10.082,77 TRY BIST 100 BIST 100
32,37 USD USD USD
4,50 CNY CNY CNY
34,69 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
44,34 TRY Faiz Faiz
88,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
26,78 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,59 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
118,51 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
386,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.427,31 TRY Altın(gr) Altın(gr)

"Çelik Sektörünün İhracatı Artırmaktan Başka Çaresi Yok"

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUSCA) tarafından düzenlenen 20. Yapısal Çelik Günü İstanbul Marriott Hotel Asia'da gerçekleşti...

"Çelik Sektörünün İhracatı Artırmaktan Başka Çaresi Yok"

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUSCA) tarafından düzenlenen 20. Yapısal Çelik Günü İstanbul Marriott Hotel Asia'da gerçekleşti. İnsaatnoktasi.com'un medya partneri olarak yer aldığı etkinlik çelik sektörünün temsilcileri tarafından yoğun ilgi gördü.

Her yıl sonbaharda düzenlenen Yapısal Çelik Günü'nün 20. yılında çelik sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu. Etkinliğin açılış konuşmasını Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı H. Yener Gür’eş yaptı.

Başkan H. Yener Gür’eş söze çelik sektörünün sorunlarından bahsederek başladı. Yener Gür’eş ekonomik sarsıntının devam ediyor olması, iç nedenler, piyasada güvensizlik, Çin'in büyümeye devam etmesi gibi sorunların altını çizdi.

"İhracat ve ithalat hayatta kalmamızı sağlıyor"

Çelik sektörünün iç pazardaki daralmanın ardından yeni pazar arayışlarına girdiğini söyleyen Başkan Gür'eş, "Çelik sektörü ekonomik sarsıntılar ve iç piyasadaki daralmanın devam etmesinin ardından yeni pazarlara yönelmeye başladı. Yeni pazarlara ulaşma çabası bizim ihracat ve ithalatla hayatta kalmamızı sağlıyor" dedi.

Türkiye'nin ihracatta 6.sırada olduğunu açıklayan Gür'eş, "Yeni pazarlara yönelimle ihracatımız artıyor. İhracattaki artış sadece tonaj olarak artıyor ama fiyatımız azalıyor. Böylece ülkeye giren para miktarı da azalmış oluyor" diyerek ihracat artışının sadece tonaj olarak yükseldiğini vurguladı.

"Çelik sektörü yüzde 10 küçüldü"

Türk çelik sektöründe küçülme görülürken, Çin'in büyümeye devam ettiğinin altını çizen Gür'eş, "Çin çelik sektöründe büyümeye devam ediyor ve yüzde 8,9 gibi bir büyüme oranına sahip. Türk çelik sektörüne baktığımızda yüzde 10'luk bir küçülme var. Türkiye'de çelik kullanımı yüzde 42 oranında azaldı. Yassı çelik daha çok kullanılırken uzuna talep inşaat sektöründeki durgunlukla azaldı" açıklamasında bulundu.

"İnşaat sektöründe iç daralmaya hazırlıklı olalım"

İnşaat sektöründe daralma öngörüsüyle sektörde ilgililerine uyarıda bulunan Gür'eş, "Geçtiğimiz yıl bir kaynak üzerinden inşaat sektöründe iç daralmaya gideceğini ve bunun yüzde 80 oranında yani 5'te 4 oranında olacağını söylemiştik. İnşaat sektöründe daralma gerçekleşti ve bu rakam da yüzde 80 oranına yaklaşmaya devam ediyor, hazırlıklı olmalıyız" dedi.

"Çelik sektörünün ihracatı artırmalı"

Çelik yapı sektörünün toparlanması için alması gereken önlemlerden bahseden Başkan Gür'eş, "Çelik sektörü her şeyi devletten beklememeli. Bizim her şeyi ortak akıllı çözüm yönetmemiz gerekiyor. Vizyoner bakışa ihtiyacımız var, bugüne de kilitlenmemeliyiz. Fiyat değil, kalite odaklı rekabet için Ar-Ge geliştirmeliyiz. Teknolojiyi geliştirilmeli ve katma değeri artırmalıyız. İhracatı da artırmalıyız çünkü ihracatı artırmaktan başka çaremiz kalmadı" diyerek önlemleri şu şekilde sıraladı.

"Sektörün rekabet gücü artırılmalı

Gür'eş sektörün rekabet gücünün artırılması gerektiğinin altını çizerek, "Çelik yapı sektörü 20 milyar dolar sektör büyüklüğe sahip ve 30 bin personel çalışıyor. Çelik üreticileri bu rakamlara dahil değil. Biz çelik yapı sektöründeki 30 bin personelin 20-25 bin bandına gerileyeceğini bekliyoruz. 2019 yılında 1.9 milyon ton donatı çeliği bekliyorduk ama aldığımız son rakamlara göre bu yıl 1 milyon ton olarak açıklandı. Düşüşü rakamsal olarak da görebiliyoruz" diyerek sözlerini sonlandırdı.


 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

 Süveyş Kanalı ekonomik bölgesinde çelik imalat tesisi açılıyor

30 Nisan 2024 Salı

Tangshan kütük fiyatları dalgalanıyor

30 Nisan 2024 Salı

Anglo American, BHP'nin teklifini reddetti

30 Nisan 2024 Salı

Norveçli Blastr, Finlandiya’da yeşil çelik tesisi kuruyor

30 Nisan 2024 Salı

Çelik fiyatlarındaki artış Pakistan'da inşaat sektörünü vuruyor

30 Nisan 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun