer yararı, sorunları keşfederek ve yeniden çalışmayı hafifletmek için proaktif bir şekilde iş sahası revizyonları yapabilmesidir. Ayrıca AR, denetçilerin notlar almasına, kontrol listelerini düzenlemesine ve talep üzerine fotoğraf çekmesine olanak tanır. Son olarak, inşaat sektöründe AR kullanımı artıyor, sadece proje yönetimi için değil, aynı zamanda güvenli ve iş gücü açısından da verimli bir hizmet olduğu için.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İsdemir 79,5 milyon dolar değerindeki yeni yatırımını devreye soktu

26 Nisan 2024 Cuma

Hindistan’ın inşaat demiri ve hurda fiyatları düşüşe geçti

26 Nisan 2024 Cuma

Çin demir cevheri fiyatları yükselişini sürdürüyor

26 Nisan 2024 Cuma

Erbosan Boru’dan 2024 yılına dair temettü açıklaması

26 Nisan 2024 Cuma

Tayvanlı China Steel Corp. yılın ilk çeyreğinde güçlü bir performans bildirdi

26 Nisan 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun