9.722,09 TRY BIST 100 BIST 100
4,51 CNY CNY CNY
34,89 EUR EUR EUR
32,53 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,35 TRY Faiz Faiz
88,17 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
27,17 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,47 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
119,20 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.426,12 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Demir Çelik piyasası hakkında son gelişmeler!

Metalurji Uzmanı Murat Alkanat demir çelik sektöründeki son durumu değerlendirdi. Yaptığı yorumlar ile ziyaretçilerimizin büyük ilgiyle takip ettiği Alkanat dünya piyasasında hurda alımlarında arz talep dengesini ve bunun demir çelik piyasasına yankısını değerlendirdi. İşte o yorumlar;

Demir Çelik piyasası hakkında son gelişmeler!

Japonya iç piyasasında hurda yukarı yönde

Japonya iç piyasa hurda fiyatları Ekim sonundan bu yana yukarı yönlü hareket ediyor. Son 2 hafta içinde Tokyo Steel hurda alım fiyatlarında 2500-3500 Yen (yaklaşık 23.7-33.2$) artış yaptı. Pek tabi uzak doğu ithal hurda fiyatı da yukarı yönlü hareket ediyor. Çin iç piyasa hurda fiyatı son 7 yıl - 7 ay ın en tepe noktasına ulaştı. Bu gelişmenin ana sebebi ithal hurdanın kotalara bağlı olması sebebi ile neredeyse yasaklanmış hali ile iç piyasada hurda bulunamamasıdır. Çin iç piyasasında hurda çok güçlü,arz ve talebi karşılayamıyor.

Çin inşaat demiri fiyatları artış gösteriyor

Çin Shanghai Vadeli İşlemler Borsasında (SHFE) inşaat demir fiyatı Ekim başından bu yana güçlü artış gösteriyor. Dünün kapanışında Ocak vadeli sözleşme fiyatı 3848 Yuan (yaklaşık 582$) olarak işlem gördü.

Demir cevheri fiyatları artış gösteriyor

Demir Cevheri fiyatları Ekim’in son haftasında 116$ seviyesindeyken, bu hafta 123$’ın üzerine çıkarak, % 5.8 artış göstermiş durumda. Bugün Singapur SGX demir cevher fiyatı %1.68 günlük artış göstererek, artışın yukarı yönlü desteklendiği görülüyor. Brezilya’lı VALE’nin bir yöneticisi Asya da beklenen demir cevheri talep artışını tamamen destekleyecek üretim artışını planlamıyoruz şeklindeki açıklaması; arzı kontrol ederek, fiyatların düşmesini engelleyecek bir politika olarak, yorumlandı.

Dolar Yuan karşısında değer kaybediyor

ABD doları, Çin Yuanı karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Haziran başından bu yana $, Çin Yuan’nı karşısında % -7 nin üzerinde değer kaybetti. Aynı dönem içinde $, TL karşısında % +21 değer kazandı. Bu durumda piyasa fiyatlarını Türkler için çok pahalı yaparken, Çinliler için çok daha ucuz hale getiriyor.

LME vadeli işlemlerde fiyatlar yükseldi

LME de geçen hafta Aralık vadeli hurda sözleşme ortalama fiyatı 309$ iken, bu hafta ortalama fiyat 319$. Piyasaya düşen ABD çıkışlı HMS 1&2 (80:20) CFR Türkiye fiyatı 305$. Hatırlamak gerekir ki, geçen hafta ağırlıklı olarak 290-295$ arasındaydı. LME 'de geçen hafta Aralık vadeli sözleşmede inşaat demiri  ortalama fiyatı 467$ iken, bu hafta ortalama fiyat 479$ seviyesindedir.

NOT : LME deki fiyatları direk piyasa fiyatı olarak algılamak yanlış olur. LME veya diğer vadeli işlemler borsalarındaki fiyatları ivme olarak, fiyatların gidişatı olarak değerlendirmek gerekmektedir.

ABD ham çelik kapasitesi arttı, hurda fiyatlarında artış bekleniyor

ABD haftalık ham çelik üretim kapasitesi geçen hafta %71.1 e yükseldi. Ağustos başında % 59.3, Eylül başında % 63.7 ve Ekim başında %66.6 hatırlayalım. Kısacası ABD iç pazarı da güçlenmeye devam ediyor. Bu da pek tabi ki fiyatları yukarı çekiyor. ABD hurda brokerleri Kasım ve Aralık ayı için iç piyasa hurda fiyatlarında yukarı yönlü hareket bekliyor.

Yassı rulo fiyatları artmaya devam edecek

Avrupa yassı rulo çelik fiyatları artışı geçen hafta ivme kazandı. Ekim başından bu yana € bazlı % +10 un üzerine artış gösterdi. Almanya da hurda fiyatları aylık bazda +10€ artış gösterdi.

ABD yassı çelik rulo fiyatları Ekim başından bu yana 100$/st  üzerinde değer kazandı. Aralık/Ocak aylarında ilave 30-60$/st artış beklentisi bulunuyor.

ABD demir çelik fabrikaları kazançlı

Hurda fiyatlarındaki artış, çelik fiyatlardaki artış kadar güçlü olmayınca ABD li demir çelik fabrikaların karlılıkları artış gösteriyor.

Salgının seyri hakkındaki olumlu gelişmeler fiyatlara yansıyacaktır

Corona virüsüne karşılık aşı hakkındaki olumlu gelişmeler petrol fiyatlarını yukarı çekti. Aşı hakkında gelebilecek her olumlu haber, olası olarak petrol fiyatlarını daha da yukarı çeker. Bu da navlun fiyatların artışına sebep olur. Sonuçta ithal hurda fiyatı da bundan etkilenecektir.

Fiyatlarda düşüş bekleniyor mu?

Her yerde fiyatların yukarı yönlü ya da yatay hareketi devam ettirecek gelişmeler mevcut. Kısacası şu an için bir düşme sinyali yok. Bence dikkat edip, düşme sinyalini verebilecek gelişmeleri yakından takip etmek lazım.

Bu gelişmeler neler olabilir?

1- TL nin $ karşısındaki değer kaybı Eylül başından bu yana % -13.5 ve Ekim başından bu yana % -5.5) sebebi ile ithal hurda alımının tekrardan durması olabilir. Eylül’ün 2. yarısında duran ithal hurda bağlantıları sebebi ile Eylül sonunda gerileyen ithal hurda fiyatları, Ekim ortasında alımların tekrardan artış göstermesi ile bugüne kadar yükselme eğilimi gösterdi. Bu sebeple demir çelik fabrikalarımızın hurda alımlarının devam edip, etmeyeceği çok önemli.

2-  Doların piyasa hareketi de emtia fiyatları için önemli. DXY Kasım başında 94 seviyesindeyken, bu hafta 93 ün altında. €$ paritesi Ağustros başından bu yana 1.16 ile 1.19 arasında hareket ediyor. $ ın değer kazancı, emtiaların $ bazlı gerilemesine sebep olacağını unutmamak lazım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hindistanlı çelik devi RINL, koklaşabilir taş kömürü sıkıntısıyla karşı karşıya

25 Nisan 2024 Perşembe

Güney Kore çelik sektöründe çöküş devam ediyor 

25 Nisan 2024 Perşembe

Hindistan, AB sac kotalarını hızla tüketiyor

25 Nisan 2024 Perşembe

Jindal Shadid, yeni projesinin detaylarını açıkladı

25 Nisan 2024 Perşembe

Rusya, Çin'e yarı mamul çelik ürünleri ihracatını üç katına çıkardı

25 Nisan 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun